Kampylobakterióza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 350 slov
Počet zobrazení: 1 414
Tlačení: 128
Uložení: 130

Kampylobakterióza

Aká je to choroba?

Je to typická zoonóza (choroba prenášaná na človeka zo zvieraťa), podobne ako salmonelóza. Pôvodca ochorenia sa vyskytuje u mnohých zvierat tak domácich ako aj divých. Vysoká premorenosť je u hydiny (sliepky a morky). K infekcii môže dôjsť aj po konzumácii nepasterizovaného mlieka, nedostatočne tepelne upravených, primárne alebo sekundárne kontaminovaných mäsitých pokrmov.

Poznáme 16 druhov kampylobakterov, z nich ochorenia u ľudí najčastejšie spôsobujú Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Campylobacter laridis a Campylobacter upsaliensis. C. jejuni a C. coli. Po krátkej inkubačnej dobe (obvykle 2-5 dní) začnú príznaky akútneho hnačkového ochorenia. Hnačka trvá niekoľko dní, stolica je vodnatá, hlienovitá, niekedy s prímesou krvi, obvykle s výraznou bolesťou brucha.

Zvýšená teplota, prípadne horúčka sa môže objaviť ešte pred hnačkou. Ochorenie býva často spojené s nauzeou, vracaním, malátnosťou, bolesťami hlavy a svalov, teplotou až do 40°C. Môže byť komplikované zápalom kĺbov, žlčníka, mozgových blán, hemolytickou anémiou a syndrómom Guillain –Barré. Tieto komplikácie postihujú najmä osoby so zdravotným a imunologickým oslabením.

Je možné toto ochorenie liečiť?

Väčšina ochorení sa lieči v domácom prostredí. V akútnej fáze ochorenia je potrebný diétny režim s doplnením tekutín. Hospitalizáciu si vyžadujú ťažšie stavy, pri ktorých hrozí dehydratácia a následný rozvrat vnútorného prostredia a ochorenia sprevádzané komplikáciami a hrozbou sepsy.

Vyskytuje sa ochorenie na Slovensku? 

Počet na Slovensku evidovaných prípadov je ovplyvnený úrovňou laboratórnej diagnostiky a dostupnosťou transportných médií. V rokoch 2000 – 2005 chorobnosť na Slovensku mierne klesala z 45,0 na 40,9/100 000. Ročne je to zhruba 1500 ochorení. Ochorenia sa vyskytujú väčšinou sporadicky, s typickou letnou sezonalitou.

Vyskytuje sa ochorenie vo svete?

Výskyt je celosvetový, v niektorých krajinách sú kampylobakteriózy väčším problémom ako salmonelózy. Považuje sa za najčastejšia bakteriálnu alimentárnu nákazu v Európe.

Ako predchádzať ochoreniu kampylobakterióza?

Prevencia kampylobakteriózy je rovnaká ako prevencia salmonelóz. Predovšetkým ide o dôkladné tepelné spracovanie živočíšnych produktov a správne uchovávanie stravy. Riziko pre ľudí sa zníži redukciou výskytu kampylobakteriózy v chovoch hydiny, čo je úlohou veterinárnej služby.

Súčasne je potrebné sa zamerať na prevenciu ochorení u ľudí zlepšením znalostí a úrovne stravovania tak individuálneho ako aj hromadného. Jednou z príčin zvýšeného výskytu kampylobakterióz u nás sa považuje zmenený trend stravovania, t.j. zvyšuje sa konzumácia hydiny. Pozitívny výsledok je však znížený nesprávnou manipuláciou pri spracovávaní mäsa v domácnostiach a v zariadeniach spoločného stravovania.

Je očkovanie proti kampylobakterióze? 

V súčasnosti neexistuje očkovacia látka proti kamyplobakterióze.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Ochorenia od A po Z



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu