Čo je svrab?

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ursula (22)
Typ práce: Referát
Dátum: 02.05.2019
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 566 slov
Počet zobrazení: 1 782
Tlačení: 143
Uložení: 147

Čo je svrab?

Je to vysoko nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka. Šíri sa najmä v kolektívoch, kde ľudia žijú v tesnom kontakte (predškolské zariadenia, rodina, ubytovne, internáty, sociálne ústavy, domovy dôchodcov).

Ako sa robí diagnostika svrabu?

Skúsený kožný lekár pozná svrab podľa typických chodbičiek a pľuzgierov. Robí sa tiež laboratórna diagnostika, pri ktorej sa

Je to vysoko nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka. Šíri sa najmä v kolektívoch, kde ľudia žijú v tesnom kontakte (predškolské zariadenia, rodina, ubytovne, internáty, sociálne ústavy, domovy dôchodcov).

Pôvodca ochorenia

Ochorenie spôsobuje mikroskopický, okrúhly roztoč, ktorý sa volá zákožka svrabová. Má sploštené telo a skrátené kužeľovité nohy. Samička preniká do pokožky a vytvára v nej chodbičky, v ktorých kladie 1 až 2 vajíčka. Vo svojom vývoji prekonajú jedno až dve larválne štádia. Celý vývoj trvá asi 14 dní. Samček žije

len na povrchu kože. Roztoč žije 3 –6 týždňov, mimo ľudského tela prežíva v prostredí asi 2-3 dni. Sucho, priame slnečné osvetlenie a teplo zákožku ničí.

Aké sú príznaky svrabu?

  • Ochorenie sa prejaví až po uplynutí bezpríznakového času, ktorý trvá 1-3 týždne.
  • Prvým príznakom ochorenia je pocit svrbenia, zo začiatku mierny, stupňuje sa hlavne v noci a v teple. Na koži sa ochorenie prejavuje vyrážkami a pľuzgierikmi. Vďaka intenzívnemu svrbeniu sa postihnutý škriabe, v miestach porušenej kože sa tvoria pľuzgiere. Do rozškriabaných rán môže byť zanesená infekcia a rany môžu hnisať.
  • Typickými miestom postihnutia je koža medzi prstami rúk, podpazušie, zápästie, lakťová jamka, ryha pod prsníkmi, slabiny, okolie pupka, podkolenná jamka. U detí sa na rozdiel od dospelých môže vyskytnúť aj vo vlasovej časti

Ako sa môžeme nakaziť?

Prameňom nákazy je chorý človek. Ochorenie sa prenáša pri tesnom a opakovanom kontakte s chorým ( aj pri pohlavnom styku ), pri manipulácii alebo používaní tých istých osobných odevov alebo uterákov ako chorý, prípadne posteľnou bielizňou.

špeciálnym spôsobom odoberajú malé vzorky kože z miest, kde sídlia zákožky a vyšetrujú sa pod mikroskopom.

Ako sa môžem chrániť proti nákaze svrabom?

  • dodržiavať zásady osobnej hygieny
  • vyhýbať sa tesnému kontaktu s neznámymi osobami
  • dôkladné ošetrenie spodnej a posteľnej bielizne (vyváranie, horúca para, mangľovanie, žehlenie)
  • vyhnúť sa prespávaniu v cudzej posteľnej bielizni

Čo robiť, ak sa ochorenie vyskytlo u mňa alebo v mojom okolí?

  • navštíviť obvodného, príp. kožného lekára, ktorý nákazu potvrdí, alebo vylúči, a následne podrobiť sa liečbe
  • je nutné vyšetriť všetkých členov rodiny spolupracovníkov
  • osobnú bielizeň, uteráky a posteľnú bielizeň vyprať, vyvariť alebo aspoň dôkladne prežehliť žehličkou nastavenou na najvyššiu teplotu
  • veci, ktoré nemôžeme vystavovať vysokej teplote, uložíme do igelitového vreca, vystriekame vhodným insekticídnym prostriedkom podľa pokynov výrobcu a pevne na niekoľko hodín uzavrieme
  • postele dôkladne vyčistíme, matrace rozložíme, vystriekame insekticídnym prostriedkom, necháme vyschnúť na slnku
  • uvedomiť si, že nákaza môže vzniknúť aj z jedinej zákožky

Ako sa ochorenie lieči?

  • Používajú sa masti a krémy s obsahom látok, ktoré zákožky zničia. Tieto prípravky je však nutné aplikovať na celé telo, od krku Prípravok musí priamo pôsobiť na zákožky. V mieste, kde masť nie je nanesená, môžu zákožky prežívať.
  • Liečebnú kúru, v priebehu ktorej je chorému doporučené sa neumývať, dodržiavať podľa pokynov lekára. Po každej kúre je nutné všetku bielizeň opäť vyvariť a až potom sa vykúpať.
  • Podľa pokynov lekára súčasne liečiť všetky osoby v tesnom kontakte s nakazeným, aj keď nemajú dosiaľ klinické príznaky.
  • Aj keď sú zákožky zničené a nové chodbičky si nevŕtajú, klinické príznaky môžu pretrvávať aj niekoľko týždňov po ukončení liečby.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#svrab


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu