Cholera

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 384 slov
Počet zobrazení: 1 312
Tlačení: 126
Uložení: 120

Cholera

Aká je to choroba?

Cholera je akútne hnačkové ochorenie, ktoré má vo väčšine prípadov prudký nástup, pričom hnačky sú často sprevádzané aj zvracaním a obrovskou stratou tekutín a minerálov. Ochorenie spôsobuje baktéria, ktorá sa prenáša z človeka na človeka prostredníctvom znečistenej vody, menej často i jedla.

Kým u domorodého obyvateľstva pri výskyte epidémii býva smrtnosť pomerne vysoká, turisti sa nakazia len zriedkavo a priebeh u nich nebýva taký dramatický. Ochorenie spôsobuje baktéria „Vibrio cholerae“. Inkubačný čas ochorenia je veľmi krátky v rozpätí od niekoľkých hodín do 6 dní.

Je možné toto ochorenie liečiť?

Najúčinnejšia liečba ochorenia je rýchle a dostatočné zavodnenie organizmu a to buď perorálne, teda ústami alebo aj do žíl infúziami. Súčasne sa podávajú lieky účinné na pôvodcu nákazy a to buď sulfonamidy alebo antibiotiká, ktoré predovšetkým skracujú infekčnosť danej osoby ale podstatne neovplyvňujú priebeh ochorenia.

Vyskytuje sa ochorenie na Slovensku?

Cholera sa na Slovensku nevyskytuje už 35 rokov.

Je možné zavlečenie tejto choroby krajín výskytu?

Cestujúci do krajín s výskytom sa môžu nakaziť, počas inkubačného času pricestovať na Slovensko, kde dôjde k prepuknutiu ochorenia. V prípade, že sa takáto osoba bude pohybovať v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, je možné toto ochorenie rozšíriť podobne, ako sa na Slovensku šíri napr. dyzentéria a žltačka typu A, teda choroby špinavých rúk.

Preto je dôležité aby každý cestovateľ po návrate z krajiny výskytu cholery pri hnačkových príznakoch navštívil ambulanciu pre cudzokrajné alebo infekčné choroby, kde bude sledovaný, liečený a izolovaný. K takejto situácii na Slovensku došlo v roku 1970.

Ako sa možno chrániť pred ochorením?

Na trhu očkovacích látok je k dispozícii očkovacia látka, ktorá sa podáva v roztoku perorálne v jednej dávke hodinu pred použitím a hodinu po požití sa nemá konzumovať iné jedlo ani nápoj. V intervale za cca za 6 dní. Účinnosť vakcíny je približne 80% ba i nižšia.

Preto sa v krajinách, kde sa cholera vyskytuje odporúča predovšetkým dodržiavať princípy hygienických zásad, odporúča sa piť len balené tekutiny a jedlá konzumovať len dostatočne tepelne opracované, nepoužívať na schladenie nápojov ľad, nekonzumovať šaláty z tepelne neupravenej zeleniny, nekonzumovať surové morské plody.

Je očkovanie bezpečné?

Očkovanie môže byť ojedinele sprevádzané ľahkou nevoľnosťou, kŕčmi a zrýchlenou činnosťou srdca. Tieto však rýchlo miznú.

Kedy sa treba dať zaočkovať?

Očkovanie by sa malo vykonať minimálne 6 – 8 dní pred cestou, čo je doba kedy sa vytvoria protilátky. Ochrana trvá približne 6 mesiacov. Očkovanie sa odporúča prevažne len osobám, ktoré budú dlhšiu dobu pobývať v krajine výskytu, v oblastiach kde nie sú výdobytky civilizácie (v džungli, v pralesoch, v dedinských obydliach ...). Bežným turistom sa očkovanie neodporúča.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Ochorenia od A po Z



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.049 s.
Zavrieť reklamu