Dúška materina - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 215 slov
Počet zobrazení: 3 563
Tlačení: 234
Uložení: 226

Dúška materina (Thymus serpyllum L. / Hluchavkovité)

Trváca bylina s nízkou, plazivou stonkou obrastenou protistojnými, čiarkovitými listami. Stonky sú zakončené nepámo praslenovitými, fialovými kvetmi. Plody sú tvrdky. Celá rastlina príjemne vonia. Dúška materina rastie v Európe a Ázii na slnečných stranách, na lúkach a v prieko­ pách.

Od nepamäti sa ako liečivý prostriedok zbiera a využíva vňať dúšky materinej (Herba serpylli). V čase plného kvitnutia, za pekného a slnečného počasia sa odre- závajú alebo odtrhávajú horné, bylinné časti rastliny a sušia sa v tieni pri teplotách do 35 °C. Droga sa uschováva v uzatvore­ ných nádobách a izolovane od ostatných bylín. Obsahuje až 0,6 % silice s tymolom a karvakrolom, horčiny, triesloviny, flavonoidy a minerálne látky. Tymol je silné antiseptikum, je lepší ako fenol, nelepí sa na kožu a pôsobí ako dezodorant (odstra­ ňuje zápach). Používa sa pri výrobe zub­ ných pást a práškov. Extrakt z drogy sa pridáva do kvapiek proti čiernemu kašlú, katarom horných dýchacích ciest a žalú­ dočným a črevným ťažkostiam. Z dúšky materinej sa pripravujú kúpele na posil­nenie nervov a pomáhajú tiež pri liečbe hnisavých a nepríjemne zapáchajúcich

rán. Destiláciou čerstvej vňate sa získa silica, ktorá sa tiež uplatňuje pri liečbe prieduškových katarov, chrípky a kašľa a slúži pri príprave mazadiel.

Dúška materina - termíny kvitnutia a zberu


Termín kvitnutia: máj—september

Termín zberu (vňať): jún-august

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#materina

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu