Botulizmus je život ohrozujúca otrava bakteriálnym toxínom (botulotoxínom). Prvé klinické príznaky ochorenia sa začínajú obvykle za 12 -36 hodín (rozpätie 1 hodina až 8 dní) od požitia nakazenej potravy. Okrem vracania sú v klinickom obraze typické príznaky zo strany poškodeného periférneho nervového systému. Na začiatku ochorenia je sucho v ústach, bolesť hlavy, pridruží sa dvojité videnie, ťažkosti s dýchaním, hltaním a rečou.
K nákaze dochádza najčastejšie po konzume údenín ( klobásy, šunka, paštéty) a doma pripravovaných konzerv (ovocných, zeleninových, mäsových), obsahujúcich toxín, ktoré neboli dostatočne tepelne pripravené a neboli v nich zničené spóry. Pôvodcom ochorenia je baktéria, ktorá sa do konzervy dostane vo forme spór. Za optimálnych podmienok (nedostatok kyslíka a vhodná teplota skladovania) zo spór vyklíčia vegetatívne formy baktérií a začnú v konzerve produkovať botulotoxín. Následkom produkcie toxínu v rane môže vzniknúť ranový botulizmus. Umele je možné človeka nakaziť aj vdýchnutím botulotoxínu.
Indikované je okamžité a opakované podanie polyvalentného konského antiséra a podpora dýchania. Pri ranovom botulizme sa rana chirurgicky ošetrí a podá sa penicilín. Antibiotiká nepôsobia na botulotoxín, ale podávajú sa na predchádzanie sekundárnej infekcie.
V Slovenskej republike buď nie sú hlásené ochorenia na botulizmus alebo sa ročne vyskytujú len ojedinelé prípady.
Botulizmus je pomerne vzácne ochorenie, vyskytuje sa celosvetovo ojedinele, resp. v rodinných epidémiách.
Základom prevencie je správny postup pri konzervovaní a zaváraní potravín a ich dostatočná tepelná úprava pred jedením. Je potrebné vyradiť z používania bombážne konzervy. Botulotoxín možno ľahko inaktivovať tepelným zohriatím potravín a nápojov na 85° C v trvaní 5 minút. Spóry sú odolnejšie, ničí ich až 30 minútová expozícia pri teplote 120° C. Pri požití kontaminovanej potravy vyvolať zvracanie, výplach žalúdka a podanie preháňadiel.