Bielkoviny (peptidy, proteíny)

Prírodné vedy » Biológia

Autor: katyp (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 29.10.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 116 slov
Počet zobrazení: 823
Tlačení: 115
Uložení: 118

BIELKOVINY (peptidy, proteíny)

Majú veľmi jednoduché zloženie C, O, H, N, ale zložitú štruktúru=sú viacnásobne špiralizované. V ľudskom tele z organických látok tvoria bielkoviny 80%. Zdroj bielkovín z rastlín: fazuľa, sója, cícer, hrach, šošovica. Zo živočíchov: mässo, vajíčka, syr.V ľudskom tele sú bielkoviny nepostrádateľné a nenahraditeľné, vznikajú spojením aminokyselín peptidovou väzbou.

Vlastnosti: pri zvýšenej teplote sa bielkoviny zrážajú denaturujú= tým sa mení ich štruktúra a nie je možné ich vrátiť do pôvodného stavu. V ľudskom tele sa bielkoviny zrážajú už pri teplote 42st.=nezvratné poškodenie mozgu!

Rozdelenie bielkovín:

1.Jednuduché – obs. len pospájané aminokyseliny(albumíny, globulíny, kolagén)

2.Zložité(zložené) – obs. nielen aminokyseliny, ale aj cukor, farbivá, kys. fosforečnú(enzýmy - pepsín , hormony - inzulín, testosteron, hemoglobulín a chlorofyl)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu