Betonika lekárska - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 27.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 220 slov
Počet zobrazení: 5 857
Tlačení: 342
Uložení: 345

Betonika lekárska (Stachys officinalis / Hluchavkovité)

Trváca bylina s priamou, nerozkonárenou a hranatou stonkou s protistojnými, stopkatými a oválnymi listami. Listy prízem­nej ružice sú kopijovité. Stonka je ukon­čená klasovitým súkvetím z fialových kve­tov. Plody sú tvrdky (obr. vpravo dole). Celá rastlina je drsno chlpatá.

Pochádza zo západnej a južnej Európy. Rastie na lesných lúkach, rúbaniskách a pasienkoch od nížin až po horské pásmo. V starých liečebných praktikách sa uplatňoval ko­ reň ako prostriedok na dávenie. V súčasnosti sa betonika lekárska po­ užíva na liečebné účely len zriedka. Zbie­ra sa nadzemný výhonok, vňať (Herba betonicae) vrátane prízemných listov. Materiál sa suší na lieskach v tieni a na dobre vetraných miestach alebo v sušiar­ňach pri teplotách do 40 °C. Droga vonia korenisto a chutí horko.

Obsahuje trieslo­viny, horčiny, silice a alkaloidy. Používa sa na liečenie chorôb dýchacích ciest a pre upokojujúci účinok aj proti astme. Dezin­fekčný a sťahujúci účinok drogy sa uplat­ňuje pri liečbe hnačiek a zápalov močové­ ho mechúra. Používa sa vo forme záparu alebo ako prášok. Denná dávka je 1 až 2 gramy rozdelené do troch dávok. Čaj, najmä keď je zmiešaný s inými bylinkami, pôsobí povzbudzujúco. Pomáha aj pri bolestiach spôsobených ochoreniami ner­vov. Čerstvé listy betoniky (prípadne aj sparené) sa prikladajú na zranenia a opuchy.

Betonika lekárska - termíny kvitnutia a zberu

Termín kvitnutia: jún - september

Termín zberu (vňať): jún - august

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu