:: Prihlásenie



Založiť nové konto Pridať nový referát

Odporúčame

:: Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE - Referáty, ťaháky, maturita:

Orol - Okrídlený strážca Tatier

Prírodné vedy » Biológia

Autor: Dievča verca123 (24)
Typ práce: Referát
Dátum: 29.09.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 386 slov
Počet zobrazení: 104
Tlačení: 4
Uložení: 2

Okrídlený strážca Tatier

Kto by z vás nepoznal mohutnú siluetu orla skalného, ktorého okrem nápadnej veľkosti charakterizujú široké krídla. Je to krásny, majestátny a elegantný dravec. To, že orol je veľmi obľúbeným, svedčí aj jeho zobrazovanie na erboch, známkach, minciach a rôznych zberateľských predmetoch.

Orol hniezdi vo výškach od 600 až do 1 600 metrov nad morom, zväčša na skalnatých bralách i na starých vysokých stromoch, kde nie je vyrušovaný človekom. Vyskytuje sa na strednom, severnom a východnom Slovensku, od Strážovských vrchov na západe po Poloniny na východe. Na Slovensku je po orliakovi morskom druhý najväčší, zákonom chránený a patrí k ohrozeným druhom. Hoci nemá prirodzeného predátora, jeho najväčším nepriateľom je človek. Vykrádači hniezd a pytliaci. Viac sa o ochranu a záchranu orlov začalo dbať začiatkom 90. rokov minulého storočia, keď na Slovensku bolo už len 50 párov.

Poznávanie v prírode

Dospelé jedince orla sú hnedé so zlatožltým temenom hlavy. Mladé vtáky majú nápadné biele pole v krídlach a biely koreň chvosta. Výzor dospelých nadobudnú postupne a dosiahnu ho až v 5.-6. roku. Náš druhým najväčším hniezdiaci dravec dosahuje rozpätie krídiel až 2  m a hmotnosť 3,5-5 kg. Letovou siluetou sa trochu podobá myšiakovi lesnému.

Má dlhšie a širšie krídla a užší a dlhší chvost. Na rozdiel od orla kráľovského krídla často v zápästí ohýna dozadu. Napriek svojej veľkosti je to dosť obratný letec. Orly nedosahujú rekordné letové rýchlosti a ich kĺzavý, hojdavý let pripomína skôr plachtenie, pri strmhlavom útoku dokážu vyvinúť rýchlosť aj 150 kilometrov za hodinu.

Rozmnožovanie

Páry sú stále po mnoho rokov. Sú verné svojmu teritóriu. Začínajú tokať na jeseň, v októbri a novembri. Hniezdo býva buď na strome alebo na skale. Väčšinou striedavo používajú niekoľko hniezd (až 5-7), niekedy môže mať pár len jedno hniezdo. Hniezdo je mohutná stavba, najmä dlhodobo používané hniezda sú obrovské. Najčastejšie sú znášané dve vajcia koncom marca, v intervale 3-5 dní. Sedí na nich väčšinou samica, a len na krátko ju vystrieda samec. Samica sa sadá vždy len na jedno vajce, preto sa mláďatá liahnu postupne. Mláďa vyletuje z hniezda koncom júla alebo začiatkom augusta a je ešte niekoľko mesiacov závislé na rodičoch. Pohlavne dospievajú asi v piatich rokoch.

Zaujímavosti

Orol skalný bol významným a uctievaným symbolom severoamerických Indiánov ako duch slobody. Bol dôležitou súčasťou ich obradov a orlie perá zdobili rôzne posvätné predmety. Najznámejšie sú slávne čelenky indiánskych bojovníkov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 (10-najlepšie, priemer: 0)
0.034