Cholera je akútne hnačkové ochorenie, ktoré má vo väčšine prípadov prudký nástup, pričom hnačky sú často sprevádzané aj zvracaním a obrovskou stratou tekutín a minerálov. Ochorenie spôsobuje baktéria, ktorá sa prenáša z človeka na človeka prostredníctvom znečistenej vody, menej často i jedla.
Kým u domorodého obyvateľstva pri výskyte epidémii býva smrtnosť pomerne vysoká, turisti sa nakazia len zriedkavo a priebeh u nich nebýva taký dramatický. Ochorenie spôsobuje baktéria „Vibrio cholerae“. Inkubačný čas ochorenia je veľmi krátky v rozpätí od niekoľkých hodín do 6 dní.
Najúčinnejšia liečba ochorenia je rýchle a dostatočné zavodnenie organizmu a to buď perorálne, teda ústami alebo aj do žíl infúziami. Súčasne sa podávajú lieky účinné na pôvodcu nákazy a to buď sulfonamidy alebo antibiotiká, ktoré predovšetkým skracujú infekčnosť danej osoby ale podstatne neovplyvňujú priebeh ochorenia.
Cholera sa na Slovensku nevyskytuje už 35 rokov.
Cestujúci do krajín s výskytom sa môžu nakaziť, počas inkubačného času pricestovať na Slovensko, kde dôjde k prepuknutiu ochorenia. V prípade, že sa takáto osoba bude pohybovať v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, je možné toto ochorenie rozšíriť podobne, ako sa na Slovensku šíri napr. dyzentéria a žltačka typu A, teda choroby špinavých rúk.
Preto je dôležité aby každý cestovateľ po návrate z krajiny výskytu cholery pri hnačkových príznakoch navštívil ambulanciu pre cudzokrajné alebo infekčné choroby, kde bude sledovaný, liečený a izolovaný. K takejto situácii na Slovensku došlo v roku 1970.
Na trhu očkovacích látok je k dispozícii očkovacia látka, ktorá sa podáva v roztoku perorálne v jednej dávke hodinu pred použitím a hodinu po požití sa nemá konzumovať iné jedlo ani nápoj. V intervale za cca za 6 dní. Účinnosť vakcíny je približne 80% ba i nižšia.
Preto sa v krajinách, kde sa cholera vyskytuje odporúča predovšetkým dodržiavať princípy hygienických zásad, odporúča sa piť len balené tekutiny a jedlá konzumovať len dostatočne tepelne opracované, nepoužívať na schladenie nápojov ľad, nekonzumovať šaláty z tepelne neupravenej zeleniny, nekonzumovať surové morské plody.
Očkovanie môže byť ojedinele sprevádzané ľahkou nevoľnosťou, kŕčmi a zrýchlenou činnosťou srdca. Tieto však rýchlo miznú.
Očkovanie by sa malo vykonať minimálne 6 – 8 dní pred cestou, čo je doba kedy sa vytvoria protilátky. Ochrana trvá približne 6 mesiacov. Očkovanie sa odporúča prevažne len osobám, ktoré budú dlhšiu dobu pobývať v krajine výskytu, v oblastiach kde nie sú výdobytky civilizácie (v džungli, v pralesoch, v dedinských obydliach ...). Bežným turistom sa očkovanie neodporúča.