Tekvica obyčajná - účinky a využitie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 02.11.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 212 slov
Počet zobrazení: 4 582
Tlačení: 324
Uložení: 300

Tekvica obyčajná (Cucurbita pepo L. / Tekvicovité)

Jednoročná kultúrna rastlina s plazivou, až 5 m dlhou stonkou a striedavými, srdcovitými listami. Veľké žlté kvety majú dlhšie stopky a sú jednodomé. Samčie kvety sú v pazušných zväzočkovitých súkvetiach, samičie rastú jednotlivo. Plod je bobuľa. Pôvodnou domovinou tekvice obyčajnej je Stredná Amerika. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta a pestuje sa v mnohých formách ako zelenina, olejna­tá a kŕmna plodina.

Na liečebné účely sa z vyzretých plodov vyberajú semená (Semen Cucurbitae) a rýchlo sa sušia na slnku. Obsahujú až 50 % olejov, silicu, bielkoviny, lecitín, glykozid kukurbitín, saponíny, živicu a iné neznáme látky. Tekvicové semená sú ešte stále odporúčaným a používaným pro­ striedkom proti črevným parazitom. Vy­ lupujú sa zo semenného obalu a jedia sa čerstvé. Dospelí môžu zjesť 200 až 250 semien, deti 50 až 200. Nemajú nijaké neželané vedľajšie účinky. Na ten istý účel sa niekedy mieša odvar zo semien s ricínovým olejom. Anthelmintické účinky majú aj semená uhoriek. Tekvicové plody obsahujú okrem vody aj cukor, bielkoviny, tuky, vitamíny a do­statok minerálnych látok. Pripravujú sa

z nich kompóty a marmelády. Čerstvá tekvicová šťava má močopudný účinok a odporúča sa pri obličkových chorobách. Tekvica je okrem toho významná peľonosná a medonosná rastlina.

Tekvica obyčajná - termíny kvitnutia a zberu


Termín kvitnutia: jún -september

Termín zberu (semená): august-október

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Liečivé rastiliny – opis, pestovanie, účinky a využitie



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu