Dráč obyčajný - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 235 slov
Počet zobrazení: 5 376
Tlačení: 362
Uložení: 363

Dráč obyčajný (Berberis vulgaris L. / Dráčovité)

Ker s vajcovitými, ostnato pílkovitými listami, ktoré vyrastajú vo zväzočkoch na skrátených konárikoch z pazúch tŕňov. Žlté kvety vytvárajú prevísajúce strapce, plody sú červené, oválne bobule. Celá rastlina okrem plodov je jedovatá. Jej areál siaha cez celú Európu až po Kaukaz. Rastie v lesoch, na slnečných svahoch a okrajoch polí. Liečivý účinok dráča bol známy už v minulosti. Používal sa proti horúčke a na liečenie chorôb žalúdka, pečene a srdca.Zbiera sa kôra a plody (Cortex, Fructus berberidis). Kôra sa olupuje z konárov

a koreňov, po očistení sa presuší (aj na slnku) a potom sa dosuší v sušiarňach pri teplotách do 50 °C. Droga obsahuje alka­ loidy, z ktorých najvýznamnejší je berbe- rín, triesloviny a organické kyseliny. Je silne jedovatá, a preto sa na liečebné účely používa len zriedkavo a výlučne len pod lekárskou kontrolou. Kôra z dráča sa predpisuje pri poruchách obličiek a na povzbudenie činnosti žalúdka a pečene. Uplatňuje sa aj pri liečbe cievnej sústavy.V malých dávkach má droga preháňavý, žlčopudný a močopudný účinok. Silnejšie dávky spôsobujú stavy opojenia, dávenie, hnačky a postupne aj ochrnutie dýchacie­ ho centra.

Plody dráča sa zbierajú v plnej zrelosti na jeseň a konzumujú sa čerstvé, konzer­ vované alebo sušené. Chutia kyslo, obsa­hujú však značné množstvo vitamínu C a slúžia na prípravu čajov a osviežujúcich nápojov.

Dráč obyčajný - termíny kvitnutia a zberu


Termín kvitnutia: máj-jún

Termín zberu (kôra): marec-apríl, október (plody): október

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu