Sója fazuľová - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 193 slov
Počet zobrazení: 3 130
Tlačení: 214
Uložení: 220

Sója fazuľová (Glycine max (L.) / Bôbovité)

Jednoročná kultúrna rastlina s priamou, chlpatou stonkou a trojpočetnými listami. Biele až fialové kvety rastú vo zväzočkoch v pazuchách listov. Plod je struk s rozlične zafarbenými semenami (podľa poddruhov). Tento rastlinný druh pochádza z vý­chodnej Ázie, odkiaľ sa rozšíril do Európy a Ameriky. Sója sa môže spoľahlivo pes­tovať len v teplejších oblastiach, kde sa darí aj ryža a vinič. Farmaceutický význam má semeno

(Semen sojae). Rastlina sa zbiera strojovo v plnej zrelosti, pričom sa semeno hneď oddeľuje od slamy a pliev. Aj dosúšanie a čistenie semien sa robí strojovo. Sójové semená obsahujú dôležité výživné látky: bielkoviny, tuk, uhľovodíky, lecitín, vita­ míny a minerálne látky. Ako potravina majú veľký význam predovšetkým pre deti a diabetikov. Už dávno sa dokázalo, že sójová múčka a sójový olej znižujú hladinu cholesterolu v krvi, čiže pôsobia preventívne protiskleroticky, obmedzujú tvorbu krvných zrazenín, a tak znižujú možnosť vzniku infarktov. Sója je aj dôležitou priemyselnou plodi­nou. Slúži na výrobu kazeínu, lepidiel a plastov. Zo sójového oleja sa vyrábajú laky, mydlá a kozmetické preparáty. Só­jovou múčkou sa na jar prikrmujú včely.

Sója fazuľová - termíny kvitnutia a zberu


Termín kvitnutia: júl - august

Termín zberu (semená): august - september

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu