Voda a jej okolie

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 407 slov
Počet zobrazení: 10 364
Tlačení: 513
Uložení: 726

Voda a jej okolie

Vo vode vznikol život pred miliardami rokov. V moriach, jazerách a riekach žijú rozličné organizmy. Vo vodách žije veľa mikroorganizmov, je v nej množstvo organických, anorganických látok. Voda mení skupenstvo, zloženie (chemické – obsah rozličných látok) a tým sa menia jej vlastnosti. 

V prírode sa voda vyskytuje ako kvapalná (dážď, moria, rieky), plynná (vodná para) a tuhá (sneh, ľad).

Vo vode sa rozpúšťajú plyny, napr. kyslík nevyhnutný na dýchanie vodných organizmov a oxid uhličitý, ktorý vodné rastliny využívajú pri fotosyntéze.
Hustota vody sa mení v závislosti od teploty. Najväčšiu hustotu má voda pri 4 °C na dne. Najmenšiu hustotu má ľad, ktorý zostáva na hladine a slúži ako tepelná vrstva. To chráni ryby a ostatné vodné živočíchy pred zamrznutím.
Povrchové vlastnosti vody umožňujú niektorým druhom hmyzu pohybovať sa po hladine.

Obsah solí má rozdielny vplyv na živé organizmy. Voda na zemskom povrchu tvorí oceány a moria ako slaná voda a na súši – kontinentálne vodstvo (napr. rieky atď.) ako sladká voda. Organizmy sú spôsobom života prispôsobené životu v slanej alebo sladkej vode. Na Zemi je stály obeh vody vplyvom slnečného žiarenia a zemskej príťažlivosti. Je to plynulá výmena medzi vodou v atmosfére, na súši v moriach a oceánoch. V prírode je voda v neustálom pohybe – hovoríme o kolobehu vody.

Jednotlivé druhy organizmov žijú vo vode len v určitých podmienkach (hĺbka vody, teplota vody, čistota vody, osvetlenie).
Stojaté vody – jazerá, rybníky, močiare, vodné nádrže – majú len malý prítok a odtok vody. Žije v nich množstvo rozličných organizmov.

Na dne žijú baktérie, bahenník, škľabky. Vo vode sa vznášajú riasy, pláva vodný hmyz a ryby. Na brehu rastú brehové dreviny a byliny, v ktorých majú úkryty a hniezda vtáky.

Tečúce vody sú bystriny, potoky, rieky (prirodzené) a kanály (umelé). Voda v nich tečie rôznou rýchlosťou. V každom úseku tečúceho vodného toku žijú určité organizmy.

Rýchlo tečúca voda (napr. horské potoky) je čistá, studená s dostatkom kyslíka. Rastliny v nej majú menší vzrast a pevné stonky. Žijú v nej pijavice,
vodné mäkkýše, larvy hmyzu a raky. Vo vode sa vyskytuje pstruh, na brehu hniezdi rybárik a trasochvost, vzácne sa vyskytuje vydra alebo bobor.

Voda v strednom toku obsahuje menej kyslíka, lebo tečie pomalšie. Poskytuje dobré podmienky na život šťukám, sumcom, bocianom, volavkám, kormoránom.

Vodné rastliny, živočíchy a mikroorganizmy súvisia s rastlinami, živočíchmi a organizmami žijúcimi na brehu. Napríklad kačica má na brehu úkryty a živí sa rastlinnou aj živočíšnou potravou vo vode a na brehu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu