Regenerácia vlasov

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ivanus (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 15.06.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 827 slov
Počet zobrazení: 1 726
Tlačení: 144
Uložení: 147

Regenerácia vlasov

 Čo je to regenerácia?

-obnovuje a vyživuje vlas, regeneruje vlasovú pokožku, vlasovú stonku, vlasový korienok.

- vlas je po regenerácií lesklý, zdravší a pevnejší

 Význam regenerácie vlasov

-Vlasy majú pre človeka veľký význam. Chránia hlavu pred chladom, slnkom, mechanickými vplyvmi a sú aj ozdobou. Vlasy sú po očiach podvedomé vnímanie ako druhý najdôležitejší telesný signál. Pekné a dobre upravené vlasy podporujú sebavedomie, často sú nevyhnutnou podmienkou spoločenského uplatnenia a úspechu v práci. Úlohou kaderníka je úsilie a kvalitné a zdravé vlasy aj po chemických úpravách , lebo iba také si udržia správny tvar a sú skutočnou ozdobou človeka.

 Účinné látky ktoré sa nachádzajú v regeneračných prípravkoch a ich vplyv na pokožku a profesionálne regeneračné prípravky( zábaly, vlasové vody, masky)

- V regeneračných prípravkoch sa nachádzajú oleje, vitamíny a uhladzujúce látky. Oni vyživujú aj pokožku. Pokožka vďaka týmto látkam nie je suchá ale je výživná.

profesionálne regeneračné prípravky:

Zábaly- kalloscarota, kalloshoney, kallosfruitta, kalloscolor

Vlasové vody- wella profesional tonikum na ochranu

Masky- matrixtotalresultcolor

Prostriedky na regeneráciu vlasov sa rozdeľujú podľa základných zložiek, ktoré obsahujú:

aniónaktívne substancie

,kationaktívne substancie

amfoterné substancie

Všetky tri súvisia s elektrickými nábojmi vlasov. Aj tu platí fyzikálny zákon o elektrických nábojoch- rovnaké elektrické náboje sa odpudzujú, opačné elektrické náboje sa priťahujú. Pretože vlasy sú pôsobením rôznych vplyvov prostredia, mechanickým poškodením a chemickými úkonmi- odfarbovanie, farbenie, preparácia, melír- nabité zväčša záporne(-) , priťahujú k sebe kladne(+) nabité častice, ktoré sú súčasťou katiónaktívnych substancií. Teda záporne nabité vlasy, priťahujú k sebe kladne nabité substancie. Platí, že čím väčšie je poškodenie vlasu, tým vyšší je jeho záporný náboj.

aniónaktívne substancie- (anión= záporný ión) sú nabité záporne a prednostne sa spájajú s kladne nabitými časticami. Pri použití regeneračných prípravkoch založených na báze aniónaktívnych substancií, je dlhší čas pôsobenia, 10-15 minút (Kolestral).

katiónaktívne substancie- ( katión= kladný ión) sú nabité kladne a prednostne sa spájajú so záporne nabitými časticami. Tieto substancie sú hodnotené mimoriadne pozitívne. Majú relatívne rýchly účinok, čas pôsobenia je len 3-5 minút. Dlhší čas pôsobenia však vlasom neuškodí (Actin/System Professional).

amfoterné substancie- obsahujú záporný aj kladný náboj, ktoré sú spravidla v rovnováhe.

Normálny vlas: normálne vlasy sa zamastia približne za týždeň. sú zdravé , lesklé, pružné bez lupín. Umývame ich bežnými šampónmi určenými na normálne vlasy. Vhodné sú aj bylinkové šampóny. Podľa potreby môžeme používať aj vlasové kondicionéri určené pre normálne a zdravé vlasy, vráti prirodzené slabo kyslé prostredie, tuk a zvýši ich lesk. Na zlepšenie ich výživy je občas vhodná masáž hlavy s použitím bylinných oplachov. 

Poškodený vlas: je vysušený, matný drsný, zamotáva sa , zle sa rozčesáva. Vlas má oslabenú pevnosť , pružnosť a odolnosť , zvýšenú nasiakavosť a reaktivitu. Kutikula je opotrebovaná, roztrapkaná, miestami strhnutá. Nechráni vláknitú vrstvu vlasového kortexu. Medzibunkové spevňujúce tmele sú vyplavené. Vlákna kortexu nemajú súdržnosť, uvoľňujú sa , praskajú až sa pretrhnú.

Prípravky , ktoré by sme použili na hlbkovú regeneráciu silne poškodených a suchých vlasov.

- na tútop regeneráciu by som použila prípravky napr. regeneračné zábaly, ktoré vyživujú vnútornú štruktúru vlasov a to sú LONDESTRAL,LANDAVITAL INTENSIV a prípravky s vitamínmi.

A podporuje prekrvenie.

 F- na mastné vlasy, normalizuje činnosť mazových žliaz.

 N- odstraňuje elektrostatický náboj.

 R- zlepšuje ťažnosť a pružnosť vlasu.

S- s obsahom síry na suché vlasy, proti lupinám, na poškodené vlasy, pôsobí aj na povzbudenie činnosti mazových žliaz.

- pri všetkých výrobkoch na regeneráciu vlasov sa treba riadiť návodom výrobku.

Príčiny poškodenia vlasov

- k poškodeniu vlasu dochádza:

-chemickou cestou- nesprávnym používaním chemických prípravkov na vlasy, tupírovaním, nadmerné použitie laku.

-mechanickou cestou- nešetrným zaobchádzaním pri česaní a kefovaní

- fyzikálnou cestou- nadmerným vystavovaním vlasov slnečnému žiareniu

Rozdiel medzi povrchovou a hĺbkovou regeneráciou vlasov

povrchová- nahrádza vlasový maz. Malé dávky regeneračného prípravku sa vtiera do mokrých vlasov bez oplachovania. Vhodný je aj bylinkový kúpeľ, ktorým vlasy len preplachujeme.

hĺbková- formou zábalu sa nahradzujú výživné látky vnútornej štruktúry vlasov. Prípravky sa vyberajú podľa charakteru vlasov a stupňa ich poškodenia.

Vytvorte vhodnú kombináciu regenerácie vlasov továrenský vyrábanými regeneračnými a domácky pripravenými regeneračnými prípravkami u jemných vlasov

- domácky pripravované regeneračné prípravky na jemné vlasy : jemné vlasy si vyžadujú dostatočnú výživu , ktorú im poskytne biely jogurt s vajíčkom, táto zmes poskytne vlasom dostatok živín na ich posilnenie . Takisto môžeme zmiešať 2 žĺtky s lyžicou oleja. Necháme dvadsať minút a oplachneme vodou. Pozor treba dávať pri oplachovaní , aby sa vajíčko na hlave nezrazilo.

továrenský vyrábané: starostlivosť o jemné vlasy Kerastase z radu Résistance pre jemné vlasy bez objemu sú vhodné aj prípravky: Volumeactive s obsahom látok, ktoré spevňujú a posilňujú štruktúru vlasov, dodávajú im pružnosť, objem a antistatický efekt. Kerastase elixír Ultime pre jemné vlasy s Oleo- Complexom. 4 vzácne oleje : z prasaxi, arhanu, kukuričných klíčkov, kamélie a extraktom z ruže stolistej. Niekoľko kvapiek prípravku pred umývaním, po umývaní alebo fénovaním ochráni, vyživuje a pritom nezaťažuje jemné vlasy. Z radu L´ oreal Professionnel série expert sú pre objem jemných vlasov

Aké vplyv majú poškodené vlasy na psychiku ženy

- na psychiku vplývajú poškodené vlasy strašne, pretože žena má pocit , že okolo idúci pozerajú na jej poškodené vlasy. Týmto sa žena cíti zle . Každá žena si praje mať vlasy krásne a zdravé.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Vlasy #na vlas #farbenie vlasov referat #Vplyv na vlasy


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu