Štádiá tehotenstva

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 845 slov
Počet zobrazení: 5 239
Tlačení: 273
Uložení: 294

Štádiá tehotenstva

Tehotenstvo sa delí na tri obdobia, ktoré nazývame trimestre. Dalo by sa povedať, že každé z nich trvá približne 13 týždňov. Už vieme, že fyziologické tehotenstvo trvá 40 týždňov a lekár pomocou gravidmetra (pôrodnícke počítadlo) vám vypočíta, v ktorom týždni sa nachádzate a určí aj daný mesiac. V každom štádiu tehotenstva spôsobuje rast a vývin plodu obrovské zmeny v tele ženy. Aj keď dané zmeny prebiehajú podľa určitého vzorca, každá žena je iná a prežíva tehotenstvo iným spôsobom. Účelom zmien je prispôsobiť materský organizmus špecifickým nárokom vyvíjajúceho sa plodu v tele matky.

Prvý trimester

Prvý trimester je pre vývin budúceho dieťaťa najdôležitejší. Celé toto obdobie trvá 12. týždňa od dátumu poslednej menštruácie (PM). Taktiež sa dá povedať, že začína samotným oplodnením vajíčka spermiou a končí obdobím, kedy zárodok (embryo) sa mení na plod (fetus). Počas tohto obdobia je embryo najnáchylnejšie na vznik porúch pod vplyvom najrôznejších nebezpečenstiev, akými sú napríklad baktérie, vírusy, nezdravé prostredie, nedostatočná výživa samotnej matky, alkohol, fajčenie a iné škodliviny. Všetko toto môže spôsobiť určitú chybu v samotnom vývine zárodku a zanechať trvalé následky v podobe vývojových odchýlok, zlého mentálneho vývoja alebo rôzne defekty na telíčku.

Vývoj embrya

Samotný vývin začína splynutím vajíčka so spermiou. Vzniká zygota (oplodnené vajíčko), ktoré zahajuje prvé delenie zhruba po 12. až 36. hodinách od oplodnenia. Potom sa vajíčko v pravidelných hodinových intervaloch delí a zároveň putuje vajíčkovodom do maternice. Asi tak za 4 dni deliace sa vajíčko prichádza k rohom maternice. Sliznica maternice (endometrium) sa za ten čas stačila dostatočne pripraviť na vajíčko a je schopná ho prijať. Vajíčko sa v maternici uhniezdi (niduje). K nidácii dochádza najčastejšie v hornej časti zadnej steny maternice. Celý zárodok má priemer asi 1 mm. V tomto období dochádza k výraznej zmene a to takej, že zhluk buniek deliaceho sa vajíčka sa rozdelí na dve bunkové vrstvy. Z jednej vzniká vyživovací orgán (placenta embrya, neskôr plodu) a z druhej sa vyvíja samotné embryo (neskôr plod).

Vývoj placenty je dokončený do 12. týždňa od oplodnenia a poskytuje všetky potrebné živiny pre plod až do konca tehotenstva. Placenta je s plodom spojená pupočníkom, kadiaľ prúdia všetky živiny, kyslík a potrebné látky od tela matky smerom k plodu a opačným smerom zase odpadové látky, kysličník uhličitý a splodiny metabolizmu. Plod sa nachádza v tekutej blane, ktorá sa nazýva plodový vak a ten je naplnený plodovou vodou. Plodová voda plní hlavne ochrannú funkciu pre plod, ktorý sa sám podieľa nemalou mierou na jej tvorbe tým, že ju prehĺta a následne vylúči v podobe moču. Pre zaujímavosť je to od 12. týždňa asi 40 ml. denne. Zároveň plodová voda uľahčuje pohyb plodu vo vnútri maternice.

V tejto fázy vývinu embryo veľmi rýchlo rastie. Ku koncu 1. mesiaca má sformovanú hlavu a trup. Postupne sa vyvíjajú základy väčšiny orgánov a zhruba okolo 23. až 25. dňa mu už začína biť srdce. Sú taktiež položené základy centrálnej nervovej sústavy (mozog a miecha), vzniká zároveň sluchový aparát, vylučovací systém (ľadviny a močovod) a vzniká veľká časť pohlavných orgánov. Na konci 2. mesiaca sa vyvíjajú prsty na rukách a na nohách. Posledný mesiac v prvom trimestri je prevratný tým, že embryo sa mení na plod. Koncom tohto mesiaca plod meria asi 10 cm a váži od 20 do 48 gramov. Je už vytvorený skutočný základ kostry. Plod sa už hýbe, ale matka ešte jeho pohyby necíti, lebo sú veľmi slabé. V tomto mesiaci sa dokončuje vývin najdôležitejších orgánov a postupne sa začínajú uplatňovať ich funkcie.

Zmeny materského organizmu

Asi prvým výrazným znakom začínajúceho sa tehotenstva je, že vám vynechala menštruácia. V čase jej obvyklého nástupu môžete v prvých mesiacoch trochu „ špiniť“ (slabo krvácať) pritom ste už tehotná. Je to normálne. Často sa začína objavovať únava a ospalosť. Je dôležité, aby ste sa začali šetriť a veľa odpočívali. Ráno po prebudení sa môže objavovať nevoľnosť dokonca samotné zvracanie. Zvyšuje sa tvorba slín, môžu nastať poruchy trávenia, objavuje sa časté močenie a plynatosť. Takisto môžete postrehnúť zmeny v chuti na jedlo v zmysle zvýšenia apetítu alebo aj jeho zníženia. Každá žena je iná a to, že sa niektoré zmeny u vás neobjavili ešte neznamená, že to značí niečo zlé alebo atypické. Zmeny pocítite aj na veľkosti prsníkov, ktoré začínajú byť citlivejšie. Stmavnú vám dvorce bradaviek (okolie bradaviek). Tieto zmeny sú podmienené zvýšením hladím estrogénov a progesterónu, ktoré pripravujú prsníky na samotné dojčenie po pôrode. Vývinom plodu sa vám začne zväčšovať maternica. Zaznamenáte prírastok na váhe (1 až 2 kg) a šaty vám začnú byť úzke na páse.

Prvý trimester je pre vývin dieťatka najdôležitejší, preto by ste nemali užívať žiadne škodlivé látky ako je alkohol, fajčenie, lieky bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom a mali by ste dbať na vyvážený prísun zdravej stravy. Vyhýbajte sa rôznym škodlivinám akými sú pesticídy, olovnaté látky alebo röntgenové žiarenie.

Druhý trimester

Druhý trimester začína premenou embrya na plod okolo 12. týždňa. Pre mnohé ženy sa toto obdobie stáva najprirodzenejším a najľahším. Bruško ešte nie je také veľké, že by vám obmedzovalo pohyb a väčšina zdravotných problémov z prvého trimestra pominie. Vracia sa vám energia pocit šťastia. Začínate si tehotenstvo užívať v pravom slova zmysle. Objavujú sa prvé pohyby dieťatka (u prvorodičiek je to 20 t.t., u viac rodičiek je to 18 t.t). Začínate nosiť tehotenské šaty. Toto obdobie je vhodné na cestovanie a dovolenky.

Vývin plodu

V tomto období plod výrazne rastie a dozrievajú mu vnútorné orgány, ktoré nadobúdajú konečnú podobu a stávajú sa fyzicky funkčnými. V 16. týždni je už dokončený vývin pohlavných orgánov a ak je plod pekne otočený, tak sú pekne viditeľné na ultrazvuku. V tomto štádiu má už plod fázy bdenia a spánku. Prehĺta plodovú vodu a následne ju v podobe moču vylúči späť. V maternici má ešte dostatok miesta a pomerne dosť sa pohybuje. Vykonáva 20 až 60 pohybov za pol hodinu. Ich množstvo sa samozrejme v priebehu dňa mení. Začína sa vyvíjať hmat a hmatové receptory na koži a sú už na svojom mieste. Začína reagovať na zvuky a svoju funkciu nadobúdajú aj chuťové receptory. V tomto štádiu vývinu je už položený základ trvalých zubov. Okolo 5. mesiaca sa objavujú prvé vlásky a na prstoch začínajú rásť nechty. Ku koncu 6. mesiaca plod môže vážiť od 600g do 1kg a merať cca 30cm. Začína sa u plodu objavovať rytmické dýchanie, ale treba poznamenať, že pľúca ešte z ďaleka nedokončili svoj vývin a život dieťatka mimo maternice, by si vyžadovalo vysoko špecializovanú zdravotnú starostlivosť. Začína sa objavovať sací reflex, často si cmúľa palček a môže sa mu aj čkať.

Zmeny materského organizmu

Toto obdobie je z celého tehotenstva pre vás najpohodlnejším a najkrajším. Mnoho ťažkostí, ktoré sprevádzali začiatok gravidity pominuli, alebo sú na ústupe. Začína sa vám výrazne zväčšovať bruško. Optimálny hmotnostný prírastok v tomto štádiu tehotenstva je okolo 0,5 kg na týždeň. Je to len orientačný údaj, ktorý udáva literatúra. Nezabúdajte na to, že každá žena je iná a individuálna. Zväčšovanie maternice sa sebou ťahá aj podporný aparát (ligamenty) a to často u vás vyvolá pocit ťahania v pod brušku. Zároveň maternica vytláča vnútorné orgány, a preto v tomto období sa môže objaviť pálenie záhy, ťažkosti s trávením, plynatosť a zápcha. Zvýšené hladiny hormónov stále vplývajú na rast prsníkov. Tieto hormóny majú aj vplyv na vznik tmavej čiary smerujúcej od pupka po sinfízu, ktorú odborne nazývame linea fusca.

