Lesné mikroorganizmy a nekvitnúce byliny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 03.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 277 slov
Počet zobrazení: 9 488
Tlačení: 608
Uložení: 657

Lesné mikroorganizmy a nekvitnúce byliny

V lesnej pôde žijú aj také malé organizmy, že sa dajú pozorovať iba mikroskopom – nazývajú sa mikroorganizmy (mikro = malý). Patria medzi ne baktérie – pôdne baktérie. Ich telo tvorí jedna bunka – najmenšia živá časť organizmov. Vykonáva všetky dôležité životné procesy – prijíma potravu, rastie, rozmnožuje sa a pod. Pôdne baktérie rozkladajú odumreté rastlinné a živočíšne telá tým sa dostávajú do pôdy živiny, (podporuje sa tvorbu humusu). Na vlhkej kôre stromov tvorí zelené povlaky iba mikroskopom viditeľná riasa drobnozrnko. Je to drobný jednobunkový guľovitý organizmus (telo tvorí iba jedna bunka). V jeho tele sa nachádza zelené farbivo chlorofyl, ktoré umožňuje fotosyntézu. Machy sú lesné byliny, rastú v tieni a na vlhkých miestach. Patrí medzi ne ploník. Vytvára v lesoch husté porasty.

Telo machu tvoria pakorienky (príchytné vlákna), pabyľka a palístky. Počas sucha sú palístky zvinuté a pritisnuté k pabyľke, vo vlhku sa rozvinú do plochy. Vyparovaním vody udržiavajú machy v lese vlhkosť. Rozmnožujú sa výtrusmi. V lete sa na pabyľke vytvorí stopka s výtrusnicou, v ktorej dozrievajú výtrusy. Z dozretej výtrusnice vypadávajú výtrusy, vo vlhkej pôde vyklíčia a vyrastie nová rastlina machu.

Paprade sú byliny, ktoré rastú na vlhkých a tienistých miestach. Listy majú lievikovito stočené, čo umožňujú stekanie dažďovej vody ku koreňom. Na jar sa na spodnej strane listov tvoria kôpky výtrusníc . Po dozretí výtrusnice pukajú a do okolia sa vymršťujú výtrusy. Vo vlhkých podmienkach výtrus vyklíči, vyrastie nová rastlina paprade. V pôde majú podzemok (podzemná stonka) s koreňmi, z ktorého na jar rastú zložené listy. Mladé listy sú stočené ako hodinové pero.

Prasličky sú príbuzné papradiam. Zelená byľ vyrastie v lete, v podzemnej stonke (podzemku) sa hromadia zásobné látky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu