Malý princ obsah

Slovenský jazyk » Básne

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.05.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 966 slov
Počet zobrazení: 3 855
Tlačení: 278
Uložení: 226

Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944)

Patrí k najvýraznejším a najsugestívnejším zjavom vo francúzskej literatúre 20. storočia. Exupéry nevedel žiť bez lietania a nevedel žiť ani bez písania. Jeho päť kníh sa viaže k piatim miestam na svete, kam ho priviedla služba. Pošta na juh do Afriky k mysu Juby, Nočný let k Buenos Aires, Zem ľudí ku Guatemale, Vojnový pilot k horiacemu francúzskemu mestu Arrasu, posmrtne vydaná Citadela k Afrike. Opisuje v nich udalosti, ktoré sa mu v leteckej službe stali, kolegov, ľudí, s ktorými sa stretol náhodne, i ľudí, ku ktorým ho viazali hlboké citové putá. Boli preňho podnetmi k úvahám o postavení človeka vo svete, o jeho zodpovednosti za druhých. Celým svojim umením sa staval proti vojne.

Malý princ  

Malý princ je najznámejšie, najviac prekladané Exupéryho dielko - filozofická rozprávka pre dospelých určená i deťom o základných životných hodnotách – o priateľstve, prekonávajúcom osamelosť, o zodpovednosti a umení získať si lásku ľudí.

Príbeh je inšpirovaný autorovým zážitkom - rozprávaním pilota, ktorý havaroval v saharskej púšti. Uprostred nej stretáva malého princa z ďalekej planéty. Princ z nej ušiel, lebo zapochyboval o láske kvetiny, ktorú miloval. Počas svojej cesty navštívil päť planét, ktorých obyvatelia predstavovali pokrivené ľudské charaktery (vševládny kráľ, chvastúň, pijan, biznismen, zemepisec). Nenašiel u nich porozumenie, nepochopil ich hodnotový rebríček a bol stále smutnejší a osamelejší. Len na najmenšej planéte našiel človeka, s ktorým by sa mohol spriateliť. Bol to smutný pracovitý lampár. Poslednou, siedmou planétou princovho putovania bola Zem. Na nej sa zoznámil s líškou, ktorá mu vyjavila tajomstvo „vidieť iba srdcom“. Spoznáva tak hodnotu ľudského citu.

Po stretnutí s výhybkárom a obchodníkom s pilulkami utišujúcimi smäd pochopí nezmyselnosť večného ľudského náhlenia sa a honby za náhražkami. Malý princ pomôže smädnému letcovi objaviť studňu, a keď zistí, že sa stroskotancovi podarilo lietadlo opraviť, po uštipnutí hadom sa jeho nehmotná duša, keď telo umrie, vracia na svoju planétu ku kvetine, za ktorú cíti zodpovednosť. Alegorický príbeh založený na stretoch života a smrti, sveta detí a dospelých, zvierat a ľudí, vyjadrený symbolikou zrozumiteľnou i deťom (srdce, kvetina, studňa, had, líška), zdôrazňuje úlohu citu, priateľstva a lásky, ktoré zbavujú človeka osamelosti a dávajú zmysel jeho životu. Knihu autor doplnil vlastnými kresbami.

Celý dej sa odohráva v Afrike na púšti.

Malý princ  – obsah diela

Dej: Hlavný rozprávač, keď bol malý, veľmi rád kreslil. Nakreslil slona vo veľhadovi, ale dospelý mu tvrdili, že nakreslil klobúk a má sa radšej venovať učeniu. Podľa tej kresby vedel rozpoznať ľudí a na kreslenie zanevrel. V dospelosti sa stal letcom a v jeden deň sa mu pokazil motor a musel pristáť na neobývanej zemi. Ráno za ním prišiel chlapec, a poprosil ho, či by mu nemohol nakresliť ovečku. Rozprávač mu ukázal svoju kresbu z detstva, a chlapec ju vedel hneď pomenovať. V ten deň sa spoznal s Malým princom.

Malý princ pochádzal z planéty, kde rástli baobaby (divé rastliny) a slnko stále zapadalo. Keď bol smutný, tak sa díval na západ slnka. Jeho planétka sa volala asteroid B 612. Objavil ju turecký hvezdár a bola malá ako dom. Malý princ sa o ňu staral, vykopával baobaby.

Jedného dňa vietor privial semienko na planétu Malého princa. Tešil sa, kedy kvietok rozkvitne. Vyrástla z neho krásna kvetina, ale bola veľmi pyšná a Malého princa to veľmi trápilo. Polieval ju, spravil jej zástenie a na noc ju prikrýval skleným zvonom.

Raz večer išiel za ňou a povedal jej zbohom. Vtedy sa kvetina povahovo zmenila a povedala mu, nech je stále šťastný a sklený zvon že už nepotrebuje, poradí si aj sama. Kázala mu odísť čo najskôr, nechcela, aby ju videl plakať.
Malý princ navštívil sedem planét. Na prvej býval kráľ, ale žil na nej sám. Veľmi rád rozkazoval, ale nemal komu. Snažil sa Malého princa presvedčiť, aby ostal, vymenoval ho ministrom, vyslancom. Nebol dôvod ostať na planéte, kde nik nebol, iba panovačný kráľ.

Na druhej býval márnivec. Chcel, aby ho stále obdivoval. Mal tlieskať a márnivec sa mu zakaždým poklonil a zdvihol si klobúk. Ale omrzelo ho to a odišiel na tretiu planétu.

Na ďalšej planéte býval pijan. Návšteva bola krátka, pijan sa hanbil za to, že pije.
Štvrtá planéta patrila biznizmenovi. Biznizmen si privlastnil všetky hviezdy a stále ich sčítaval. Bol veľmi čudný a vyhlasoval sa za vážneho človeka.
Piata planéta bola zo všetkých najmenšia. Mala len pouličnú lampu a lampára. Každú minútu zhasínal a zasvecoval lampu, nemal čas si ani kedy pospať.
Na šiestej planéte býval starý pán, ktorý písal hrubé knihy. Bol zemepisec a Malého princa sa pýtal na jeho planétu. Zistil, že kvetina je pominuteľná a prišlo mu jej ľúto. Zemepisec mu odporučil navštíviť planétu Zem, že má dobrú povesť.
Siedma planéta bola teda Zem. Premýšľal o obsluhovačoch lámp.

Navštívil Afriku, rozprával sa s hadom, s kvetmi - objavil kvety podobné jeho kvietku - ruži. Skrotil si líšku, ostali priateľmi na celý život. Líška bola veľmi šťastná. Navštívil výhybkára na vlakovej stanici. Vypravoval vlaky a povedal, že ľudia nie sú nikdy spokojný, stále sa presťahúvajú, cestujú. Len deti nestratili svoje šťastie.
Spolu s rozprávačom sa vydali hľadať studňu. Rozprávač pochopil, že studňa a voda v nej sú zázrak, treba si ju ceniť. Malý princ povedal:“ Ale oči sú slepé. Treba hľadať srdcom“.

Rozprávačovi sa podarilo opraviť motor. Išiel za Malým princom a našiel ho, ako sa rozpráva s hadom. Had ho asi poštípal. Povedal, že zajtra odchádza na svoju planétu, chce odísť sám. Napriek tomu ho rozprávač odprevadil. Malý princ za súmraku odišiel. Odvtedy sa rozprávač pozerá na hviezdy a spomína na Malého princa, na jeho kvetinu, na ovečku.

O diele: Filozofické dielko pôvodne venované deťom sa stalo jedným z najznámejších diel francúzskej literatúry na svete. Dielo možno čítať v detskej úrovni,ako rozprávku o Malom princovi alebo vo filozofickej úrovni, ako dielo o hľadaní pravdy a poznania, zmyslu života človeka.

Hlavná myšlienka: Dospelí nikdy nevedia pochopiť sny a nálady detí. Malý princ je o detstve a dospelosti, o láske, sile priateľstva, o ľudských vlastnostiach a o všetkom, čo je na tomto svete dôležité...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#maly princ obsah #antoine de saint exupery basne


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.040 s.
Zavrieť reklamu