Mačka červenoškvrnná

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 04.06.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 377 slov
Počet zobrazení: 1 943
Tlačení: 167
Uložení: 149

Mačka červenoškvrnná

  • Zaradenie: Cicavce
  • Výskyt: Ázia
  • Biotop: Tropické dažďové lesy, Tropické sezónne lesy
  • Potrava: Mäsožravce

Mačka červenoškvrnná je najmenšia mačkovitá šelma na svete. Zdá sa ale, že jej prvenstvu konkuruje africká mačka čiernonohá (Felis nigripes), aj keď podľa viacerých zdrojov je táto zrejme o čosi väčšia. Vskutku ale ide o dva suverénne najmenšie druhy mačiek. Mačka červenoškvrnná váži v priemere od 0,9 (samica) do 1,5 kg (samec).

Má prevažne hnedosivé základné sfarbenie s charakteristickou kresbou drobných hrdzavých až červenohnedých škvŕn. Pochádza z tropických lesov Indie a ostrova Srí Lanka (staršie nazývaného Cejlón). Ostrovná forma je klasifikovaná za samostatný poddruh a keďže na Srí Lanke žijú tri rôzne druhy malých mačiek, občasne používané meno mačka cejlónska nie je priveľmi vhodné.

Patrí medzi vzácne druhy, ohrozované postupnou stratou prirodzených biotopov a prenasledovaním zo strany domorodého obyvateľstva. Nielen drobné telesné rozmery, ale aj skrytý nočný spôsob života a plachosť sú dôvodom toho, že o živote tejto mačky v prírode toho dodnes veľa nepoznáme.

Na Srí Lanke celé roky unikala pozornosti, vyfotografovať sa ju tam podarilo len zopár trpezlivým šťastlivcom v národnom parku Yala. V odborných kruhoch si preto vyslúžila prezývku „Invisible cat“ (neviditeľná mačka). Je veľmi obratná v lezení po stromoch, hoci pravdepodobne viac loví korisť na zemi. 

Živí sa rôznymi drobnými vtákmi a cicavcami. Z pozorovaní v chovoch zoologických záhrad je známe, že táto v prírode nočná mačka je v starostlivosti človeka extrémne aktívna, a to bežne aj v denných hodinách. Chov vo svetových zoo je stále raritná záležitosť. Mnohé zoo od jej chovu odradí malá veľkosť a tým pádom aj menšia atraktívnosť pre návštevníkov. Mimo Európy ju chovajú jedine v Zoo Colombo na Srí Lanke, v minulosti bola chovaná ešte v americkej Zoo Cincinnati.

Do Európy ju po prvýkrát priviezli v roku 1881 do londýnskej zoo. Mačky červenoškvrnné cejlónske začala chovať ako prvá v roku 1975 nemecká ZOO Frankfurt, v ktorej o rok neskôr dosiahli svetový prvoodchov. Frankfurtská zoo je v súčasnosti najväčším chovateľom a vedie európsku plemennú knihu (ESB) pre tento druh.

V roku 2014 žilo celkom 44 jedincov (20 samcov + 24 samíc) v 8 európskych zoo. Mačky červenoškvrnné sú v našej zoo novinkou roku 2015. Mladý pár pochádza z odchovu Zoo Ostrava. Obe mačky musia absolvovať povinnú karanténu. Po nej budú postupne zoznamované s novým domovom v pavilóne šeliem.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#mačka


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu