Pohlavná sústava muža

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 768 slov
Počet zobrazení: 5 558
Tlačení: 363
Uložení: 380
Pohlavná sústava muža
 
Funkciou reprodukčnej sústavy muža je zabezpečiť tvorbu mužských pohlavných hormónov, spermatogenézu (tvorbu spermií) a umožniť oplodnenie t.j. realizáciu pohlavného spojenia. Podobne ako aj ženské pohlavné orgány tak aj mužské pohlavné orgány rozdeľujeme na dve skupiny:
1. vnútorné pohlavné orgány
· semenníky (testes)
· nadsemenník (epididymis)
· semenovod (ductus deferens)
· predstojnica (prostata)
2. vonkajšie pohlavné orgány
· pohlavný úd (penis)
· miešok (scrotum)
 

Semenníky

Semenníky (testes) sú párový orgán, uložený mimo tela, v miešku. Vo vnútri semenníkov sú stočené semenotvorné kanáliky, v ktorých prebieha spermatogenéza. Spermatogenéza začína v puberte a končí až v starobe. Zrelá spermia je tvorená z hlavičky, krčku a bičíka. V hlavičke je sústredený genetický materiál (chromozómy), krčok obsahuje energeticky bohaté látky a bičík zabezpečuje pohyb. Výživu dozrievajúcich spermií v semenotvorných kanálikoch zabezpečujú zvláštne bunky v stenách kanálikov - Sertoliho bunky. Jednotlivé semenotvorné kanáliky sa pri zadnom okraji semenníkov spájajú a vyúsťujú do kanálikov nadsemenníka.

V semenníkoch sa tvorí mužský pohlavný hormón testosterón. Na organizmus muža má podobné účinky ako estrogény na organizmus ženy. Je nevyhnutný pri vývine mužských pohlavných znakov (predstojnice, semenných vačkov, pohlavného údu a pod.) a sekundárnych pohlavných znakov v puberte, ako je napr. zväčšenie hrtana a hlbší hlas, rast fúzov, ochlpenie, hrubšia koža, mohutnejšie svaly kostry (testosterón podporuje tvorbu bielkovín) a pod. Vplyvom testosterónu na CNS vzniká mužské pohlavné cítenie.
 
Nadsemenník
Nadsemenník (epididymis) produkuje hlienovitú látku, ktorá sa zmiešava so spermiami. Z nadsemenníka sú spermie pri ejakulačnom reflexe vypudené do semenovodov.
 
Semenovod
Semenovod (ductus deferens) je kanálik, ktorý prechádza od nadsemenníka cez brušnú dutinu a vyúsťuje do močovej rúry. Jeho dĺžka je asi 40 cm. Steny semenovodov tvorí hladká svalovina. Pred vyústením do močovej rúry prechádza semenovod cez predstojnicu.
 
Predstojnica
Predstojnica (prostata) je uložená pod močovým mechúrom. Produkuje riedky, mliečne zakalený sekrét, ktorý sa zmiešava so spermiami a hlienovitou látkou vytvorenou v nadsemenníku, čím vzniká tekutina - ejakulát (semeno).
Pri pohlavnom vyvrcholení muža sa ejakulát dostáva do močovej rúry, ktorá prechádza pohlavným údom do pošvy ženy. Objem ejakulátu je asi 3 ml. V 1 ml ejakulátu sa nachádza približne 1 milión spermií.
 
Pohlavný úd
Pohlavný úd (penis) je toporivý orgán muža. Tvorí ho jedno párové a jedno nepárové dutinkaté teleso. Dutinkaté telesá tvorí tkanivo hubovitej štruktúry s bohatým krvným zásobením. Pri pohlavnom vzrušení sa zvýši prívod krvi do penisu, dutinky sa naplnia krvou a nastane erekcia – vzpriamenie penisu.
 
Miešok
Miešok (scrotum) je vak, v ktorom sú uložené semenníky. Semenníky v miešku majú asi o 4°C nižšiu teplotu ako je teplota tela. Spermie môžu dozrieť iba pri tejto teplote.

Pohlavné choroby

V súvislosti s rozmnožovacími sústavami treba upozorniť na niektoré prenosné pohlavné choroby. Celosvetovým problémom sa v ostatných rokoch stal syndróm získanej imunodeficiencie označovaný podľa anglického názvu skratkou AIDS. Je to vírusové ochorenie založené na úplnom zlyhaní obranyschopnosti organizmu následkom napadnutia buniek sprostredkujúcich imunitu - lymfocytov - vírusom ľudskej imunologickej nedostatočnosti - HIV. Vírusová infekcia sa v napadnutom organizme nepostrehnuteľne šíri a postupne spôsobuje stratu imunologickej obrany a nevyhnutne končí smrťou. V období zjavného ochorenia vznikajú zápaly spôsobené parazitmi, plesňami, kvasinkami a niektorými vírusmi. Najčastejšie bývajú postihnuté sliznice, pľúca a CNS. Častou komplikáciou je zhubné nádorové bujnenie. Samotný vírus HIV môže vyvolať ťažké mozgové príznaky. AIDS sa prenáša krvou. K nakazeniu stačia aj drobné odreniny. Rizikovými skupinami sú toxikomani, osoby liečené častými krvnými prevodmi a najmä homosexuáli. Aj pohlavný styk muža a ženy môže byť zdrojom nákazy. Možnosť šírenia nákazy AIDS ovplyvňuje migrácia obyvateľstva, turistika, náhodné známosti a pod.

Medzi dávno známe pohlavné choroby patrí závažné chronické infekčné ochorenie syfilis (lues). Jeho pôvodcom je mikroorganizmus Treponema pallidum. Ďalším ochorením je kvapavka (gonorrhea) spôsobená baktériami typu kokov. Obidve choroby sa prenášajú pohlavným stykom. Prevenciou je dôsledná hygiena a vyhýbanie sa pochybným známostiam a promiskuite.

Antikoncepcia

Z hľadiska plánovaného rodičovstva je významná antikoncepcia, ktorej účelom je zabrániť otehotneniu:
· Biologické metódy sa zakladajú predovšetkým na tzv. neplodných dňoch (t.j. po menštruácii).
· Mechanické sú založené na vkladaní rôznych mechanických ochranných prostriedkov do rodidiel ženy. Najčastejší mechanický ochranný prostriedok u muža je kondóm (prezervatív).
· Chemické látky sa dávajú do pošvy a ničia spermie.
· Hormonálne antikoncepčné prostriedky sa väčšinou používajú vo forme tabletiek. Mechanizmus účinku hormonálnej antikoncepcie je v potlačení ovulácie a v spôsobení zmien v maternici a vajíčkovodoch, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú pohyb vajíčka a spermií a uhniezdenie vajíčka.
Možno povedať, že žiadna metóda nespĺňa všetky kritériá, t.j. aby bola účinná, neškodná, prijateľná a jednoduchá. Najmenej škodlivá, pomerne spoľahlivá a veľmi rozšírená je mechanická ochrana pre muža. Hormonálna antikoncepcia ženy je dosť spoľahlivá, ale spôsobuje - najmä pri dlhodobom používaní - nepriaznivé vedľajšie účinky, ktoré poškodzujú zdravie ženy. Vždy by mal o tejto antikoncepcii rozhodnúť lekár.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu