Dátum pôrodu výpočet

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 970 slov
Počet zobrazení: 3 417
Tlačení: 219
Uložení: 225

Dátum pôrodu

Všeobecne v gynekológii a pôrodníctve platí, že tehotenstvo z lekárskeho hľadiska trvá 280 dní (+/- 14 dní je tolerancia). Ľudovo by sa dalo povedať, že tehotenstvo trvá z nášho pohľadu 9 mesiacov, ale z pohľadu práve pôrodníkov a lekárov, tehotenstvo v skutočnosti trvá 10 tzv. lunárnych mesiacov, čo znamená, že lunárny mesiac má 28 dní, nie 30 alebo 31 ako je to v našom, klasikom kalendári, ktorý bežne používame. Z toho logicky vyplýva, že tehotenstvo trvá 40 až 42 týždňov.

Ak tehotenstvo trvá viac ako uvedených 294 dní od termínu prvého dňa poslednej menštruácia, alebo 280 dní od ovulácie, tak hovoríme už o predĺženom tehotenstve, ktoré sa už musí z lekárskeho hľadiska ukončiť. A zase naopak, ak tehotenstvo trvá menej než 259 dní od poslednej menštruácie, teda sa ukončí do 37 týždňa gravidity, tak ho zvykneme označovať ako predčasný pôrod. Pre klasifikáciu predčasného pôrodu zohrávajú veľmi dôležitú rolu aj iné faktory ako napríklad váha novorodenca a podobne.

Určenie predpokladaného termínu pôrodu

Vypočítanie alebo určenie termínu predpokladaného pôrodu môžeme viacerými spôsobmi.

Najčastejšie sa termín predpokladaného pôrodu dieťaťa určuje podľa prvého dňa poslednej menštruácie, ak menštruácia bola pravidelná a cyklus nebol veľmi krátky (menej ako 24 dní) alebo predĺžený (viac ako 35 dní). A to nasledovným spôsobom:

Prvý deň poslednej menštruácie (PDPM) + 7 dní – 3 mesiace = Predpokladaný termín pôrodu (PTP)

Príklad:

PDPM bol 07.04.2009

PTP je 07. 04 + 7dní – 3 mesiace = 14.01.2010

Ďalším spôsobom ako stanoviť predpokladaný termín pôrodu (PTP) je pomocou ultrazvukového vyšetrenie. Ten smerodajný termín by mal byť určený v prvom trimestri presnejšie pri prvom screeningovom, ultrazvukom vyšetrení, ktorý by sa mal urobiť v 10. až 12. týždni tehotenstva. Ak rozdiel v dátumoch určených podľa PM a podľa ultrazvuku nie je väčší ako 7 dní, tak sa riadime celé tehotenstvo podľa toho termínu určeného podľa PM. Ak je rozdiel väčší ako uvedených 7 dní, tak termín určený podľa ultrazvuku v 10. až 12. týždni je presnejší a riadime sa ním.

Tretí spôsob ako si môžeme určiť termín pôrodu, je podľa prvých pohybov dieťatka. U prvorodičiek prvé pohyby sú zaznamenané okolo 20. týždňa gravidity a u viac rodičiek už v 18. týždni tehotenstva. Tento dátum si žena môže poznačiť a pri návšteve u gynekológa mu tento dátum povedať. Na základe jej údajov a použitím gravitmetra (špeciálny krúžok, pre určenie a vypočítanie termínu pôrodu), lekár určí predpokladaný termín pôrodu. V minulosti často využívaná metóda pre stanovenie dňa pôrodu, ale v súčasnosti veľmi nepresná a len veľmi orientačná, ktorou sa veľmi riadiť a orientovať nedá.

Poslednou metódou určenie predpokladaného termínu pôrodu je výpočet podľa ovulácie, teda dňa, kedy s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k oplodneniu. K tomuto dátumu treba pripočítať 266 dní, teda 38 týždňov a dostanete približný termín pôrodu vášho dieťatka.

Výpočet plodných a neplodných dní

Na to, aby žena mohla otehotnieť a aby jej snaha nevyšla nadarmo, tak treba vedieť, kedy je to najvhodnejšie obdobie sa vôbec pokúšať o dieťatko. V priebehu jedného menštruačného cyklu je len chabých 18% šanca, že žena otehotnie. Vajíčko po uvoľnení sa z grafovho folikulu je schopné oplodnenia len 12 až 24 hodín po ovulácii. Spermie, naopak dokážu v tele ženy prežiť aj niekoľko dní (2 až 3 dni) po pohlavnom styku, čo výrazne zvyšuje šancu na oplodnenie.

Najjednoduchším spôsobom ako si aspoň približne určiť plodné dni, je stanoviť si stred cyklu. K tomuto dňu si pripočítame aj odrátame dva dni, aby šanca, že trafíme práve ovuláciu sa dostatočne zvýšila.

Príklad: Dĺžka menštruačného cyklu je obvykle 28 dní, stred je teda 14 dní +/- 2 dni. Z toho vyplýva, že najplodnejšie dni pri 28 dňovom cykle sú od 12. dňa cyklu do 16. dňa cyklu.

Samozrejme nie vždy má žena pravidelný (napr. 28 dňový) cyklus a aj stanovenie plodných a neplodných dní na to pomýšľalo, preto na stanovenie dní plodnosti ženy sa používa aj druhý spôsob, možno trošku zložitejší. Pri tomto určení plodných a neplodných dní si treba odsledovať a určiť najdlhší cyklus a zároveň aj najkratší cyklu. Od najkratšieho cyklu sa odčíta 20 dní, tým sa určí prvý deň plodných dní a od najdlhšieho cyklu sa odčíta len 10 dní, čo nám určí posledný plodný deň v cykle.

Príklad: Najkratší cyklus je 22 dní – 20 = 2, Najdlhší cyklus je 28 dní – 10 = 18

Podľa tohto výpočtu má žena od 2. dňa cyklu do 18. dňa cyklu obdobie tzv. plodných dní.

Musím zároveň zdôrazniť, že prvý deň cyklu je prvým dňom menštruácie. Podľa tohto druhého výpočtu a určenie plodných a neplodných dní nám vyšlo oveľa väčšie rozpätie, ako pri prvom spôsobe určenia plodných dní.

Ďalšou, veľmi populárnou metódou na určenie plodných dní, je metóda merania tzv. Bazálnej teploty. Táto metóda, aby sa dalo podľa nej ako tak približne riadiť, sa musí prevádzať minimálne 3 mesiace. Bazálnu teplotu by si žena mala merať vždy ráno v rovnakom čase, nie kratšom ako po 6 hodinovom odpočinku, skôr než vstane z postele, použitím stále rovnakého teplomeru a miesta merania (pošva, ústa a konečník). Namerané hodnoty si vždy zapíše do menštruačného kalendárika. Bazálna teplota vplyvom hormonálnych zmien v priebehu cyklu sa 1 až 2 dni pred ovuláciou zníži a následne prudko zvýši, čo nám značí ovuláciu. Toto zvýšenie pokračuje až do nasledujúcej menštruácie. Ak žena otehotnie, tak bazálna teplote stále stúpa, ak nie, tak v čase menštruácie opäť klesne. Zvýšenie Bazálne teploty (BTT) môže byť len o pár desatiniek °C, najčastejšie v rozpätí od 0,3 °C do 0,6°C.

Veľmi presnou a zároveň spoľahlivou metódou na určenie plodných dní, teda dní ovulácie, je použitie tzv. ovulačných testov, ktoré z moču dokážu určiť, či dochádza k ovulácii alebo nie. Nevýhodou možno tejto metódy je to, že testov v priebehu jedného cyklu treba použiť hneď niekoľko, čo je na druhej strane dosť nákladné. Cena jedného ovulačného testu sa pohybuje rádovo okolo 100 korún.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu