Chlamýdie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 29.12.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 749 slov
Počet zobrazení: 2 190
Tlačení: 178
Uložení: 188

Chlamýdiová infekcia

Chlamýdie sú drobné baktérie, ktoré sú pre mnohých úplne neznáme. Spôsobujú ochorenia popisované na egypských papyrusoch – očný trachóm a podľa dnešných poznatkov sa týmto drobným baktériam pripisujú také choroby ako je neplodnosť, priedušková astma, infarkt myokardu, skleróza multiplex, Alzheimerova choroba a mnohé ďalšie.>

Chlamýdia trachomatis

Ľudské choroby spôsobujú tri druhy chlamýdií. Ich najznámejšou zástupkyňou je chlamýdia trachomatis. V rozvojových krajinách spôsobuje zápal očných spojiviek a rohovky – trachóm. V chladnejších priemyselne vyspelých krajinách sa táto chlamýdia „špecializuje” na sliznice močových a pohlavných orgánov. Môže prebiehať ako izolovaná chlamýdiová infekcia, alebo sa vyskytuje ako sprievodná infekcia iných nákazlivých pohlavných ochorení – kvapavky, kvasinkových ochorení, príp. herpetických infekcií. Infikovanie chlamýdiou trachomatis nastáva pohlavným stykom aj priamym kontaktom s kontaminovanými predmetmi – bielizňou, vreckovkami, uterákmi.

Ohrození sú najmä mladí ľudia. Baktérie sa prenášajú najmä pohlavným stykom, pričom platí: čím je partner mladší, tým je väčšia šanca chlamýdie na prenos.

Vo svete pribúda každoročne odhadom viac než milión chlamýdiových infekcií, ktoré sa jednoznačne zaraďujú na prvé miesto medzi pohlavne prenosné choroby. Neslávne prvenstvo by tieto baktérie veľmi rýchlo stratili, keby sa ich podarilo včas odhaliť. Stačilo by primerane dlho užívať antibiotiká a bolo by po nich. Žiaľ, ich inváziu málokto zavčasu zistí. Príznaky (ak nejaké existujú) sa prejavia 7 – 21 dní po pohlavnom styku.

Za príznaky u žien pokladáme:

  • Žltkavý výtok z pošvy
  • Krvácanie z pošvy v čase medzi menštruáciami
  • Pálenie či bolesť pri močení
  • Bolesti brucha – ťahavá bolesť v podbrušku
  • Niekedy horúčka a (alebo) nutkanie na zvracanie

Za príznaky u mužov pokladáme:

  • Biele vodové kvapky vychádzajúce z penisu
  • Pálivá bolesť pri močení

Stanovenie diagnózy

Ženám sa spraví výter z krčka maternice (tzv. Pap výter) a mužom sa spravia výtery močovej trubice. Tie sú odoslané do laboratórií na vykonanie konkrétneho testu.

Liečba

Antibiotiká – podávané orálne

Ak sa nebudete liečiť,

  • Infekcia sa môže zhoršiť a môže dôjsť k postihnutiu reprodukčných orgánov, chronickým zápalom maternice, vaječníkov a vajíčkovodov, ktoré sa neskôr stanú príčinou trvalých bolestí.
  • Hrozí nebezpečenstvo vzniku sterility u muža i ženy.
  • Matka môže infekciu pri pôrode preniesť na dieťa.
  • Ak sa infikuje tehotná žena, môže nastať zápal obalov ľudského plodu s možným potratom, predčasným pôrodom a zápalom spojoviek a pľúc u novorodencov.
  • Zápal spojiviek, kĺbov, zápal pľúc
  • U mužov môže chlamýdiová infekcia spôsobiť zápal semenníkov, nadsemenníkov, prostaty, zápal močových ciest a pobrušnice, čo vedie k neplodnosti, poruchy potencie, erekcie a orgazmu.

Chlamýdia pneumoniae sa nepovažuje za sexuálne prenosnú chorobu – nepotrebuje na rozširovanie pohlavný styk. Šíri sa kvapôčkovou infekciou cez sliznicu v ústach a nose. Ak infikovaný jedinec kýchne alebo zakašle, dostávajú sa baktérie do vzduchu, ktorý vdychujeme. Prvé symptómy sú podobné ako pri nachladnutí: kašeľ, zachrípnutie, bolesti hrdla. Na to prirodzene nikto neberie hneď antibiotiká a tak zárodky postupujú ďalej. Pravdepodobne sa už každý obyvateľ v strednej Európe dostal do kontaktu s touto baktériou. Podľa pracovníkov Ústavu Roberta Kocha v Berlíne sa dajú u 60% všetkých dospelých dokázať protilátky chlamýdie pneumonie v krvi. Náš imunitný systém si síce vytvoril protilátky , ale tie sú ešte stále priveľmi slabé na to, aby natrvalo odpudili baktérie. A tak sa môže každý opakovane nakaziť. Predpokladá sa, že chlamýdia sa necháva pohlcovať makrofágom – bielou krvinkou, ktorá je súčasťou imunitného systému. Pritom hlavnou úlohou spomínaných makrofágov je požierať choroboplodné zárodky a podozrivé mikroorganizmy, ku ktorým jednoznačne patria aj chlamýdie. Na týchto drobnučkých baktériách si však akoby ochranné bunky vylámali zuby. Požerú síce pôvodcov chorôb, no tieto v nich prežívajú , vystúpia z ochranných buniek a zabývajú sa v ďalších ľudských bunkách. Obľúbeným miestom na zabývanie sú steny ciev. Tam baktérie spôsobujú zápal a nebezpečné zúženie ciev, jednu z príčin infarktu myokardu. U 80% pacientov trpiacich arteriosklerózou boli zistené v usadeninách ciev chlamýdie. Imunitný systém len po istom čase zistí, že niečo nie je v poriadku a pokúsi sa zápalovým procesom zahnať rušivých votrelcov. To sa ale nepodarí a zápalový proces pokračuje. Zistilo sa, že infarktu myokardu môže predchádzať chronický zápal ciev. Či sú však baktérie naozaj jeho pôvodcami, alebo sa len usádzajú na stenách ciev, ktoré už boli predtým poškodené, sa stále v odborných kruhoch vedú diskusie.

Ďalším miestom škodlivého pôsobenia chlamýdií sú dýchacie cesty. Britskí odborníci zistili, že deti a mladiství trpiaci ťažkými, životunebezpečnými záchvatmi bronchiálnej astmy prekonali infekcie spôsobené chlamýdiami. V krvi týchto pacientov sa zistilo veľké množstvo protilátok chlamýdií, kým ľahší astmatici nemali takmer žiadne protilátky v krvi. Bývalá invázia baktérií mohla vyvolať chronický zápal dýchacích ciest a ťažko poškodiť priedušky.

Podľa súčasných informácií sa chlamýdie môžu spolupodieľať aj na niektorých závažných ochoreniach centrálneho nervového systému ako je skleroza multiplex a tiež Alzheimerova choroba.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#infekčný proces


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu