Mloky

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 09.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 180 slov
Počet zobrazení: 3 127
Tlačení: 233
Uložení: 301

Mloky

Mloky chvostnaté obojživelníky sa vyznačujú dvoma pármi končatín. Kožu majú hladkú. Samčeky majú v čase vodného života pestré zafarbenie. Na podnebí úst majú rohovité zúbky usporiadané v pozdĺžnej lište. Jazyk majú vyliačiteľný. Vajíčka znášajú do vody. Larvám sa vyvíjajú najprv predné nohy. V strednej Európe sú známi zástupcovia rodov mlok (Triturus) a salamandra (Salamandra).

Salamandra škvrnitá (Salamandra salamandra) dosahuje dĺžku 15-20 cm. Má nápadne čiernožlté výstražné zafarbenie tela, širokú hlavu a za očami nápadné zoskupenie jedových žliaz. Žije v lesoch. Zastihneme ju najčastejšie po daždi v lesoch, obyčajne v blízkosti studničiek a potôčikov. Cez deň sa ukrýva pod kameňmi a drevom.

Mlok obyčajný (Triturus vulgaris) dosahuje dĺžku 10-12 cm. Žltohnedú kožu má hladkú, v čase suchozemského života jemne zrnitú. Počas vodného života majú samce jemne vykrajovaný hrebeň a pestrejšie zafarbenie. Žije v menších stojatých vodách. Medzi najväčšie stredoeurópske mloky patrí mlok veľký (Triturus cristatus). Má čiernohnedú zrnitú kožu.

Mlok karpatský (Triturus montandoni) je rozšírený predovšetkým v severnej časti Západných a Východných Karpát do výšky 1700 m n.m. V strednej Európe je pomerne hojný aj mlok vrchovský (Triturus alpestris).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#stavba tela mloka #mlok vrchovský #Mloky #mlok karpatský #mlok


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu