Vodné rastliny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 04.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 282 slov
Počet zobrazení: 13 285
Tlačení: 608
Uložení: 623

Vodné rastliny

Stojatá a tečúca voda je životným prostredím rozličných rastlín, ktoré sú zdrojom výživy a energie (teda potravou) pre vodné živočíchy. Vo vode sa voľne vznášajú veľmi malé organizmy (mikroorganizmy), ktorých telo tvorí jedna bunka alebo skupina buniek. Obsahujú zelené farbivo chlorofyl. Prebieha v nich fotosyntéza.

Sú potravou pre vodné a niektoré brehové organizmy. Tieto mikroorganizmy tvoria planktón (skupinu veľmi malých vo vode žijúcich organizmov). Planktón sa v čistých vodách vyskytuje vo veľkom množstve.

Riasy žijú vo vode, majú jednoduchú stavbu tela. Obsahujú zelené farbivo chlorofyl a prebieha v nich fotosyntéza. Vytvárajú kyslík.
Červenoočko je jednobunková riasa. Pohybuje sa pomocou vláknitého bičíka.
Mnohobunková riasa je závitnicovka, tvorí vlákna dlhé niekoľko metrov.

Skupinu buniek – kolóniu – tvorí riasa váľač gúľavý.

Podobné organizmy ako riasy sú sinice. Môžu žiť aj vo vlhkom prostredí (v pôde, na dreve). Ak sa premnožia v stojatej alebo pomaly tečúcej vode, vytvárajú „vodný kvet“ viditeľný ako povlaky alebo zhluky. Taká voda nie je vhodná na kúpanie, lebo môže spôsobovať alergie a rôzne kožné ochorenia
(vylučovaním jedovatých látok).

Žaburinka menšia je vodná rastlina plávajúca voľne na vodnej hladine. Vodu a živiny prijíma povrchom tela, má len jeden korienok vyrastajúci z listu (korienkom nie je rastlina upevnená). Často pokrýva vodnú hladinu, lebo sa rýchlo rozmnožuje.

Lekno biele je trváca bylina, ktorá rastie z dna, ale listy plávajú na hladine. Podzemné stonky (podzemky) rastú v bahne alebo v rašeline stojatých vôd. Vyrastajú z nich stopkaté listy a biele kvety. Listy leknice žltej plávajú na vodnej hladine. Kvety sú žltej farby. Vodné rastliny ohrozuje úprava tokov (odvodňovanie, umelé zaplavovanie priehradami). Vo vode, ktorá neprúdi alebo je chemicky znečistená, sa niektoré druhy rastlín premnožujú (napr. riasy, sinice, žaburinka), vytláčajú iné druhy a hladina nimi postupne zarastá.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu