Žaby

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 21.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 295 slov
Počet zobrazení: 6 824
Tlačení: 474
Uložení: 451

Žaby

Žaby - bezchvosté obojživelníky majú telo bez chvosta. Vajíčka znášajú do vody. Larvám sa vyvíjajú najprv zadné nohy. U nás sú známi zástupcovia rodov ropucha,skokan, rosnička , kunka a hrabavka.

Ropucha obyčajná
(Bufo bufo) má zavalité telo s bradavičnatou kožou. Za očami má zoskupené jedové žľazy. Samičky dorastajú do veľkosti 12 cm, samce do 8 cm. Všade je hojná. Žije v lesoch, na poliach a v záhradách. Aktívna je v noci. Je veľmi užitočná, ničí veľké množstvo hmyzu a slimákov. Ropucha zelená (Bufo viridis) má na tele veľa zelených škvŕn. Je zo všetkých ropúch najodolnejšia proti suchu.

Skokan hnedý (Rana temporaria) dorastá do dĺžky 10cm. Má krátku a zaokrúhlenú hlavu. Koža je hladká, obyčajne hnedá s tmavými škvrnami. Cez oko mu prechádza tmavohnedá škvrna. Je hojne rozšírený. Žije v predhoriach a v horách, v nížinách je zriedkavý. Obýva lesy, vlhké lúky a rašeliniská.

Skokan zelený
(Rana esculenta) patrí k druhom skokanov, ktoré žijú trvalo pri vodách. Dorastá do dĺžky 10 cm. Na chrbte má úzky svetlý pás. Vyskytuje sa prevažne v nížinách. Pri tomto druhu je častý kanibalizmus.

Rosnička zelená
(Hyla arborea) má oválne telo a hladkú zelenú kožu, ktorá je len na bruchu zrnitá. Dokáže však meniť farbu podľa podkladu, na ktorom sedí. Dĺžka tela je 5 cm. Na bokoch má od nozdier až po stehná bieločierny pásik. Hojná je najmä v nížinách, v listnatých hájoch, krovinách a v močariskách.

Kunka žltobruchá (Bombina variegata) dorastá do dĺžky 5- 6 cm. Bruško má žlté. Žije v blízkosti  mlák  v nížinách.

Hrabavka škvrnitá
(Pelobates fuscus) má vajcovité telo dlhé do 7 cm, krátke nohy a hladkú kožu. Na sivohnedom podklade má nepravidelné tmavohnedé škvrny. Zrenička oka je štrbinovitá. Jej kožný sekrét páchne po cesnaku. Vyskytuje sa najmä v nížinách a v pahorkatinách. Má nápadné, veľké žubrienky. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu