Streda, 23. augusta 2017, meninyFilip, zajtra Bartolomej
Dnes prezretých 21012 študentských prácOnline: 1332 mladých ľudí

:: Prihlásenie

Odporúčame

:: Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE - Referáty, ťaháky, maturita:

Toko žltozobý

Autor: Dievča verca123 (24)
Typ práce: Referát
Dátum: 04.06.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 312 slov
Počet zobrazení: 194
Tlačení: 5
Uložení: 5

Toko žltozobý



  • Zaradenie: Vtáky

  • Výskyt: Afrika

  • Biotop: Savany, Tropické sezónne lesy

  • Potrava: Všežravce

Je to štíhly zobákorožec menšieho vzrastu (dĺžka do 50 cm) s typickým úzkym zobákom zahnutým nadol. Približne rovnako vyzerajú ostatné druhy tokov, v subsaharskej Afrike ich je známych celkom 14 druhov (až 20 podľa novej systematiky). Odlišujú sa najmä sfarbením, areálmi rozšírenia a rôznou preferenciou biotopov. Viac-menej podobná je u všetkých druhov potravná ekológia a hniezdenie. Toko žltozobý je rozšírený vo východnej Afrike, najviac v Keni. Na sever sa vyskytuje po Etiópiu a Somálsko, južne zasahuje do severnej Tanzánie. Obýva prevažne suché akáciové savany, v južnej Keni býva veľmi hojný v oblastiach s hustým výskytom baobabov. Od iných druhov ho možno ľahko odlíšiť nápadne žltým zobákom.


Jediný výrazne podobný druh so žltým zobákom – toko červenolíci (Tockus leucomelas) žije v Namíbii a na rozdiel od toka žltozobého je svetlejší a má červeno sfarbenú lysinu na hlave. V potrave týchto vtákov dominuje hmyz a rôzne iné bezstavovce, ktoré vyhrabávajú z pôdy. Občas sa živia plodmi, napr. aj bobuľami myrhovníkov (rod Commiphora), semenami alebo vtáčími vajcami. Môžu žiť jednotlivo, často ale v pároch alebo rodinných skupinách, zriedka vo väčšom počte. K prirodzeným nepriateľom savanových tokov patria najmä orly. V hniezdnom období ako je už v prípade zobákorožcov dobre známe, samica sa uzavrie nanoseným blatom v hniezdnej dutine a samec jej cez malý otvor (úzku štrbinu) nosí potravu. Znáška obsahuje obvykle 2-3 vajcia. Niektoré skúsené páry často zahniezdia viackrát počas sezóny. Toko je veľmi zvedavý a nie príliš plachý vták, s obľubou navštevuje turistické kempy. Jedná sa o pomerne hojný druh v prírode, v chovoch zoologických záhrad je zriedkavý. V súčasnosti (apríl 2012) je zastúpený v siedmych európskych zoo. Po prvýkrát odchovali mláďatá tohto druhu v japonskej zoo Kitakyushu roku 1984. Dnes patrí k najúspešnejším chovateľom Zoo Praha, odkiaľ pochádzajú vtáky z nášho chovu. Druh chováme od roku 2011.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 (10-najlepšie, priemer: 0)
0.014