Osýpky, sypanice (morbilli)

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 286 slov
Počet zobrazení: 1 245
Tlačení: 124
Uložení: 126

Osýpky, sypanice (morbilli)

Aká je to choroba?

Osýpky sú akútne, vysoko nákazlivé horúčkovité ochorenie s katarálnymi príznakmi a výsypom. Inkubačný čas je 10-11 dní. Pôvodcom nákazy je vírus. Prameňom nákazy je vždy chorý človek v štádiu katarálnych príznakov ale aj v období výsypu. K prenosu nákazy dochádza kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým, ale aj nepriamo čerstvo kontaminovanými predmetmi.

Je možná jeho liečba? 

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o vírusové ochorenie, liečba je sústredená na zmiernenie príznakov ochorenia, teda najmä na zníženie teploty a najmä na ochranu pacienta pred inou tzv. superinfekciou.

Vyskytuje sa ochorenie na Slovensku? 

Do zavedenia plošného očkovania sa ochorenie vyskytovalo pravidelne v cyklických epidémiách. Od zavedenia očkovania sa ochorenie vyskytuje len výnimočne a to u detí, ktoré z rôznych príčin neboli očkované a prišli do styku s chorým, obyčajne s cudzincom, alebo sa nakazili mimo územia našej republiky. Ak sa neočkovaných nahromadilo viac, vznikajú aj epidémie.

Je možné ochorenie zavliecť z iných krajín?

Ochorenie sa vyskytuje celosvetovo, ale najmä v krajinách, kde je nedostatočná zdravotná starostlivosť a nízka zaočkovanosť. Pri súčasnom pohybe obyvateľov a možnosti v krátkej dobe prekonať veľké vzdialenosti, je zavlečenie ochorenia možné, čo sa stalo aj v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Ako sa dá ochoreniu predchádzať? 

Účinnú ochranu proti ochoreniu poskytuje očkovanie živou očkovacou látkou, po podaní ktorej vytvára očkovaný ochrannú hladinu protilátok.

Je očkovanie bezpečné? 

Očkovanie je vo výnimočných prípadoch sprevádzané teplotou, začervenaním v mieste vpichu, zápalom spojiviek, horných dýchacích ciest a celkom raritne (1 prípad na milión očkovaných) neurologické ťažkosti (zápal mozgu alebo mozgových blán). Súčasne používané vakcíny proti osýpkam sú takouto komplikáciou sprevádzané ešte v nižšej frekvencii ako 1 na milión.

Kedy sa treba dať zaočkovať? 

Očkovanie sa odporúča vykonať po uplynutí 14. mesiaca života dieťaťa, teda v prvý deň 15.mesiaca života. Očkovanie pozostáva z jednej dávky očkovacej látky, ktorá je kombinovaná s očkovacou látkou proti ružienke a mumpsu.

Deti po dovŕšení 11.roku života sú preočkované ďalšou dávkou očkovacej látky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Osýpky, sypanice (morbilli)

Ochorenia od A po Z



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu