Krásne mikulášske básničky

Slovenský jazyk » Básne

Autor: katyp (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 01.12.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 390 slov
Počet zobrazení: 4 583
Tlačení: 213
Uložení: 232

Krásne mikulášske básničky

Pieseň: Prišiel ku nám pán Mikuláš, nemáme však preňho guláš.
/: len básne a pesničky i potlesk pre ručičky :/
Poď, Mikuláš, poď k nám bližšie, kamže by si teraz išiel?
/: všetci ti tu spievame, na odmenu čakáme :/

Krásne mikulášske básničky

Vitaj, vitaj, Mikuláš, vitaj medzi nami, prišli sme ťa pozdraviť veselými hrami. Ty nám zato ukážeš,
čo v to koši máš. Vitaj, vitaj zďaleka, milý Mikuláš. Vitaj v našej škole milý Mikuláš, vyzerali sme ťa z okna toľko ráz. Kožuštek a dlhú bielu bradu máš, vitaj, vitaj medzi nami milý dedko náš. Po tej dlhej ceste konečne už zlož, pri naše nohy ten svoj veľký kôš. Vieme, že z tých darov aj nám niečo dáš, vitaj, vitaj medzi nami milý Mikuláš.

Krásne mikulášske básničky

Vitaj svätý Mikuláš , aký veľký batoh máš. Nameraj nám z koša toho nie málo, radšej mnoho. Ja som žiačka dobrá veľmi, aby darček neušiel mi. Chcela by som také sane, čo keď človek sadne na ne, bielulinkým bielym snehom poletia aj hore brehom.

Krásne mikulášske básničky

Padá sniežik, vietor fúka, Mikuláš nám dary núka. Poďte, deti, detičky, rozbaľte si balíčky. Kto poslúchal mamku, ocka, na každého darček počká. Kto bol samá nezbeda, tomu beda, prebeda. Hore briežkom, dolu briežkom, zapadajú sane sniežkom. Na nich svätý Mikuláš, pri ňom anjel, z neba stráž. Deti hľadia do oblôčka, nedočkavé majú očká. Dobrý strýčko Mikuláš, pre všetkých dosť darov máš?

Krásne mikulášske básničky

Ak môžem byť taká smelá, aj ja by som prosiť chcela. Nie však žiadne haky-baky, chcela by som strojček taký, ktorý mňa a Barborku naučí hneď násobilku. Žiaci z prvej triedy také pero chceli by, čo machule nerobí. Aj ja chcem mať strojček taký, čo by za mňa písal domáce úlohy.

Krásne mikulášske básničky

Čistím, čistím čižmičky, veď už nie som maličký. Do okna ich čisté dám, urobím to celkom sám. Počuj, milý Mikuláš, iste do nich niečo dáš? Celý rok som dobrý bol, dokonca som podrástol. Pomáhal som mamičke, nebral hračky sestričke. Pomáhal som tatovi, nerobil zle bratovi. No a pani učiteľke radosti som robil veľké. Už sa teším, už to viem, že dnes niečo dostanem.

Krásne mikulášske básničky

Každý žiada veci ťažké, čo Mikuláš nemá v taške, ale má tam veľký hárok, komu patrí aký dárok. Od cukríkov zuby bolia, čokoláda drahá je. Vyprosuj nám Božie dary, nech i duša krásna je. Dobrý svätý Mikuláš, mnohým deťom dary dáš, drobné rôzne sladkosti, spravíš veľa radosti. Keď si chodil po svete, dal si peniaze, chleba a vždy si sa objavil, kde ťa bolo treba. Štedrý, svätý Mikuláš s radosťou ťa čakáme, v duchu tvojej štedrosti v cnostiach k Bohu kráčame.

Krásne mikulášske básničky

Sneží, sneží, zas, prišiel Mikuláš, kožuch má i baranicu, volá deti na sanicu. Letí, letí sneh, má ho plný mech. Či sme veľkí, či sme malí, lyže sme si namazali. Syp sa sniežik syp, prikry každý krík. Padá, padá biely sniežik na lesy a stráne, už Mikuláš s pani Zimou chystajú si sane. Rozbehnú sa dolu brehom, celým šírym svetom a darčeky roznášajú všetkým dobrým deťom.

Krásne mikulášske básničky

Padá sniežik poľahúčky, pozakrýva polia, lúčky, sadá deťom na líca, budeže to sanica. Celý kraj sťa striebro svieti. Príď, Mikuláš, prosia deti. Chytro sadaj na sane, v škole ťa už čakáme.

Krásne mikulášske básničky

Ukážeme ti čo vieme, pesničku ti zaspievame, prednesieme pekný verš, nakreslíme čo len chceš. Nič to zato, že sme malí, usilovne sme pracovali. Ponáhľaj sa, Mikuláš, ponáhľaj sa medzi nás.

Krásne mikulášske básničky

Čie sú to stopy v bielučkom snehu, čo práve v noci padal? Či niekto vo tme zablúdil nočnej, či niekto nocľah hľadal? A kto naplnil čisté topánky tu na našom oblôčku? Oriešky – jéj, ha! Cukríky sladké i husár s koňom v krôčku. A Marek má i prúty! Nezdá sa mu to. Huncút je zavše, no darmo hlavou krúti. Tak. A už vieme, čie sú to stopy v snehu, čo v noci padal. Ako každý rok, i teraz Mikuláš dobré deti hľadal.

Pieseň:

Mikulášku , dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku.

Krásne mikulášske básničky

Na svätého Mikuláša v nebi býva veľký ruch, anjelici všetkým deťom robia účty zo zásluh. Dopoludnia vypisujú rôzne značky z hrubých kníh, popoludní ukladajú dobré skutky vedľa zlých.
K večeru už uzly viažu, škriepok tam ver žiadnych niet, a na váhach prevažujú …. Či to slýchal kedy svet? Potom nosia na dlhý stôl účty celkom hotové, svätý Mikuláš z nich číta radom slovo po slove.
Keď už všetko videl, čítal, potom svoje vysloví: „Dobrým veľa cenných vecí, zlým len prútik brezový.“

Krásne mikulášske básničky

Len čo večer slnko zájde, celú zem hmla zahalí, lebo deti na oblohe, anjelov by zbadali. Na obláčkoch sem-tam chodia, držia v rukách hviezdičky, tak si sedia, hľadajú si k detským srdciam cestičky. Svetielka si povešajú nad oblaky vysoko, na krídelkách letia-zletia do hustých hôr hlboko. Tam vyčkajú pokiaľ okná po chalúpkach vyhasnú, pokiaľ mesiac premôže hmlu, osvieti noc nejasnú. Tu sa pustia po dedine, vráta plné písma máš, rozdávajú vaše dary, ako kázal Mikuláš.

Krásne mikulášske básničky

Ráno ešte pred svitaním prebudí sa dedina, mesiac bledne za oblakmi, žiara hviezd už zhasína.
Tma pomaly v izbe redne, deti hľadia do okien….. Koľko túžob, zvedavosti skrýva v sebe tento deň?
Po anjeloch ani stopa: vrátili sa do nebies, len páperia plné dvory, sťa by z cukru celý les. V oblokoch, hľa, mnoho darov, radosť na to pozerať. Radujú sa dobré deti, raduje sa otec, mať. Na svätého Mikuláša v nebi býva veľký ruch, anjelici všetkým deťom robia účty zo zásluh.

Krásne mikulášske básničky

Upratali sme si všetko, čakáme ťa milý dedko. Čakáme ťa Mikuláš, kedy za k nám zatúlaš. Veríme, že v tvojej skrýši, niečo dobré pre nás zvýši. Už sme všetci zvedaví, či sa tvoj koč zastaví. Pod okienkom z večera, ktosi ťuká - nazerá. Biela brada až po pás, jaj veď je to Mikuláš!

Krásne mikulášske básničky

Mikuláš je dedko starý, vie on robiť veľké čary. Nadelí ti radosti, čižmu plnú sladkostí. Mikuláš je kúzelník, darčeky nám vykúzli. Ale iba pre takých, čo neboli cez rok zlí. Príď, Mikuláš, príď aj k nám,
nemusíš však chodiť sám. Vezmi si aj priateľov, privíta vás celý dom!

Krásne mikulášske básničky

Bola noc pred Vianocami, v celom dome vládla tíš. Nikde sa nič nehýbalo, nepohla sa ani myš. Ponožky už starostlivo zavesené v komíne. Čakali tam Mikuláša. Príde skoro a či nie? Deti v klbko schúlili sa, v postieľkach už tíško spali. A v snoch slivky cukrované v hlavičkách im tancovali.

Krásne mikulášske básničky

Ach, keby tí Mikuláši viackrát za rok chodili. To by bolo čosi pre mňa, to by bolo dobroty. Priniesol by darčeky pekne rovno do domu, toľko ako nepriniesol nikdy nikde nikomu. Len palicu tú ozrutnú mohol kamsi odložiť, aby sa mi ocko v hneve nemal viac čím pohroziť. Ty čertisko rohatý, načo si k nám prišiel ty? My sme dobré deti, veru, nás si čerti nezoberú. Hybaj od nás už aj preč, lebo metlou dostaneš!

Krásne mikulášske básničky

Už sa svätý Mikuláško na vandrovku chystá. Hej, nejedna topánočka svieti v okne čistá. A keď svätý Mikuláško do okienka kukne, hej, nejedno srdiečko od radosti pukne. A včas ráno už srdiečko deťom silno bije, hej, nechže ti Mikuláško večná sláva žije!

Krásne mikulášske básničky

Zatiaľ ,čo padá sneh a tichučko sa práši, na policiach v cukrárni spia bieli Mikuláši. A my sa tešíme. To už tu zas máme tajomný podvečer 5. decembra. Papiere šuštia, je nám to dávno známe. A deťom páči sa tajomná táto hra. Zatiaľ, čo padá sneh, tichučko, husto padá, akoby splývala Mikulášovi brada.

Krásne mikulášske básničky

V dolinách, keď za večera stíchne zvonov hlas, z neba na zem, keď pozerá prvej hviezdy jas, nad snežnou sa Tatrou vznáša duch svätého Mikuláša v každom roku raz. I pod naše príď okienko, dávny svätec náš. Deťom našim teš srdiečko, jak najlepšie znáš. Slovensko nám poteš celé, zachovávaj vždy vo viere, svätý Mikuláš.

Krásne mikulášske básničky

Svätého Mikuláša ľúbim. Ako on Pánu Bohu slúžim.
/: teba svätec prosím aj na ceste mi pomáhaj do neba, do neba :/
V Ázii, v meste Myra si žil. V skrytosti dobré skutky robil.
/: biskup svätý Mikuláš príkladom ma pozývaš k štedrosti, k štedrosti :/
Pánovi patrí vďaka naša, že nám dal za vzor Mikuláša.
/: ďakujeme za dary, čo sme z lásky dostali v tento deň, v tento deň :/

Krásne mikulášske básničky

Ďakujeme, Mikuláš, za tie krásne chvíle, za darčeky od teba, za úsmevy milé.
Stretneme sa o rok zas, príď, Mikuláš, medzi nás.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Básne

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu