SARS

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 20.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 347 slov
Počet zobrazení: 1 707
Tlačení: 129
Uložení: 126

SARS

Charakteristika. Je to závažná akútna respiračná choroba, prebieha ako ťažká atypická pneumónia. Priebeh ochorenia rýchly priebeh od príznakov chrípky až po ťažký atypický zápal pľúc. Hlavné príznaky SARS horúčka >38°C, suchý kašeľ, krátky dych, ťažkosti s dýchaním. Ďalšie symptómy bolesti hlavy, stuhnutosť svalov, nechutenstvo, vyrážka, hnačka. Epidemiologická anamnéza sa zameriava na návrat z postihnutých oblastí s časovým odstupom 10 dní pred vznikom prvých príznakov.

Výskyt. Je to prvé nové infekčné ochorenie 21. Storočia, ktoré sa v krátkom čase rozšírilo do viacerých krajín sveta, vďaka medzinárodnej leteckej doprave. Prvé ochorenie sa vyskytlo v polovici novembra v r. 2002 v Číne. Svet sa o ochorení dozvedel vo februári 2003, keď čínske úrady oznámili neznámu chorobu u hospitalizovaného pacienta. V krátkom čase sa choroba rozšírila do Kanady, Ázie a Európy. Vďaka rýchlym protiepidemickým opatreniam sa epidémiu SARS podarilo dostať pod kontrolu.

Pôvodca nákazy. Vírus Coronaviridae, ktorý doposiaľ nebol zistený u ľudí, ani u zvierat.

Inkubačný čas – 2-7 dnínajdlhšie – 10 dní.

Prameň pôvodcu nákazy. Chorý človek.

Prenos pôvodcu nákazy. Kvapôčkovou infekciou pri priamom úzkom kontakte s chorým. V ohnisku nákazy – osoby, ktoré tam žili, starali sa o chorých, boli v kontakte so sekrétmi dýchacieho aparátu alebo telesnými tekutinami chorých osôb. Zdravotnícki pracovníci v ohnisku sú vystavení zvýšenému riziku infekcie.

Imunita. Špecifická.

Preventívne opatrenia. Zaočkovanosť proti chrípke u osôb v riziku choroby. Zabezpečiť bariérovú ošetrovateľskú techniku (BOT). Osobám podozrivým z nákazy alebo ochorenia sa odporúča domáca izolácia a kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára v prípade potreby. Ochrana – rúška na tvár, dôsledné umývanie rúk, používanie jednorazových papierových vreckoviek - po použití spáliť.

Represívne opatrenia. Prerušiť prenos infekcie z chorých osôb na zdravých. Dôležité:

v rozpoznať prípad SARS čo najskôr od začiatku choroby,

v zaistiť rýchlu izoláciu pacienta v zdravotníckom zariadení a zabezpečiť prísne opatrenia na zabránenie šírenia choroby,

v identifikovať všetkých blízkych kontaktov každého prípadu a ich starostlivé sledovanie vrátane denných kontrol ich zdravotného stavu a domácej izolácie,

v osoby vystavené riziku nákazy ako zdravotnícki pracovníci, ktorí pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti prichádzajú do kontaktu s chorými na SARS počas ich hospitalizácie v nemocnici musia používať účinnú masku s filtrom, rukavice a pokrývku hlavy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.028 s.
Zavrieť reklamu