Metódy a formy antikoncepcie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 27.12.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 657 slov
Počet zobrazení: 3 078
Tlačení: 210
Uložení: 210

Metódy a formy antikoncepcie

Poznámka o účinnosti antikoncepčnej metódy – tehotenské číslo. Keď hovoríme, že tehotenské číslo určitej antikoncepčnej metódy je 2-7, myslíme tým, že pravdepodobnosť otehotnenia (teda zlyhania metódy) je u 2-7 žien z každých 100 , ktoré používajú danú metódu po dobu 1 roka. Číslo 2 potom znamená pravdepodobný počet tehotenstiev pri pravidelnom a dôslednom používaní a číslo 7 pravdepodobný počet tehotenstiev pri nedostatočne pravidelnom a nedostatočne dôslednom používaní danej metódy.

1.1 Hormonálna – kombinovaná antikoncepcia

Výsledky testov účinnosti dokazujú, že z každých 100 žien, ktoré dôsledne užívajú tento druh antikoncepcie otehotnie menej ako 1 za obdobie 1 roka, avšak pri menej dôslednom užívaní otehotnejú 1-2 ženy ( pri nepravidelnom, až chaotickom užívaní môže byť tehotenské číslo až do 7).

Mechanizmus účinku

Obsah dvoch hormónov v tabletkách – estrogénu a progestínu, bráni pri pravidelnom užívaní ovulácii, teda uvolneniu ženských pohlavných buniek každý mesiac.

Hlavná výhoda
Ľahké a pohodlné užívanie, zabezpečujúce pravidelný, mesačný, menštruačný cyklus, často so znížením krvných strát, bolestí počas menštruácie aj predmenštruačných ťažkostí. Neznižuje libido teda sexuálnu túžbu.

Hlavná nevýhoda
Minimálne vedľajšie účinky obvykle ustúpia do niekoľkých mesiacov.
Nevhodné pre fajčiarky staršie ako 35 rokov, tiež pre ženy s cukrovkou, ženy so zvýšeným tlakom krvi, s poruchami zrážania krvi, s chorobami srdca, s trombózou ako aj pre veľmi mladé dievčatá.

Komentár

Tabletky musí predpisovať lekár. Účinok sa stráca ak sa tabletka použije o 12 hodín neskôr, alebo pri hnačkovitom ochorení. Niektoré lieky tiež môžu znížiť účinnosť tohto druhu antikoncepcie, vtedy je potrebné poradiť sa so svojim lekárom. Užívateľkám hormonálnej antikoncepcie sa nedoporučuje fajčenie.

1.2. Hormonálna jednozložková- progestínová antikoncepcia

Výsledky testov účinnosti dokazujú, že zo 100 žien, ktoré pravidelne a dôsledne užívajú tento druh antikoncepcie po dobu 1 roka, otehotnie len 1. Pri menej dôslednom a pravidelnom užívaní sa tehotenské číslo zvýši na 1-4.Tento druh antikoncepcie je účinnejší u žien nad 40 rokov.

Mechanizmus účinku
Pravidelné užívanie hormónu progestínu( každý deň v rovnakom čase), spôsobuje také zmeny, ktoré sťažujú prienik spermií do maternice, alebo uhniezdeniu oplodneného vajíčka v nej.

Hlavné výhody
Vhodný pre staršie ženy, pretože je nižšie riziko negatívneho ovplyvnenia tlaku krvi ako aj zrážania krvi. Ľahké a pohodlné užívanie, vhodné aj pre dojčiace ženy. Neznižuje libido.

Hlavné nevýhody
Môže spôsobiť nepravidelnosti v menštruačnom cykle s obdobiami krvácania alebo “špinenia”. Vedľajšie účinky sú minimálne a miznú obvykle po 2-3 mesiacoch. Niekedy vynechá menštruácia.

Komentár
Tabletky musí predpisovať lekár a musia sa užívať denne v rovnakom čase, nie však viac ako 3 hodiny neskôr ako v iné dni. Niektoré ochorenia, ťažké hnačky ako aj niektoré lieky môžu zabrániť antikoncepčnému účinku a vtedy je potrebné použiť po porade s lekárom špeciálne opatrenia. Užívateľkám hormonálnej antikoncepcie sa nedoporučuje fajčenie!

1.3. Hormonálna – injekčná antikoncepcia a depotné systémy s dlhodobejším účinkom

Testy účinnosti dokazujú, že zo 100 žien, ktoré používajú tento druh antikoncepcie otehotnie za 1 rok menej ako 1.

Mechanizmus účinku
Účinok je veľmi podobný jednozložkovej hormonálnej antikoncepcii, avšak v tomto prípade sa progestín podaný injekčne do svalu uvoľňuje pomaly do organizmu, čím sa zabezpečí dlhodobejší antikoncepčný účinok. pri depotných systémoch sa využívajú náplaste, implantát alebo vnútromaternicový systém.
Metódy:

Injekcie

Náplasť – Evra (kombinácia estrogénu s gestagénom)
Implantát – podkožný gestagénny systém – Implanon
Vnútromaternicový hormonálny systém – Mirena
Hlavné výhodyJediná injekcia zabraňuje otehotneniu po dobu 8 týždňov (Noristerat), alebo 12 týždňov (Depo-Provera). Neznižuje libido.

Hlavné nevýhody
Časté sú nepravidelnosti menštruačného cyklu. Návrat pravidelných menštruácií a plodnosti sa môže oddialiť až na dobu 1 roka.

Komentár
Injekčnú antikoncepciu predpisuje lekár. Depo-Provera by mala byť predpisovaná len tým ženám, kde je nevhodná iná antikoncepcia. Názory na vhodnosť jej použitia sa rôznia. Noristerat je vhodný len ako krátkodobá metóda plánovaného rodičovstva.

2. Vnútromaternicové teliesko

Testy účinnosti dokazujú, že zo 100 žien, užívajúcich tento druh antikoncepcie po dobu 1 roka otehotnie 1-3. Ak chcete zvýšiť jej účinnosť používajte spermicídne krémy, želé, peny alebo pesary do pošvy hlavne v ovulačnom období (období plodnosti).

Mechanizmus účinku
Malé teliesko z umelej hmoty, obvykle pokryté meďou, ktoré lekár vkladá do dutiny maternice, zabraňuje spojeniu vajíčka so spermiou, prieniku vajíčka cez vajcovody, alebo uhniezdeniu vajíčka v maternici.

Hlavné výhody
Účinkuje okamžite po vložení. Zvlášť vhodné je pre ženy ktoré už rodili, pre tie ktoré už neplánujú ďalšie tehotenstvá, alebo staršie ženy. Neznižuje libido.

Hlavné nevýhody
Menštruačné krvácania môžu byť spočiatku silnejšie. Niekedy môže teliesko vypadnúť. U niektorých žien sa môže vyvinúť zápal vnútorného genitálu, častejšie však u tých ktoré striedajú pohlavných partnerov, alebo ich strieda partner. Môžu byť aj iné zriedkavé komplikácie. Nie je to ideálna metóda pre mladé ešte nerodiace ženy.

Komentár
Teliesko má vkladať špecialista a v závislosti od typu sa má vymieňať obvykle každých 5 rokov. Žena by si mala skontrolovať uloženie telieska, ak pociťuje vlákno v hornej časti pošvy. Môžu sa používať aj pošvové tampóny.

3. Bariérové metódy

Testy účinnosti dokazujú, že z každých 100 žien, ktoré pravidelne a dôsledne používajú tento druh antikoncepcie po dobu 1 roka otehotnejú 2. Avšak menej pravidelné a menej dôsledné používanie môže spôsobiť zlyhanie u 2-15 žien.
3.1. Diafragma alebo oklúzny pesar + spermicídy

Mechanizmus účinku
Pružný gumený klobúčik, ktorý sa vkladá do pošvy pred pohlavným stykom, pokrýva krčok maternice (vchod do jej dutiny) a takto vytvára prekážku zabraňujúcu spojeniu spermie s vajíčkom. Musí sa používať so spermicídnymi prostriedkami a ponechať na mieste ešte 6 hodín po pohlavnom styku.

Hlavné výhody
Diafragma/pesar so spermicídami sa môžu vkladať vo vhodnom čase pred očakávaným pohlavným stykom a tak ich vloženie nemusí znamenať narušenie spontánnosti sexuálnej predohry. Ak je čas od ich vloženia pred pohlavným stykom dlhší ako 3 hodiny, je potrebné opakovať zavedenie spermicídnych látok. Používanie tohto druhu antikoncepcie sa považuje za možnú ochranu pred rakovinou krčka maternice.

Hlavné nevýhody
Potreba plánovať vloženie diafragmy alebo oklúzneho pesaru so spermicídami pred pohlavným stykom. Potreba sledovať veľkosť oklúzneho pesaru každých 6 mesiacov, tiež po pôrode a zmenách telesnej váhy o viac ako 3 kg. Možné sú aj zmeny rozmerov pošvy čo môže zvýšiť pravdepodobnosť zlyhania.

Komentár

Účinok diafragmy možno očakávať len pri kombinácii so spermicídnymi krémami, želé alebo penami, ktoré inaktivujú spermie. Možno tiež používať oklúzne pesary, ktoré sú menšie a tesne pokrývajú krčok maternice.

3.2. Špongia

Testy účinnosti dokazujú, že zo 100 žien, ktoré pravidelne a dôsledne používajú špongiu otehotnie v priebehu 1 roka 9. Pri menej pravidelnom a dôslednom používaní sa pohybuje tehotenské číslo medzi 9-25. Ak máte akýkoľvek dôvod, pre ktorý potrebujete s väčšou istotou predísť neželanej tehotnosti, nepoužívajte túto antikoncepčnú metódu.

Mechanizmus účinku
Mäkkú, okrúhlu, polyuretanovú, penovitú špongiu, možno vložiť do pošvy až 24 hodín pred očakávaným pohlavným stykom, aby sa prekryl krčok maternice. Obsahuje spermicídy a je potrebné ponechať ju na mieste ešte 6 hodín po pohlavnom styku.

Hlavné výhody
Účinok špongie pretrváva až 24 hodín a pri opakovanom pohlavnom styku nie je potrebné znovu použiť spermicídne prostriedky. Jeden vzor špongie je vhodný pre všetky ženy a vzhľadom na ľahkosť manipulácie nevyžaduje špeciálny tréning. Po vybratí špongiu nepoužívajte znovu ale ju zahoďte.

Hlavné nevýhody
Špongiu nemožno použiť počas menštruácie. Niektoré ženy môžu byť alergické na spermicídy. Iba málo pracovísk má špongie v zásobe.

Komentár
Špongie možno kúpiť v lekárňach. Doporučuje sa starostlivo prečítať návod na použitie. Špongia nemá zotrvať v pošve viac ako 30 hodín.

3.3. Prezervatív – kondóm

Testy účinnosti dokazujú, že zo 100 párov, ktoré ako antikoncepčnú metódu pravidelne a dôsledne používajú prezervatív, dôjde k otehotneniu za obdobie 1 roka u 2. Pri menej pravidelnom a dôslednom používaní sa pohybuje tehotenské číslo medzi 2-15.

Mechanizmus účinkHlavné výhody
Ľahkosť s akou možno prezervatív získať aj používať. Muž preberá zodpovednosť za kontrolu pôrodnosti sexuálneho páru. Pomáha pri ochrane obidvoch partnerov pred sexuálne prenosnými ochoreniami vrátane HIV infekcie (dôležité pre bezpečný sex). Považuje sa za metódu, ktorá znižuje riziko vzniku rakoviny krčka maternice u ženskej partnerky. Možno získať bez lekárskeho predpisu.
Prezervatív, natiahnutý v čase erekcie na mužský pohlavný úd vytvorí mechanickú bariéru, ktorá bráni prieniku spermií do ženských pohlavných orgánov. V súčasnosti väčšina prezervatívov je navlhčená, pričom na navlhčenie sa často používa látka so spermicídnym účinkom.

Hlavné nevýhody
Možnosť skĺznutia. Muž môže mať pocit zníženia citlivosti kontaktu počas pohlavného styku. Možnosť narušenia sexuálnej predohry.(Navliekanie prezervatívu však možno naopak využiť aj ako súčasť tejto predohry). Potrebné je ubezpečiť sa, či sa sperma nevyliala po ejakulácii mimo prezervatív.

Komentár
Navliekanie prezervatívu musí byť ešte v čase pred dotykom penisu s akoukoľvek časťou ženského pohlavia. Ponechať na pohlavnom úde len v čase, keď je v erekcii. Pred každým nasledujúcim pohlavným stykom je potrebné použiť nový prezervatív.
Návod na použitie kondómu


4. Lokálna chemická antikoncepcia

- Spermicídne látky
- Peny
- Vaginálne čípkyPatria sem tablety, guľôčky, čípky alebo krémy, ktoré buď upchajú krčok maternice, alebo chemicky zabíjajú spermie.Nevýhody
Lekári varujú pred súčasným použitím s prezervatívom, ktorý sa môže poškodiť účinkom látok v chemickej antikoncepcii. Medzi vedľajšie účinky patrí podráždenie slizníc a pocit tepla.

5. Prirodzené metódy plánovaného rodičovstva

Hlavné nevýhody
Nízka spoľahlivosť metódy, závislosť od sebaovládania muža. Ide o veľmi nespoľahlivú metódu s Pearlovým indexom 15-35. Dôvodom je skutočnosť, že spermie sa môžu vylučovať už pred orgazmom.


5.1 Metódy periodickej abstinencie

Metóda neplodných dní (Knaus-Ogino)
Komplikovaná metóda počítania plodných dní, vyvinutá v roku 1925 Rakúšanom Hermannom Hubertom Knausom a jeho japonským kolegom Kyusakom Oginom. Aby sa mohla táto metóda použiť, žena musí mať zaznačený svoj menštruačný rytmus minimálne za posledných šesť, ale lepšie za dvanásť mesiacov. A aj potom je táto metóda účinná len vtedy, ak sú cykly pravidelné a ak sú rešpektované dlhé obdobia sexuálnej abstinencie. Pearlov index 15-35 poukazuje na praktické problémy s touto metódou.

Bilingsova metóda

Bilingsova metóda spočíva v sledovaní štruktúry a množstva hlienu počas menštruačného cyklu. Dni sú rozdelené na plodné (mokré) dni a neplodné (suché) dni. Na začiatku cyklu je hlienu málo – je hustý, tzn. neplodná fáza. Postupne hlienu pribúda, je ťažký a vodnatý, tzn. plodná fáza. Jeho štruktúra sa náhle mení po ovulácii, vtedy prichádzajú suché dni a 3 dni potom začínajú neplodné dni.

Symptotermálna metóda
– súčasné pozorovanie bazálnej teploty v kombinácii s Bilingsovou metódou.

Teplotná metóda – meranie bazálnych teplôt
Meranie bazálnych teplôt spočíva v meraní bazálnej telesnej teploty. Tá sa meria najlepšie ráno v tú istú hodinu, skôr ako žena vstane z postele, prípadne pred pohlavným stykom v pošve alebo konečníku. Jeden alebo dva dni po ovulácii stúpne telesná teplota ženy o 0,3 až 0,5 stupňa Celzia. Päť dní pred až tri dni po tomto stúpnutí sa považujú za plodné dni, takže žena by v tomto období nemala mať sexuálny styk.Neplodné dni začínajú 3 dni po tzv. rozhodujúcom vzostupe teploty a 5 dní pred. (0,3 až 0,5 stupňov Celzia).
Táto metóda však nie je vhodná pre ženy s nepravidelným cyklom. Pri správnom používaní má táto metóda Pearlov index 1-3.

Počítačom vedené metódy
Tieto malé zariadenia rozoznávajú plodné a neplodné dni pomocou analýzy hormónov v moči ženy. Účinnosť tejto metódy je relatívne nízka a tiež ju ovplyvňuje fakt s akou svedomitosťou sa používa.
Testy účinnosti dokazujú, že zo 100 párov, ktoré po adekvátnom poučení pravidelne a dôsledne používajú sympto-termálnu metódu dôjde k otehotneniu v priebehu l roka u 2. Pri menej dôslednom používaní a hlavne menšej ochote k spolupráci zo strany mužského partnera sa zvyšuje riziko zlyhania, čo možno vyjadriť tehotenským číslom 2-20. Veľký význam majú dôvody pre ktorý túto metódu používate.

Mechanizmus účinku
Cieľom je zistiť čas ovulácie, teda obdobia najväčšej plodnosti ženy. V tomto čase sa treba vyhnúť pohlavnému styku. Sympto-termálna metóda vyžaduje denné sledovanie telesnej teploty, sledovanie zmien charakteru hlienu krčku maternice ako aj iné znaky ovulácie.

Hlavné výhody

Nie je potrebné používať mechanické telieska ani hormonálne prípravky. Nielen žena ale aj muž pociťuje spoločnú zodpovednosť za plánovanie rodiny, pričom obidvaja získavajú väčšie znalosti o funkcii vlastného organizmu. Niektoré páry prežívajú pohlavný styk intenzívnejšie ak prechodne abstinujú v čase najväčšej plodnosti. Metóda nemá vedľajšie nežiadúce fyzické účinky.

Hlavné nevýhody
Potreba abstinencie, teda pohlavnej zdržanlivosti v období ovulácie. Potreba starostlivého zaznamenávania telesných zmien, hlavne u tých žien, ktoré majú nepravidelnosti v menštruačnom cykle, v období po pôrode ako aj pri všetkých životných zmenách.

Komentár
Metódu musí učiť skúsený učiteľ. Sympto-termálna metóda (metóda dvojitej kontroly) je z tzv. metód prirodzeného plánovania rodiny najúčinnejšia. Napriek tomu mnohé páry v čase ovulácie používajú radšej niektorú z bariérových metód namiesto doporučovanej pohlavnej zdržanlivosti.

5.2 Prerušovaný styk – coitus interruptus

Mechanizmus účinku
Prerušenie pohlavného styku pred ejajkuláciou muža “vytiahnutím” penisu z vagíny.
Hlavné výhody
Jednoduchá, lacná, známa a vždy dostupná metóda na zbránenie neželaného otehotnenia.

6.1 Sterilizácia ženy

Zlyhanie tejto metódy je extrémne zriedkavé a pohybuje sa v rozmedzí 1/1000 až 1/200 žien v závislosti od použitej metódy.

Mechanizmus účinku
Ide o tzv. permanentnú metódu plánovaného rodičovstva, pri ktorej uzavreté vajíčkovody spôsobujú trvalú zábranu pre spojenie vajíčka so spermiou a preputovanie do maternice.  Počas anestézie sú žene elektrickým prúdom alebo svorkou uzatvorené vajíčkovody alebo sa mužovi prerušia semenovody. Teoreticky ide o nevratný stav. Lekári zvyčajne nevykonávajú túto metódu u žien-matiek pod 30 rokov alebo bezdetných žien pod 35 rokov. Tvorba prirodzených hormónov v organizme a funkcia vaječníkov je zachovaná.

Hlavné výhody

Metóda je účinná okamžite po operácii. Výhodná je pre tie páry, ktoré sú presvedčené, že majú svoje rodiny už početne kompletné a v budúcnosti už ďalšie deti neplánujú.

Hlavné nevýhody
Príležitostne aj keď veľmi zriedkavo sa pozoruje obnovenie priechodnosti vajíčkovodov. Možným vedľajším účinkom sú poruchy menštruačného cyklu. Ženy, ktoré uvažujú o sterilizácii, často zmenia svoje rozhodnutie a vyberú si namiesto sterilizácie inú formu dlhodobej antikoncepcie.

Komentár

Keďže ide o tzv. permanentnú a teda nezvratnú metódu, nesmie sa vykonať pri akýchkoľvek pochybnostiach. Pred zákrokom je preto nevyhnutný rozhovor s odborníkom so zvážením všetkých okolností. Nové chirurgické metódy umožňujú skrátenie dĺžky pobytu v nemocnici na menej ako 3 dni.


6.2. Mužská sterilizácia – vasectomia

Zlyhanie tejto metódy je približne v 1 prípade na 1000 vazektomovaných mužov.

Mechanizmus účinku
Ide tiež o tzv. permanentnú teda trvalú metódu plánovaného rodičovstva. Kanáliky, cez ktoré preniká sperma z mužských pohlavných žliaz sa malým chirurgickým zákrokom pretnú a tým sa zablokuje prienik spermiám počas ejakulácie do pošvy.

Hlavné výhody
Trvalá metóda vhodná pre tie páry, ktoré majú absolútnu istotu, že ich rodiny sú početne už kompletné.

Hlavné nevýhody
Je potrebných viacej ejakulácií na to aby došlo k “vyčisteniu” kanálikov od
spermií. V tomto čase sa musí používať ešte iná metóda na kontrolu pôrodnosti až do obdobia, kedy testy jednoznačne nepotvrdia, že v ejakuláte sa už spermie nenachádzajú. Veľmi zriedkavo bolo pozorované obnovenie priechodnosti kanálikov s návratom plodnosti.

Komentár
Keďže ide o permanentnú, teda nezvratnú metódu, nemožno ju vykonať v prípade akýchkoľvek pochybností. Bezpodmienečne je nutná porada vo forme rozhovoru s odborníkom pred vykonaním zákroku. Tento malý chirurgický zákrok môže byť vykonaný ambulantne, teda bez potreby pobytu v nemocnici v lokálnom znecitlivení. Samotná operácia trvá 10-15 minút.

7. Núdzová antikoncepcia

Ak ste urobili chybu pri používaní Vašej antikoncepčnej metódy, navštívte svojho ženského lekára alebo nemocničné gynekologické oddelenie a požiadajte o “postkoitálnu pomoc”, čo môže v praxi znamenať buď špeciálne dávkovanie kombinovaných hormonálnych tabletiek alebo zavedenie vnútromaternicového telieska. Tabletky – tzv. núdzový antikoncepciu (Postinor) dostanete aj bez receptu kúpiť v lekárni. Prvú je nutné užiť čo najskôr  po nechránenom styku (najpozdejšie do 72 hod), druhá tabletka sa užíva 12 hod po prvej (najpozdejšie 16 hod)
Tento spôsob sa môže používať len pri skutočne núdzových stavoch a za lekárskej kontroly. Preto neriskujte tehotenstvo a používajte vhodnú antikoncepčnú metódu.

8. Umelé prerušenie tehotenstva alebo interrupcia

Ak ste nechtiac otehotneli a ste presvedčená o tom, že z nejakých závažných dôvodov pre vás tehotenstvo a narodenie dieťaťa neprichádza do úvahy, máte právo požiadať v príslušnom zdravotníckom zariadení o umelé prerušenie tehotentstva resp. interrupciu. Interrupcia musí byť vykonaná do 12. týždňa tehotenstva a hradí ju žena v plnom rozsahu (ca. 6.000 Sk).
Interrupcia nie je považovaná za metódu plánovania rodičovstva ale za núdzové riešenie.

Kde sa možno obrátiť o radu?

Viac informácií o antikoncepcii môžete získať pri návšteve Vášho gynekológa alebo v poradni pre plánované rodičovstvo v každej nemocnici. Každý, ženatý alebo slobodný, muž alebo žena, mladý aj starší môže navštíviť tieto miesta. Vítaný je aj Váš partner. Prečo teda neprísť spoločne pre potrebné informácie o rôznych metódach kontroly pôrodnosti?

Informácie v lekárňach
Farmaceuti sú odborne pripravení profesionáli, s ktorými tiež môžete konzultovať antikoncepčnú problematiku. Prezervatívy ako aj látky so spermicídnym účinkom možno získať voľne bez lekárskeho predpisu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Neplodne dni #chirurgicke oddelenie


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu