Nandu pampový

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 26.02.2025
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 179 slov
Počet zobrazení: 2 463
Tlačení: 242
Uložení: 235

Nandu pampový

  • Zaradenie: Vtáky
  • Výskyt: Južná Amerika
  • Biotop: Stepi
  • Potrava: Všežravce

Nandu pampový obýva rozsiahle trávnaté pampy a stepi v Južnej Amerike. Vyskytuje sa na veľkom areáli od severovýchodnej Brazílie až po centrálnu časť Argentíny. Dosahuje hmotnosť do 25 kg a výšku 1,7 m. Vyznačuje sa prevažne sivohnedým operením, na spodnej časti krku tmavohnedým až čiernym. Aj keď nie je schopný lietať, má veľmi dobre vyvinuté krídla. Podobne ako pštros a emu je výborným bežcom, pričom dokáže bežať rýchlosťou až 60 km/h. Vo výnimočných prípadoch dokáže aj plávať.

Žije v malých polygamných skupinách. Živí sa zelenými časťami rastlín, semenami, plodmi a drobnými živočíchmi. V čase hniezdenia samce bojujú o teritórium. Do jedného hniezda znáša obyčajne niekoľko samíc, úplná znáška tak môže mať 15-30 vajec. O inkubáciu vajec ako aj výchovu mláďat sa stará výlučne len samec. Nandu pampový je častým chovancom zoologických záhrad. Chladné európske podnebie znáša dobre a často sa bez problémov aj rozmnožuje. V našej zoo sa chová tento druh od roku 1958 a prvý úspešný odchov bol zaznamenaný v roku 1981. Dodnes (2012) tu bolo odchovaných celkom 67 mláďat.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Stepi živočíchy


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.