Cholera

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 385 slov
Počet zobrazení: 1 664
Tlačení: 122
Uložení: 118

Cholera

Charakteristika. Ťažká akútna hnačková choroba, ktorá patrí k typickým črevným nákazám bez včasnej liečby má až 50% úmrtnosť. Začína náhle bolesťami brucha, prudkými vodnatými hnačkami, nauzeou, vracaním, rýchlou dehydratáciou až šokovým stavom- dochádza k zlyhaniu ľadvín alebo krvného obehu. Stolica pripomína ryžový odvar sivastej farby. Stolica denne 3-15 litrov. Teplota je mierne znížená. Dôležitá je včasná rehydratačná liečba.

Výskyt. Vyskytuje sa v endemických oblastiach, v južnej Číne, na ostrove Jáva. Cholera je ochorenie chudobných a podvyživených žijúcich v zlých hygienických podmienkach. Sezónny výskyt je v období dažďov. Chorobnosť je najvyššia u 0-4 ročných detí. Môže byť zavlečená turistickým a obchodným ruchom a migráciou obyvateľstva do ktorejkoľvek časti sveta.

Pôvodca nákazy. Vibrio cholerae O1 a Vibrio cholerae EL Tor. Biotyp EL Tor je odolnejší, vo vode prežíva 3 týždne, na ľade 6 týždňov, v potravinách a na predmetoch niekoľko dní až týždňov. Ničí ho var, kyslé prostredie, vyschnutie, bežné dezinfekčné látky.

Inkubačný čas – niekoľko hodín až 5 dní, najčastejšie 2-3 dni.

Prameň pôvodcu nákazy. Infikovaný človek s klinickými príznakmi alebo inaparentným priebehom choroby, prípadne rekonvalescent, vzácne nosič.

Prenos pôvodcu nákazy. Mechanizmus prenosu – ingescia. Faktory prenosu – najčastejšie kontaminovaná voda, potraviny. Priamy prenos z človeka na človeka, hmyzom iba v oblastiach s veľmi nízkou hygienickou úrovňou.

Imunita. Po prekonaní ochorenia – krátkodobá.

Preventívne opatrenia. Zamedziť prenosu črevných nákaz, zásobovanie nezávadnou pitnou vodou, osobám v ohrozenej oblasti sa odporúča piť citrusové šťavy. Zamerať sa na ochranu štátnych hraníc, kontrolovať zdravotný stav migrantov, zdravotná výchova cestovateľov a sledovanie epidemiologickej situácie vo svete.

Cholera patrí medzi karanténne ochorenia podliehajúce okamžitému hláseniu do SZO. SZO zabezpečí informovanosť členských štátov o rozsahu a miestach epidémie vo svete. Očkovanie cestovateľov do endemických oblastí má krátkodobý efekt – 6 mesiacov.

Represívne opatrenia. Okamžité hlásenie alebo podozrenia na ochorenie. Hlásenie sa podáva úradu verejného zdravotníctva prostredníctvom európskeho systému rýchleho varovania a každý postihnutý štát hlási výskyt ochorenia SZO a susedným štátom. Každé ochorenie podlieha prísnej izolácií chorých na infekčnom oddelení.

Ohnisková dezinfekcia, aktívne vyhľadávanie chorých i podozrivých z ochorenia, sledovanie ich zdravotného stavu 5 dní od posledného kontaktu s chorým, pričom sa osobám zabezpečujú klinické a bakteriologické vyšetrenia. Osobám v ohnisku nákazy sa môže preventívne podávať 3-5 dní Tetracyklín. Nezávadné odstraňovanie odpadov i ľudských výkalov,

dezinsekcia. Zabezpečenie nezávadnej pitnej vody, nápojov a potravín. Očkovanie u osôb vystavených priamo nákaze – ošetrujúci personál, sanitári.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu