Mravec lesný – mravce

Prírodné vedy » Biológia

Autor: tandan1
Typ práce: Referát
Dátum: 23.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 359 slov
Počet zobrazení: 118 693
Tlačení: 3 755
Uložení: 2 757

Mravec lesný – mravce

Mravec lesný mravce 

  • Životné prostredie: ihličnaté lesy
  • Veľkosť: 5 až 8 mm
  • Potrava: hmyz, semená rastlín, sladká šťava rastlín
  • Dĺžka života: kráľovné: 15 až 20 rokov
  • robotnice: 2 až 3 roky
  • Nepriatelia: ďateľ,jazvec
  • Zvláštne znamenia: útočníka postrieka kyselinou mravčou
  • Typické správanie: zanechávajú za sebou pachové stopy(mravčie cesty)

Mravce lesné žijú pri kmeni veľkého smreka s veľkou kopou ihličia a listov.Vysoká kopa ihličia je však len strechou ich domova.Vlastné mravenisko so široko rozvetvenými chodbami a komorami siaha takmer dva metre hlboko do zeme.Vytvorili ho usilovné robotnice.Spoločenstvo mravcov je ako jedna veľká rodina, v ktorej má každý svoje úlohy.

Do veľkej rodiny mravcov patria robotnice, trúdy, a jedna alebo viac kráľovien. Robotnice sa ako dojky starajú o vajíčka, larvy a kukly.Kŕmia a starajú sa aj o kráľovnú. Vykonávajú aj práce mimo mraveniska: zbierajú semená kvetov,odvláčajú ulovené živočíchy a dávajú pozor, aby do mraveniska nevnikol nijaký nepriateľ. Trúdy a kráľovné sú schopné rozplodzovania a sú zodpovedné za udržanie mravčej rodiny.

Mravčia kráľovná býva v najspodnejšej komore veľkého mraveniska.Vyjde nahor raz v živote, v slnečnom májovom dni.Potom sa vydá na svadobný tanec.Po párení zhodí krídla a zasa sa ukryje hlboko do zeme.Odteraz rok čo rok usilovne znáša vajíčka.

Každé znesené vajíčko je sotva väčšie ako zrnko piesku a robotnice ho okamžite odnesú na určené miesto.O desať dní z neho vykĺzne malá larva. Táto larva ešte nemá oči, tykadlá a nôžky.Je celkom bezmocná a starajú sa o ňu a kŕmia ju dojky.

Keď je dostatočne vykŕmená, tak sa zakuklí. Pre ďaľší vývin potrebuje veľa tepla.Preto ju jej opatrovkyňa vynesie z hlbín mraveniska na vyššie poschodia.Keď sa skončí pokojné obdobie zakuklenia, začína sa život mladého mravca. 

Zaujímavosti o mravcovi:

V jednom mravenisku žije asi 800 000 mravcov.
Mravcovi patrí rekord-najlepší vzpierač a prepravca.Mravec, ktorý váži len 8 miligramov, dokáže zdvihnúť a preniesť korisť alebo rôzne predmety až 31 ráz ťažšie.

So svojím nákladom vyhľadáva najpohodlnejšie cestičky, pričom ale nestráca orientáciu. Ak sú korisť, alebo predmet priveľmi ťažké, mravce ich v dokonalej súhre prenesú spoločne.

Zdroje:

  • Zvieratá v lese-Eva-Maria Dreyer;Heinz-Helge Schulze
  • 1000 otázok zo života zvieratpreložil zo španiel.,Dr.Marián Pochylý
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu