Mrenka Denisonova

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 04.06.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 385 slov
Počet zobrazení: 1 682
Tlačení: 151
Uložení: 164

Mrenka Denisonova



  • Zaradenie: Ostatné živočíchy

  • Výskyt: Ázia

  • Biotop: Sladké vody

  • Potrava: Všežravce

Mrenka Denisonova patrí v posledných rokoch k veľmi obľúbeným a žiadaným druhom v akváriách. Zároveň sa však jedná o silne ohrozený druh, zapísaný v červenom zozname IUCN. Nadmerný odlov za účelom akvaristického biznisu a postupné znečisťovanie vôd z plantáží a ľudských sídel môžu v blízkej budúcnosti spôsobiť vyhynutie tejto prekrásnej mrenky. Jej domovinou sú len dva juhoindické štáty Kerala a Karnataka, kde žije v asi desiatich riekach a ich povodiach. V dospelosti dosahuje veľkosť max.15 cm, najčastejšie 12-13 cm. Vyniká striebristým sfarbením po celom tele, vo vrchnej časti so zeleným alebo žltozeleným nádychom. Atraktívny je hlavne nápadný čierny a červený pruh v strede tela po celej dĺžke, a tiež žlté a čierne škvrny na chvostovej plutve.


Svoje pomenovanie dostala na počesť vtedajšieho guvernéra indického štátu Madras, ktorým bol v rokoch 1861-1866 Sir William Thomas Denison. Je to pokojná spoločenská ryba, ktorá vytvára rôzne veľké húfy. Obýva plytké, rýchlo tečúce úseky s priezračne čistou vodou a skalnatým dnom, vždy v blízkosti hustej pobrežnej vegetácie. Rozmnožovanie začína s príchodom severovýchodných monzúnov v období medzi novembrom a januárom. Mladé mrenky úplne dospievajú po prvom roku v máji až júli. Samice môžu naklásť cez 1000 ikier a plôdik v prvých mesiacoch dorastá 3-4 cm. Presné detaily rozmnožovania a rovnako ani zloženie potravy v prírode dodnes nepoznáme. Predpokladá sa, že podobne ako u iných mreniek, je ich potrava rôznorodá a tvorí ju detrit, riasy, mäkkýše, hmyz a kôrovce. V akváriách môžu prežiť až 10 rokov. Po prvýkrát ich začali z Indie vyvážať v roku 1996 a v rokoch 2007-2008 tvorili až 65% všetkých okrasných rýb vyvážaných z Indie.


Mrenka Denisonova sa tak stala najslávnejšou okrasnou rybou Indie, no má to aj opačný efekt, ktorým je nekontrolovateľné decimovanie populácií na niektorých lokalitách, najmä v prípade rieky Valapatanam. K jej vzácnosti prispieva fakt, že v akvárijných podmienkach sa jej odchov podarí len veľmi výnimočne. Za zmienku stojí, že vôbec prvý prirodzený odchov tejto ryby na svete sa podaril až v roku 2005 v anglickej Zoo Chester. Inak je už niekoľko rokov množená komerčne pomocou použitia hormonálnej indukcie na niektorých farmách v Indonézii a Singapure, odkiaľ ju vyvážajú do sveta. V našej zoo druh chováme od roku 2014 v spoločenskej ázijskej nádrží mreniek a dúhoviek.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu