Tamarín červenobruchý

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 13.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 274 slov
Počet zobrazení: 1 853
Tlačení: 149
Uložení: 146

Tamarín červenobruchý

  • Zaradenie: Cicavce
  • Výskyt: Južná Amerika
  • Biotop: Tropické dažďové lesy
  • Potrava: Hmyz, Rastlinožravce

Tamarín červenobruchý patrí medzi juhoamerické pazúrikaté opice a je jedným zo 17 druhov tamarínov rodu Saguinus. Vyskytuje sa v amazonskej časti Brazílie, v úzkom pruhu medzi riekami Madeira a Purús a južne od rieky Solimoes v štátoch Amazonas a Acre. Typickým znakom druhu sú bielo obrúbené pery a biely nos, červenohnedé brucho a spodná strana nôh, čiernohnedý až sivohnedý chrbát. Na svojom areáli výskytu vytvára dva oddelené poddruhy – S.l.labiatus a S.l.thomasi. Prvý poddruh má červenkastú hruď až pod krk a biely trojuholníkový pás srsti na temene má výraznejší. Tento tamarín obýva dažďové lesy v skupinách od 2 do 13 jedincov. V skupine žije jedna rozmnožujúca sa samica, niekoľko dospelých samcov a ich potomkovia. Jedna rodinka môže žiť na 35 ha lesa.

Tamaríny červenobruché sa živia predovšetkým ovocím, hmyzom, kvetmi, rastlinnými šťavami a nektárom kvetov, príležitostne si pochutia na vajciach alebo mláďatách vtákov. Gravidita trvá asi 145 dní, samica porodí obyčajne dvojčatá, vzácne trojčatá. V rodinke môže žiť niekoľko generácií spolu. Vo voľnej prírode sa často združujú s tamarínmi sedlovými (Saguinus fuscicollis), s ktorými spoločne podnikajú výpravy po pralese za potravou. Podobne ako u iných tamarínov aj u tohto druhu sa na výchove mláďat podieľa samec.

Dožíva sa asi 10 rokov, pohlavne dospieva vo veku 20 mesiacov. Nepatrí medzi bezprostredne ohrozené druhy. V európskych zoo sa preň vedie plemenná kniha ESB v ZOO Magdeburg v Nemecku. Naša zoo chová tento druh na Slovensku ako jediná od roku 2005. Samec pochádza z českej ZOO Ústí nad Labem a samica je zo ZOO Budapešť. Dodnes sa tu narodilo 11 mláďat.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.030 s.
Zavrieť reklamu