Poniklec - Vzácny kvietok Tatranského národného parku

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 29.09.2017
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 254 slov
Počet zobrazení: 1 729
Tlačení: 155
Uložení: 147

Vzácny kvietok Tatranského národného parku

V jarných mesiacoch v prírode doslova všetko ožíva. V tomto období od apríla až do júna kvitne na Slovensku mnoho druhov krásnych kvietkov, a jedným z nich je aj poniklec. Poniklec patrí medzi prvé jarné kvety, ktoré sa objavujú hneď po roztopení posledného snehu.

Poznáme rôzne druhy poniklecov, ako sú napríklad poniklec slovenský, poniklec alpský, poniklec biely či iné vyšľachtené poniklece, ktoré môžeme okrem prírody nájsť aj záhradách domov. Poniklec slovenský (Pulsatilla slavica) je (západokarpatský) endemit, rastie na na strednom a východnom Slovensku v podhorských i horských polohách. Obľubuje výslnné kamenisté stráne i pukliny skál. Svojou nádherou láka k odtrhnutiu nejedného návštevníka prírody, ale pozor! Celá rastlina, najmä jej nadzemná časť, je jedovatá.

Existuje však jedna lokalita, kde sa nachádza iba jeden druh vzácneho ponikleca, a tým je poniklec jarný (Pulsatilla vernalis), ktorý sa v dnešnej dobre radí medzi kriticky ohrozené druhy kvetov. Môžeme ho nájsť iba nad výškou 2000 m. n. m. vo vysokohorskom prostredí, v štrbinách skál a na svahoch, ktoré sú však blízko turistických chodníkov. V letných mesiacoch sú viaceré vysokohorské chodníky navštevované turistami. Buďte preto počas návštev vo vysokohorskom prostredí disciplinovaní, nepohybujte sa mimo vyznačených trás, aby nedochádzalo k zašľapnutiu druhov, ktoré v letnom období už neupútajú svojím kvetom. Ak pôjdete na výlet v tomto období, spomeňte si na túto informáciu.

Poniklec jarný je na okrajoch modro-fialový, a vo vnútri ružovo biely. Kvet je zvonkovitý so žltým stredom. Okolo lupienkov a stonky má husté chĺpky. V Západných a Vysokých Tatrách sa vyskytuje len okolo 250 kusov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#endemity na slovensku #endemity ma slovensku


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu