Spôsoby pôrodu

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 439 slov
Počet zobrazení: 3 145
Tlačení: 240
Uložení: 223

Spôsoby pôrodu

V dnešnej dobe majú ženy na výber množstvo spôsobov pôrodu. Ženy najčastejšie rodia v pôrodnici, ale existujú aj alternatívne metódy, ako napríklad: pôrod do vody, pôrod doma v domácom prostredí, pôrod cisárskym rezom, pôrod s použitím epidurálnej analgézie a sú aj ženy, ktoré si k pôrodu zavolajú aj pôrodnú dulu.

Pôrod v pôrodnici

Pôrod v pôrodnici je najčastejší spôsob pôrodu, kde na vás čakajú štandardné procedúry ako je príjem, monitor, holenie a klystír. V dnešnej dobe si môžete vybrať z množstva pôrodníc, ktoré často poskytujú nadštandardné služby za určitý poplatok, lebo poskytované služby nie sú štandardne hradené poisťovňou.

Pôrod doma v domácom prostredí

Pôrod doma v domácom prostredí sa považuje za najlepší spôsob pôrodu, pretože žena je v domácom prostredí uvoľnená, nemá stres z nemocničného prostredia. Treba však povedať, že tu môže byť aj veľké riziko a to najmä vtedy, keď sa vyskytnú nejaké problémy počas pôrodu. Niekedy už nie je možné ženu dopraviť do nemocnice a následky môžu byť fatálne, tak ako pre dieťa, tak aj pre ženu.

Pôrod do vody

Pôrod do vody je trochu kontroverzná metóda. Je veľa lekárov, ktorí tvrdia, že pôrod do vody má veľa výhod, ale rovnaké veľké množstvo lekárov tvrdia opak. Čo však majú oba tábory spoločné je pozitívny vplyv pôrodu do vody na rodičku. Žena je pri pôrode uvoľňovaná, pretože voda ju nadnáša a pohyby, ktoré vykonáva jej nespôsobujú až také komplikácie. Vo vode sa dajú kontrakcie lepšie zvládnuť, preto určitým kompromisom je, keď pobyt vo vani žena využije aspoň počas prvej doby pôrodnej.

Cisársky rez

Cisársky rez je operačná metóda pôrodu, ktorá môže zo sebou priniesť aj komplikácie, takže netreba na to zabúdať. Cisársky rez sa využíva najmä vtedy, ak žena už raz rodila cisárskym rezom, alebo boli počas tehotenstva zistené riziká, ktoré by mohli ovplyvniť priebeh prirodzeného pôrodu. Po cisárskom reze sa ženy zotavujú dlhšie ako po prirodzenom pôrode.

Epidirálna analgézia

Epidurálnu analgéziu volia najmä tie rodičky, ktoré majú strach z pôrodných bolestí. Epidurálnu analgéziu využívajú najmä prvorodičky. Niektoré mamičky volia radšej prirodzenú cestu, pretože nechcú vystavovať svoje dieťa vplyvu medicínskych prípravkov. Epidurálna analgézia je čisto v rukách ženy a či sa rozhodne ju využiť je plne na nej. Treba však myslieť aj na to, že napriek tomu, že ste sa rozhodla využiť epidurálnu analgéziu, nie vždy budú pre jej aplikáciu vhodné podmienky. O tom, či vám bude podaná rozhoduje v konečnom dôsledku lekár.

Pôrodné duly

Pôrodná dula je špeciálny názov pre vyškolenú ženu, ktorá poskytuje predovšetkým psychickú oporu tehotným a rodiacim ženám. Pôrodné duly poskytujú informácie týkajúce sa tehotenstva a pôrodu. Pomáhajú prekonávať pôrodné bolesti a keby nastali komplikácie upokojuje ženu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu