Užovka obojková

Prírodné vedy » Biológia

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 05.03.2016
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 542 slov
Počet zobrazení: 4 358
Tlačení: 322
Uložení: 322

Užovka obojková – Natrix natrix (Linné, 1758)

Užovka obojková obýva rozsiahly zemepisný areál a vďaka svojej prispôsobivosti patrí k najbežnejším druhom plazov, s ktorými sa na Slovensku môžete stretnúť. Najčastejšie ho nájdete v okolí vôd, ako pláva s vynorenou hlavou. Na človeka neútočí a nie sú známe prípady uhryznutia. Tento druh nie je jedovatý!!!
 
Popis: Veľmi ľahko ju rozpoznáte vďaka žltým, oranžovým, krémovým či bielym polmesiačikom nachádzajúcim sa za hlavou. Sú lemované dvoma čiernymi škvrnami. Farba tela je hnedá, sivozelená alebo olivovozelená s tmavými škvrnami po bokoch tela. Poddruhy z Talianska a juho-východu Európy majú dva svetlé pozdĺžne pásiky tiahnuce sa cez celé telo. Poddruh zo Španielska je tmavý bez charakteristických polmesiačikov za hlavou. Užovka obojková môže mať aj čisto čierne sfarbenie. Oči sú veľké, zrenice kruhovitého tvaru, dobre prispôsobené dennej aktivite. Ide o aktívneho lovca a svoju korisť vyhľadáva.

Užovka obojková

Rozšírenie: Rozsiahly areál takmer celej Európy, severozápad Afriky a stred Ázie.
 
Biotop: Močiare, podmáčané miesta, okraje jazier, riek či potokov.
 
Veľkosť: Maximálna dĺžka kolíše od 120 až po 150cm, pričom samce sú podstatne menšie a dorastajú do 100cm.

Potrava: Najčastejšou potravou sú žaby, obojživelníky a ryby. Nepohrdne však ani žubrienkami či rôznymi červami… Ide o aktívneho lovca, ktorý často svoju korisť spozoruje až keď ju vyplaší. Žaby požiera za živa a prehĺta svoju korisť od hlavy, alebo aj zozadu.
 
Pohlavie: Ťažšie rozpoznateľné a založené prevažne na veľkosti. Samice sú väčšie a robustnejšie.
 
Rozmnožovanie: Vzhľadom na to, že tento druh obýva prevažne chladnejšie oblasti, samičky kladú vajíčka do tlejúcej vegetácie. Teplo, ktoré takto vzniká, napomáha urýchľovať vývoj vajíčok. Ak ide o výhodné a obľúbené miesto, môže sa stať, že tam kladie aj viac samičiek naraz. Boli objavené prípady kedy sa v jednom hniezde našlo až 3750 vajíčok. Párenie nastáva začiatkom mája a mladé sa liahnu po 60-75 dňoch, majú 11-22cm.

Užovka obojková pri plávaní

Obrana: Keďže nejde o hada s jedovým aparátom, vyvinul si niekoľko stratégií obrany. Had v nebezpečenstve syčí a nafukuje svoje telo, aby sa tak stal väčším ako v skutočnosti je. Ďalším spôsobom je predstieranie “smrti”. Had upadne do strnulého stavu s bruchom hore, vyvrátenou hlavou, otvorenou papuľou a jazykom voľne vypadnutým von. Súčasne vylučuje z kloakálnych žliaz zapáchajúci sekrét. Takéto správanie je však inštinktívne a po čase sa had preberie a snaží sa ujsť. Hlavnou zbraňou je však maskovanie sa v močiaroch a vysokej vegetácii.
 
Ochrana: Tento druh má príliš veľký počet prirodzených nepriateľov, ako sú krysy, kuny, ježkovia, orlíci, kane, orlík trojprstý ai. Tieto však nedokážu ich stavy v prírode veľmi ovplyvniť. Najväčšou hrozbou je likvidácia ich prirodzených biotopov. Vytváranie mnohých vodných rekreačných areálov okolo jazier má za následok úbytok týchto hadov na niektorých územiach… Takisto vysúšanie pôd, bahnitých oblastí či ničenie rákosia má príliš nepriaznivý vplyv na ich stavy v prírode… Je preto potrebné vytvárať čoraz viac chránených oblastí a miest vhodných na ich prežitie. Takisto rybári si myslia, že výrazne znižujú počty rýb v rybníkoch a pritom ryby sú len doplnkovou potravou…

Dĺžka života: Dožívajú sa okolo 15 až 20 rokov.
 
Výskyt u nás: Vyskytuje sa do nadmorskej výšky až 1000m.n.m. Prevažne celé územie Slovenska, ktoré nebolo podstatne poznačené činnosťou človeka… Bratislava, Orava, Kysuce, Michalovce, Slovenský kras.
 
Synonymá: užovka obyčajná, užovka obojková

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu