Toxokaróza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: verca123
Typ práce: Referát
Dátum: 25.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 339 slov
Počet zobrazení: 1 613
Tlačení: 128
Uložení: 130

Toxokaróza

Aké je to ochorenie?

Ide o parazitárne ochorenie, ktoré je spôsobené migráciou lariev červov škrkavky psej alebo mačacej, prípadne niektorých iných druhov zvieracích škrkaviek v ľudskom organizme. Definitívny hostiteľ - pes alebo mačka sa môžu infikovať alimentárno - orálnou cestou z vonkajšieho prostredia. Človek sa nakazí zjedením zrelých vajíčok obsahujúcich infekčné larvy, ktoré sa v žalúdku z vajíčok uvoľňujú. Krvnou cestou sa larvy dostávajú do pľúc a rôznych orgánov, vrátane pečene, srdca, mozgu, svalov a oka, ktoré býva vo veľkej miere ťažko a nezvratne postihnuté.

Klinicky sa ochorenie u ľudí prezentuje v dvoch formách:

· generalizované ochorenie s postihnutím rôznych orgánov - vyskytuje sa najmä u detí predškolského veku,

· očná forma - postihnuté sú skôr staršie deti a dospelé osoby.

Prenos ochorenia:

· Konzumáciou zrelých infekčných vajíčok prostredníctvom nedostatočne očistenej zeleniny z takto kontaminovanej pôdy sa infekcia prenesie na človeka.

· Človek sa môže nakaziť aj larvami zo šteniat. Tento spôsob nákazy prichádza do úvahy pri silných infekciách, keď štence vylučujú larvy fekáliami.

· Málo pravdepodobná je nákaza priamo vajíčkami toxokar, pretože čerstvo vylúčené vajíčka sú neinfekčné.

· Nie je vylúčená alimentárna cesta nákazy požitím surových tkanív hostiteľov. Sú známe infekcie po požití ľahko grilovaných orgánov domácich zajacov a svaloviny, surovej jahňacej pečene apod.

Vyskytuje sa ochorenie vo svete a na Slovensku?

Ochorenie je rozšírené po celom svete, všade kde klimatické podmienky dovoľujú uskutočniť kompletný životný cyklus týchto červov, teda zakončiť ho vývojom larvy vo vajíčkach uložených v pôdnych substrátoch. Vysoká premorenosť psov i mačiek toxokarami (u nás 40 - 80%) a úzky kontakt týchto zvierat s človekom je predpokladom pre frekventovaný výskyt aj u ľudí.

V roku 2005 bolo na Slovensku zaznamenaných 80 ochorení, čo je oproti roku 2004 vzostup o 31,1%. Ochorenia boli hlásené z krajov: Trnavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Košického a Prešovského, kde bola najvyššia chorobnosť. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola u 5 - 9 ročných.

Ako sa pred ochorením možno chrániť?

Dôležité sú hygienické opatrenia :

pravidelné a dôkladné odčervovanie psov a mačiek,

oplotenie detských ihrísk a zeleninových záhradiek,

dôkladná hygiena po manipulácii so psom, mačkou a práci s pôdou. 

Očkovanie.

V súčasnosti nie je k dispozícii.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Ochorenia od A po Z



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu