Lúčne rastliny a huby

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 06.03.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 206 slov
Počet zobrazení: 15 823
Tlačení: 858
Uložení: 939

Lúčne rastliny a huby

Typické rastliny pasienkov a lúk najmä lúčne byliny a trávy. Majú spomedzi rastlín najväčšiu odolnosť voči zásahom človeka. Tvoria trsy, ktoré vytvárajú trávnaté „koberce“. Väčšina rastlín, ktoré rastú na lúkach a pasienkoch, sú trváce byliny (žijú niekoľko rokov). Na lúke rastú rastliny v určitých vrstvách (etážach) podobne ako v lese. K najrozšírenejším lúčnym trávam patri lípnica, kostrava, psiarka, Timotejka, reznačka a mätonoh.

Lúčne trávy majú zväzkovité korene a dutú stonku (steblo). Z plnej časti stonky (kolienka stebla) vyrastá list. Spevňujeme stonku a zabraňuje lámaniu rastliny. Stonka (steblo) je ukončené drobnými kvietkami tvoriacimi klasy.

Lúčne byliny rastú na suchých i mokrých lúkach. Na mokrých lúkach rastie napr. kukučka, iskerník, nezábudka, záružlie, jesienka.

Na suchých lúkach rastie napr. margaréta, zvonček, rebríček, šalvia, pakost. Sú to trváce (niekoľkoročné) byliny. Dúška materina, rumanček kamilkový a rebríček obyčajný sú liečivé rastliny. Liečivé rastliny sa využívajú vo farmaceutickom priemysle, sú časťou liekov, pripravujú sa z nich čajové zmesi a pod.

Na lúkach rastie vstavačovec májový a hlaváčik jarný, patria medzi chránené rastliny. Na lúkach a poliach rastú aj huby. Pečiarka vysoká rastie na poliach, lúkach, v sadoch, parkoch prekopách (od mája do novembra). Je to chutná jedlá huba. Bedľa vysoká rastie na konci leta a v jeseni na trávnatých miestach. Je jedlá. Na trávnatých miestach, na lúkach, pri cestách aj v parkoch rastie chutná jedlá huba tanečnica poľná.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.026 s.
Zavrieť reklamu