U mnohých z vás sa kvalita vlasov výrazne zlepší spolu s kvalitou pleti. Vaša chrbtica sa prispôsobuje zvyšujúcej sa váhe bruška, a tým sa jej prirodzené ohnutie zvýrazňuje. Tehotenské hormóny spôsobujú uvoľňovanie väzivového aparátu, čo môžete pociťovať bolestivo v krížovej oblasti chrbtice. Je vhodné, aby ste si dopriali dostatok odpočinku a spánku, nie len počas noci ale aj cez deň. Vhodné pre váš organizmus je aj cvičenie pre tehotné, ktoré vám pomôže nie len po fyzickej stránke, ale aj psychickej stránke. Ku koncu druhého trimestra sa už môžu objavovať problémy so spánkom. Odporúčané polohy sú hlavne na boku. Pri väčšej námahe sa môžete začať zadýchavať, je to preto, lebo maternica tlačí na bránicu, ktorá napomáha samotnému dýchaniu. Dbajte na dostatok vyváženej stravy a tekutín.

Tretí trimester

V posledných mesiacoch sa maternica natoľko zväčšila, že sa cítite veľmi nepohodlne a nemotorne. Vaše telo sa pomaly pripravuje na samotný pôrod. Plod nadobúda svoju pôrodnú hmotnosť. Vaša túžba na sex môže v tomto období klesnúť. Cítite sa unavene a čoraz viac máte problémy so spánkom. Takisto môže klesnúť chuť k jedlu.

Vývoj plodu

V 7. mesiaci plod meria 35cm a váži zhruba 1200g. Stále priberá na váhe, aby sa priblížil svojej pôrodnej hmotnosti, čo je približne 3kg a viac. Jeho srdiečko sa líši od srdca novorodenca, pretože hlavné okysličovanie krvi až do pôrodu zabezpečuje placenta. V tomto období je dokončený aj vývoj pľúc. V pľúcnych tkanivách sa vytvára dôležitá látka – surfaktant, ktorá umožní po pôrode správne rozvinutie pľúc. Dýchacie pohyby sú čoraz pravidelnejšie. Vyvíjajú sa mu základy nervov, ktoré umožňujú činnosť svalov a sú určené aj na prenos bolesti. Plod vníma zvuky, na ktoré reaguje. Jeho zreničky rozlišujú tmu a svetlo. Otvára a zatvára oči.

V 8. mesiaci dosiahne dĺžku 40cm a váži zhruba 1800g. V tomto období už väčšinou zaujme svoju pôrodnú polohu a to hlavičkou smerujúcou dolu tvárou otočenou väčšinou ku chrbtici matky s chrbátikom buď na pravej alebo ľavej strane. Nôžky a rúčky má pokrčené a má ich pred sebou skrížené. V tejto polohe zaberá najmenší možný priestor v maternici asi len okolo 25cm. Kosti plodu tvrdnú a z vášho tela v tomto období čerpá veľké množstvo vápnika, preto sa kladie veľký dôraz na jeho dostatočný prísun v podobe vyváženej stravy. Lebka plodu ešte nie je úplne pevná. Dva hlavné lebečné lupienky (fontanely), väzivové plôšky medzi lebečnými kosťami, svoj proces ukončujú až okolo 18. mesiaca po narodení. Tento fakt zohráva veľmi dôležitú úlohu pri pôrode.

Zmeny materského organizmu

V tomto poslednom trimestri sa môžeme cítiť vyčerpane a dosť unavene. Máte časté nutkanie na močenie, lebo zväčšujúca sa maternica veľmi tlačí na močový mechúr, čo vyvoláva tieto pocity. Máte väčšiu potrebu spánku a odpočinku. Veľmi rýchlo sa zadýchate, alebo sa objavuje pocit, že sa vám nedá poriadne nadýchnuť. Je to spôsobené tým, že maternica dosiahla spodnú časť vašej bránice. Tento pocit ustúpi zhruba 1 až 2 týždne pred pôrodom, kedy plod zostúpi nižšie do panvy. Vaše orgány pracujú „naplno“ a objavujú sa problémy s trávením, hlavne ak zjete veľké porcie jedla. Vaša panva sa pomaly začína rozširovať, aby uľahčila pôrod plodu, čo môžete pociťovať bolestivo.

V 9. mesiaci sa môžu objaviť slabé kontrakcie. Trvajú asi 30s až 2 min. a rýchlo doznejú. Nie sú dôvodom k panike. Je to úplne normálny jav v tomto období. Odborne sa zvyknú označovať ako Braxtonove – Hicksove kontrakcie alebo aj falošné kontrakcie. Ich frekvencia a intenzita sa často zvyšuje niekoľko dní pred nástupom skutočných pôrodných kontrakcií. Pôrod môže nastať medzi 37. až 42. t. t. Prsníky sa plne pripravujú na svoju nastávajúcu funkciu a to dojčenie. Môže sa v poslednom mesiaci objaviť žltkastá tekutina (kolostrum), ktorú prsníky vylučujú ešte asi 5 dní po pôrode a až potom sa mení na mlieko.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#fyziologia tehotnosti #poruchy vývoja plodu #placenta #čo je embryo #vyvoj dietata v brusku


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu