Ryby a paryby

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 316 slov
Počet zobrazení: 6 724
Tlačení: 529
Uložení: 576

RYBY A PARYBY

Podaktorí ľudia mylne zaraďujú všetko čo má chvost a plutvy medzi ryby. Donedávna tomu bolo tak aj u nás dvoch. V skutočnosti tieto živočíchy triedime do dvoch základných skupín: ryby a paryby. Ak hovoríme o chvoste a plutvách sú tu ešte aj cicavce (veľryby, kosatky, delfíny a pod.). Avšak tie medzi ryby zaradiť vôbec nemôžeme. Vedci sa dlhú dobu domnievali, že pôvodne existovali len paryby a z nich sa vyvinuli ryby. Dnes je však dokázané, že ryby existovali už pred 440 mil. rokov kým paryby až o niekoľko mil. rokov neskôr.

Čo sú vlastne ryby? Zaraďujeme sem všetky druhy s pevnou kostenou kostrou. Ďalším ich typickým znakom je plynový mechúr, ktorý im umožňuje udržať sa v ktorejkoľvek hĺbke bez veľkého vynaloženia energie. Taktiež im umožňuje stúpanie a klesanie len zmenou polohy a zabraním plutiev. Zmeny tlaku vody reguluje mechúr automaticky pridaním alebo zmenšením objemu množstva plynu, veľkosť mechúra však zostáva nezmenená. Každé pravidlo má svoju výnimku, a tak je to aj u rýb. Podaktoré z nich tento mechúr nemajú, pretože sú prispôsobené životu na dne. Ryby sú veľmi rôznorodé od maličkých ako necht až po tie veliké niekoľko metrov. Celkom ich je viac ako 23 000 druhov.

Čo sú vlastne paryby?
Ide o druhy, ktoré majú (na rozdiel od rýb) chrupavkovitú kostru. Sem zaraďujeme žraloky, raje a chiméry. Ich zvápenatená chrupavka je spojená tkanivom so svalstvom, ktoré im zabezpečuje pohyb (len) vpred. Nedokážu cúvať. Existuje okolo 350 druhov žralokov, 500 druhov raji a 35 druhov chimér. Určite sa teraz väčšina z vás pýta čo sú to chiméry. My sme doposiaľ o ich existencii tiež nič nevedeli. Vraví sa o nich, že patria medzi najpodivuhodnejšie vyzerajúce stvorenia. Tvarom tela pripomínajú žraloky ale spôsobom plávania raje. Často sa im hovorí "slonie žraloky", pretože majú podivný rypák, ktorý je pružný a pripomína chobot. Žijú v hĺbkach 10 - 4000 m a sú 60 - 200 cm dlhé.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu