Nechcené tehotenstvo

Prírodné vedy » Biológia

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 07.01.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 245 slov
Počet zobrazení: 3 064
Tlačení: 210
Uložení: 225

Nechcené tehotenstvo

Vždy sa môže stať, že ženu tehotenstvo prekvapí ako neplánované. Pre mnoho zo žien resp. párov neznamené neplánované tehotenstvo problém, pre niektoré je to však aj tehotentvo nechcené. Akú má možnosť žena v takomto prípade?

Pokiaľ zistí skutočnosť o nechcenom tehotenstve včas, do 12. týždňa môže podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva (interrupciu). Ďalšia možnosť je vynostiť dieťa a poskytnúť ho na adopciu. V prípade, ak si matka želá zachovať anonymitu, má niekoľko možností:

Utajený pôrod

Zákonodarca umožňuje žene, ktorá chce tehotenstvo a pôrod z nejakých dôvodov utajiť, podstúpiť tzv. utajený pôrod.

Podľa zákona, môže prísť žena s nechceným tehotenstvom do ktorejkoľvek nemocnice na Slovensku s požiadavkou, že chce rodiť v režime utajeného pôrodu. Je to bezpečný spôsob vyriešenia nechceného tehotenstva. A to pre dieťatko i pre matku. Dieťatko sa stáva právne voľné a je určené na adopciu. Aj o dieťa aj o matku je zo zdravotného hľadiska postarané.

Stačí, ak matka vypíše pri prijatí na oddelenie Žiadosť. Údaje sú potom zapečatené a uschované v trezore nemocnice. Matka je na oddelení evidovaná len pod číslom.

Hniezdo záchrany

V prípade, ak žena porodí dieťa a má závažné osobné dôvody utajiť to, môže dieťa beztrestne odovzdať v tzv. hniezde záchrany, kde mu bude okamžite poskytnutá lekárska pomoc. Na stránke nájdete zoznam miest, kde sa hniezda záchrany nachádzajú, ako aj právne zázemie a návod na použitie inkubátora. Táto možnosť je myslená naozaj ako posledné riešenie, oveľa bezpečnejšie je pre ženu i dieťa zvoliť si utajený pôrod.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#hniezda záchrany #umelé prerušenie tehotenstva


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu