Riboflavín - vitamín B2
Typ práce: Referát
Jazyk:
Počet zobrazení: 2 078
Uložení: 198
Riboflavín, tiež nazývaný vitamín B2. Je žltý vo vode.Je to rozpustná organická zlúčenina,ktorá sa vyskytuje v srvátke(vodnatá časť mlieka) a vo vajcovom bielku. Riboflavín je základná živina pre zvieratá a je syntetizovaný pre zelené rastliny a väčšinou aj pre baktérie a huby.Je základnou zložkou sacharidov,aminokyselín a proteínov.Rovnako ako tiamín(vitamín B1) je aktívny nielen vo voľnej forme,ale aj v zložitejších zlúčeninách známych ako koenzýmy. Mlieko,vajcia,listová zeleň,pečeň sú dobré potravinové zdroje.
Dospelý človek potrebuje 1,0 až 1,3 mg(1 mg=0,001 gramov)vitamínu za deň.Nedostatok riboflavínu sa vyznačuje príznakmi ako napríklad sčervenanie pier s trhlinami v rohoch úst,zápal jazyka(glositída),očné opuchy-vaskularizácia,zápal kože.