Salamandra škvrnitá

Prírodné vedy » Biológia

Autor: 2marika222
Typ práce: Referát
Dátum: 07.04.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 292 slov
Počet zobrazení: 6 331
Tlačení: 476
Uložení: 461

Salamandra škvrnitá

(Salamandra salamandra)

VÝSKYT: Južná a stredná Európa,juhozápadná Ázia,severná Afrika

Salamandra škvrnitá patrí do čeľade salamandrovité. Charakteristické je pre ňu najmä žltočierne nepravidelné sfarbenie kože. Jej sfarbenie a kresba na chrbte sa však líši podľa miesta výskytu,príležitostne môže byť aj červené alebo oranžové. Tento robustný živočích má širokú a zhora čiastočne sploštenú hlavu,krátke zavalité končatiny so širokými prstami a chvost kratší ako telo. Po bokoch tela má dva pozdĺžne pásy jedových žliaz.Dospelé jedince dorastajú do dĺžky 15-25 cm,samce sú menšie ako samice. Ich výrazné sfarbenie je pre ostatné živočichy výstražným varovaním.

Salamandry sú jedovaté,jedovatú látku salamandrin vylučujú veľké príušné žľazy na hlave.Jed pôsobí na nervovú sústavu menších živočíchov,znižuje krvný tlak,spôsobuje silné kŕče a paralýzu dýchacieho centra.

Salamandra sa najčastejšie vyskytuje v listnatých a zmiešaných lesoch,zdržiava sa v blízkosti vodných tokoch,studničiek a jazierok,kde má vhodné prostredie na rozmnožovanie.

Obdobie rozmnožovania prebieha koncom leta a na jeseň. Po oplodnení sa v tele samice vyvíjajú larvy,ktoré potom na jar alebo v lete kladie do plytkých pobrežních vôd s pomalým prúdom.Väčšie samice môžu naklásť až 70 lariev.Premena lariev a ich prechod na súš trvá asi 4-5 mesiacov. Salamandra je aktívna najmä v noci,cez deň sa ukrýva najčastejšie pod kameňmi,kôrou, a konármi stromov,zdržiava sa aj v norách hlodavcov alebo v skalných štrbinách,kde sa chráni pred priamym slnečným žiarením. Živí sa najmä dážďovkami,stonožkami,pavúkmi,drobným hmyzom,červami a slimákmi.V prírode sa salamandry dožívajú priemerne 20 rokov,v zajatí až 40 rokov.

Zaujímavosť: Jed salamandry škvrnitej nie je pre člověka príliš nebezpečný,keďže však silne dráždi sliznice a spôsobuje silné zápaly,nie je vhodné dotýkať sa tohto živočicha.Po styku so salamandrou je nevyhnutné umyť si ruky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Salamandra škvrnitá hybernácia #Salamandra škrvnitá #salamandra škvrnitá


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu