Využitie reflexnej masáže pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu (GITU)

Prírodné vedy » Biológia

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.02.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 390 slov
Počet zobrazení: 1 687
Tlačení: 130
Uložení: 147

TÉMA 7 Využitie reflexnej masáže pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu (GITU)

a/ - Charakterizujte a rozdeľte reflexnú masáž
- Popíšte jednotlivé techniky reflexnej masáže
- Charakterizujte akupresúrnu masáž
- Uveďte zásady aplikácie akupresúrnej masáže
- Vymenujte zostavy reflexnej masáže pri ochoreniach tráviacich ústrojov 

b/ - Popíšte anatómiu a fyziológiu tráviaceho traktu
- Charakterizujte ochorenia žalúdka a dvanástnika
- Uveďte príčiny, príznaky, diagnostiku, liečbu, komplikácie ochorení GIT
- Uveďte možnosti prevencie ochorení GIT

c/ - Uveďte zásady správneho stravovania pre zdravý spôsob života

d/ - Popíšte prvú pomoc pri otravách liekmi/hubami

 

A/

  1. Charakterizujte a rozdeľte reflexnú masáž:

Reflexná masáž patrí do skupiny liečebných metód. Jej technika je odvodená z klasickej masáže. Vykonáva sa na tele pacienta s cieľom odstrániť chorobné zmeny na koži a v tkanivách. Masáž pôsobí na nervový systém, ktorý je hlavným riadiacim systémom v organizme človeka. Pri masáži sa dráždia receptory, a to sa prenáša dostredivými dráhami do mozgu. Tu sa spracúvajú a odtiaľ vychádzajú spätné reakcie do kože, podkožia, na svaly alebo do orgánov.

V rámci reflexnej masáže sa uplatňujú 3 základné techniky:

  • väzivová technika (plytká väzivová technika, technika trením, malá zostava, veľká zostava, masáž chrbta, masáž v oblasti axily, masáž šije a krku)
  • segmentová technika (dorzálna zostava, torakálna zostava, zostava pre hlavu a šiju, panvová zostava, masáž hornej končatiny, masáž dolnej končatiny)
  • periostová technika
  • akupresúrna technika
  1. Popíšte jednotlivé techniky reflexnej masáže

Väzivová technika reflexnej masáže: základom je dráždenie receptorov na koži a väzive. Masáž sa vykonáva jedným prstom, obidvoma ukazovákmi a palcami rúk. Robí sa na povrchu tela, no technika masáže je zameraná na väzivové tkanivo. Hmat vykonávame jedným prstom- tretím alebo štvrtým. Prst silnejším tlakom postupne zabárame do hĺbky tkanív a naopak, postupným uvoľňovaním tlaku ho posúvame po povrchu tela. Sprvu tlačíme bruškom prsta, potom i ďalšími článkami, čím zmeníme uhol dopadu prsta. Po tele chorého sa posúva rôznym smerom do určitej hĺbky a vzdialenosti.

Segmentová technika reflexnej masáže: jej podstata spočíva v prepracovaní reflexných zmien v koži, podkoží, na svalovej fascii, vo svaloch, ako aj na perioste vhodných kostných plôch. Základnou technikou väčšiny hmatov sú špirálky, ktoré robíme bruškami prstov aj palcov. Robia sa v tvare krúžkov a majú malý rozsah. Brušká prstov aj palcov prenikajú do hĺbky tkanív postupne za primeraného tlaku. Po masírovanej časti tela je postup špirálok rovnaký. Po bodovom zakrúžení nasleduje posun alebo ťah prstov a palcov asi o 1-2 cm. Potom opätovne bodovo zakrúžime, robíme ťah a hmat opakujeme v celom rozsahu masírovanej časti tela. Vzdialenosť posunu na chrbtici udávajú stavce.

Periostová technika reflexnej masáže: táto technika reflexnej masáže sa odlišuje od ostatných masáží spôsobom, účinkom i miestom vykonávania. Robí sa na kostiach a kostených plochách, ktoré sú kryté kožou a podkožným väzivom. Na periost tlačíme proximálnym medzičlánkovým kĺbom druhého alebo tretieho prsta a bruškami tých istých prstov. Tlak zosilníme, ak položíme vedľajší prst pod masírujúci.

  1. Charakterizujte akupresúrnu masáž

Akupresúra je najstarší, najjednoduchší a najúspešnejší spôsob, pri ktorom sa na aktívne body a na dráhy tela pôsobí lokalizovaným tlakom alebo špeciálnymi masážnymi úkonmi. Je to fyziologická liečba, ktorá ovplyvňuje organizmus podráždením presne určených miest na povrchu tela. Tlakom na akupresúrne body sa podráždia aktívne body a cestou impulzov do mozgu alebo k chorej časti tela vzniká podráždenie s pozitívnym účinkom. Tlakom a masážnymi hmatmi sa táto technika využíva v rámci diagnostiky, prevencie, pri funkčných poruchách zdravia, bolestivých stavoch, pohybových poruchách a pri mnohých iných ochoreniach. Tlakom prstov rúk sa na povrchu podráždia presne určené miesta. Akupresúra nepoužíva postupy, ktoré by mohli organizmu škodiť. 

  1. Uveďte zásady aplikácie akupresúrnej masáže

Vykonáva sa bruškami vystretých palcov, tlak smeruje kolmo proti podložke. Masírujeme prstami, dlaňami, tyčinkami so zaoblenými koncami. Intenzitu tlakového pôsobenia určuje aj citlivosť bodu objavujúca sa pri diagnostickej palpácií. Ak je bod citlivý alebo bolestivý už pri miernom tlaku, treba takýto tlak použiť aj pri liečbe. Ak ani silný, do hĺbky prenikajúci tlak nespôsobí bolestivosť bodu, odporúča sa pri liečbe použiť intenzívnejšie tlakové podráždenie. Ako mierny sa označuje tlak, ktorý nevyvoláva bolesť či nevoľnosť pri tlaku prstov. Intenzita stredného tlaku má byť taká, aby tlak na určité body vyvolal príjemný pocit nepatrnej bolestivosti. Technika akupresúry musí vychádzať z charakteru a príznakov ochorenia a individuálneho prístupu. Liečebný účinok akupresúry závisí od správnej techniky.

  1. Vymenujte zostavy reflexnej masáže pri ochoreniach tráviacich ústrojov

Odporúča sa: - dorzálna zostava

- panvová zostava

- RM chodidla

  • akupresúrna masáž

b/

TRAVIACI SYSTEM

  • je zložený z niekoľkých orgánov, ktoré spoločne pomáhajú telu prijímať potravu, štiepiť ju, roznášať živiny a zbavovať sa odpadu.
  • Horný gastrointestinálny trakt zahŕňa: ústa, hltan, pažerák a žalúdok. Potravina vstupuje ústami. Požuje sa, prehltne dolu hltanom, potom predchádza pažerákom do žalúdka.
  • K dolnému gastrointestinálnemu traktu patrí TČ, HČ a konečník. Tenké Črevo má tri časti : dvanástnik ( duodenum) – prvá a najkratšia časť TČ, kde sa odohráva väčšina chemického štiepenia potravy). Lačník (jejunum) – stredná čast TČ, zodpovedá hlavne za absorpciu živín). Bedrovník (ileum)- zodpovedá hlavne za absorpciu vitamínu B12, žlčových solí a iných živín . Hrubé črevo zahŕňa: slepé črevo (caecum)- vak, ktorý spája ileum s hrubým črevom, napomáha v štiepení takych materiálov, jako je celulóza. Tračník (kolon)- odstraňuje vodu a soľ a uchováva odpad. Konečník (rectum)- konečná časť hrubého čreva, ktorá slúži jako úschovňa pre odpad. Anus- je vonkajší otvor recta a zodpovedá hlavne za úschovu a zbavenie sa odpadu z tela.

Stena Tráviacej rúry tvorí: *sliznica- vnútorná výstelka

*podslizničné väzivo

*svalovina- umožňuje drviť potravi

*peritoneum- vrchná blana.

Tráviaca rúra nám slúži na mechanické a chemické strávenie potravy.

Žľazy = > slinné, sublinguárne, submandibulárne.

= > Pankreas- chemický rozklad potravy

= > Pečeň- tvorí sa tam žlč, ktorý ide do žlčníka, slúži jako zásobáreň.

VREDOVA CHOROBA ŽALUDKA A DVANASTNIKA (GASTRODUODENA)

CH= celkové ochor. Organizmu prejavujuce sa lokalnym postihnutím sliznice žaludka, tam kde je v styku s HCL (kys. Chlorovodíkovu)

E= vonkajšie faktory: zlá životospáva, fajčenie, drogy, toxické látky.

Vnútorné faktory: stress, rodinné a školské problémy.

KO= lokálne poškodenie sa delí na 3 časti:

 * erózia: povrchové poskodenie, poškodená je sliznica žalúdka

* akútny vred: preniká až do svalovinyžalúdka : zhojí sa do 6 týždnov.

* chronický vred: preniká až do svaloviny žalúdka : celoživotné ochorenie.

Bolesť: po najedeni je charak. Pre žalúdočný vred a nalačno je dvanástnikový vred.

Komplikácie=

  1. Krvácanie: narušené cievy (hemateméza- vracanie krvi,/ meléna- natrávená krv.)
  2. Perforácia/ prederavenie: akutna brušná príhoda- hrozí sepsa.
  3. Penetrácia: prederavenie do steny pankreasu, náhla brušná prihoda hrozí pankreatitída.
  4. Scirvus/ zjazvovatenie: nefunkčnosť, spazmus, nepriechodnosť.

Liečba=

*životospráva: nefajčiť, 5x denne jedlo a tekutiny

*diéta: vylúčiť dráždivé, pikantné a ťažké jedlo

*farmakoterapia: antacidá ( zníženie žaludočnej kyseliny), lieky na zníženie mobility žalúdka, sekrécie HCL, pri komplikáciach – chirurgická liečba .

ZAPALOVE OCHORENIE ČRIEV

1.Zápal žalúdka

 AKUTNA GASTRITIDA

CH= prudký zápal sliznice žalúdka

E= reakcia na lieky, pokazená strava, infekcia

K.O.= horný dispeptický syndrom

Liečba= tekutiny, hladovka čaj, sucháre, šetriaca strava

CHRONICKA GASTRITIDA

CH= chronický zapal sliznice, kt vyvolá prestavbu žaludocnej sliznice

*atrofická: zmenšenie až vymizne

*hypertrofická: zväčšenie

E= protilátky, organizmus vyvoláva protilátky žalúdočnej sliznice

Diagnóza= priebeh chronický, trvá dlho, potvrdíme ju gastrofibroskopicky, eradikácia, preliečenie helikobakter pilory.

AKUTNA ENTERITIDA

CH= náhle črevné ochorenie prejavujúce sa DDS.

E= pokazená strava

Liečba= diéta, čaj, tekutiny.

CROHNOVA CHOROBA

CH= chron zápalove ochorenie postihujúce najčastejšie TČ.

E= neznáma

K.O.= jedná sa o segmentálny zápal TČ, ktorý sa prejaví hnačkami, temézami, meléna a enterorágia. Nedostatočné vstrebávanie živín, bielkovín.

Komplikácie= hojenie zápalu zjazvovatením, dyvertikuli, zúženia a ileus.

Liečba= vysokoenergetická liečba, antibiotiká a sulfosázi.

ULCEROZNA KOLITIDA A IDIOPATICKA PROKTOKOLITIDA

CH= vredový zápal HČ a konečníka

K.O.= časté stolice, temézy,, v stolici: krv a hnis

Diagnóza= hystologická: kolonofibroskopia

Komplikácie= hojenie zápalu zjazvovatením

Liečba= diéta, antibiotiká, sulfosázi, vysokoenergetická liečba.

APENDICITIDA

CH= náhla brusná prihoda, zápal červovitého vybežku. Je to lymfatický orgán.

K.O.= bolesť v pravom podbruší, teplota, pri klasickom može ísť o HDS a DDS.

Liečba= chirurgická.

2.CHOROBY PECENE

CHARAKTERISTICKE PRIZNAKY CHOROB PECENE

1.Icterus: zlte sfarbenie koze a sliznice sposobene nadmernym ukladanim bilirubinu (zlte farbivo vzn rozkladom eritrocitov).

 Prehepatalny icterus: pricina nad pecenou. Je sposobeny hromadenim bilirubinu. Nadmerny rozpad eritrocitov.

 Hepatalny icterus: pricina v peceni, zapal pecene, tumor, hepatitida.

Posthepatalny icterus: pricina za pecenou, obstrukcia zlcovych ciest.

2.Ascites:volna tekutina v dutine brusnej. Vzn na zaklade pri zvyseni tlaku v cievach brusnej dutiny. Moze mat aj niekolko litrov.

3.Postalna hypertenzia: pretlak vo venae portae – vzn vtedy ked pecen je zapalovo zmenena alebo cirhoticky prestavanej pecene.

 Kolateralne obehy: pazerakove varixy, caput meduzae, hemoroidy.

Splenomegalia: zväčšenie sleziny v dosledku hromadenia krvi.

4.Hepatalna insuficiencia: nahly alebo postupny ubytok funkcneho pecenoveho parenchymu. Pokrocile poskodenie pecene.

K.O: neurologicke priznaky sposobene kumulaciou amoniaku, kt vzn rozpadom bielkovin.

Termoruh fleping: poruchy vstrebavania.

Nespokojnost, zmetenost, zmeny spravania.

Semikoma az koma.

3.HEPATITIDA – ZAPAL PECENE

HEPATITIDA A

:CH najlahsi typ, prenos orálny/fekalny, choroba spinavych ruk, inkubacna doba 6 tyzdnov.

K.O: icterus, chripkove priznaky, teploty.

Liecba: dieta trva 6 mesiacov, klud na lozku, provitaminozne preparaty.

HEPATITIDA B,C

CH: seriove hepatitidy, prenos krvou alebo telesnymi tekutinami patria medzi tichych zabiakov.

E: prenos krvou a tekutiny.

K.O: inkubacna doba do 6 mesiacov, priznaky chripky.

Liecba: z akutnej do chronickej (tumor) ak sa neprelieci.

PECENOVA CIRHOZA

CH:chron ochorenie pecene charak fibrotickou prestavbou pecene, nekrozou casti pecene a mnohotvorbou.

E:Alkehol, chemikalie, neliecena hepatitida, autoimunitne procesy.

K.O: a) kompenzovana: neznama

  1. b) dekompenzovana: hepatalny icterus, ascites, portalna hypertenzia.
  2. c) pecenova insuficiencia: odumretie parenchymu, zomiera sa nato.

Liecba: transplantacia iba ak nieje alkoholom postihnuta. Neda sa vyliecit, dieta, zivotosprava, lieky- polivitaminozne preparaty.

4.CHOROBY ZLCNIKA

CHOLELITIAZA- ZLCOVE KAMENE

CH: vyzrazane vlocky zlce, cholesterolom a vapenatymi solami.

E: neznama, väčšinou postihuje zeny s nadvahou.

K.O: 1.Nemy: ziadne tazkosti.

  1. HDS a DDS: po dietnej chybe - vracanie, hnacky.

3.Kolika: najhorsia forma bolesti.

Liecba: chirurgicke odstranenie kamenov, laparotonia, laparoskopia, Litotripsia : rozbitie zlcovych kamenov ultrazvukom a nasledne vylucenie stolicou. Rozpustenie kamenov liekmi – ursosan.

CHOLEDOCHOLITIAZA

CH: pritomnost zlcovych kamenov v zlcovych cestach.

PANKREATITIDA

CH: zapal podzaludkovej zlazy: akutne a chronicke

E:primárna: dietne chyby

Sekundarna: choleistolitiaza.

K.O: bolest, HDS, DDS, teploty, hnacky, vracanie.

Liecba: ničperos (ziadna strava ani voda)

Infuzna liecba – analgetika a antibiotika v infuzie.

C/ 

Zásady racionálnej výživy:

  1. a) výživa musí spĺňať fyziologické potreby organizmu podľa veku, psychickej a fyzickej záťaže
  2. b) má byť hygienicky bezchybná (hygienické normy sa týkajú sladidiel, solí, dusitanov, stužovadiel, farbív, emulgátorov, konzervačných látok....)
  3. c) má byť epidemiologicky bezchybná

1.) Striedmosť v jedení (pomaly jesť)

2.) Princíp vyrovnanosti (bielkoviny:tuky:sacharidy= 1:1:4)

3.) Rozdelenie počtu denných jedál na 4-5 dávok a ich pravidelný príjem v určitom čase

4.) Pestrosť stravy

5.) Príjem pochutím (striedmy)

6.) Príjem tekutín (hlavne v lete, denne najmenej 2-3l tekutín, hl. vody)

7.) Prevencia výskytu hromadných degeneratívnych ochorení

8.) Celozrnné potraviny, ryby 2x do týždňa, vyhýbať sa nadmernému príjmu cholesterolu (smažené jedlá...)

D/

PRVA POMOC PŘI OTRAVE HUBAMI

Príčiny: zjedenie jedovatých hríbov, alebo jedlých húb, ktoré neboli správne skladované, alebo boli nedostatočne tepelne upravené (menej ako 15 minút varenia, smaženia)

Príznaky: 1. bolesti brucha, nevoľnosť, 

  1. pocit na vracanie a vracanie, 
  2. hnačky, 
  3. kŕče,
  4.  malátnosť, potenie

Postup: a) vyvolať vracanie (ak nie je prvým príznakom), b) zaistiť zvyšky jedla, alebo zvratky na analýzu, c) zariadiť prevoz do nemocnice. Najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi po 12 a viac hodinách po požití húb.

Poznámka: Treba odlišovať jedovaté huby (otrava môže viesť k úmrtiu) od otravy spôsobenej nesprávnou úpravou a skladovaním húb (nebezpečné len u malých detí a starých a chorých).

PRVA PMOC PŘI OTRAVE LIEKMI

Príznaky: Vykonajte naliehavý zásah, ak u postihnutého pozorujete jeden alebo viac nasledujúcich príznakov:

- ospalosť alebo bezvedomie

- plytké, nepravidelné alebo zastavené dýchanie

- vracanie

  • záchvaty alebo kŕče
  • nekoordinovany pohyb .
  1. Základná prvá pomoc

Dýchanie z úst do úst

Ak nepozorujete pohyby hrudníka a necítite prúdenie vydychovaného vzduchu, ihneď začnite poskytovať umelé dýchanie z úst do úst.

Postihnutého položte na chrbát na pevnú podložku. Vyčistite mu ústnu dutinu od zvratkov alebo iných cudzích predmetov, ktoré by mohli zablokovať dýchacie cesty a vyberte zubnú protézu.

 Jednu ruku položte postihnutému pod šiju a miernym zdvihnutím mu zakloňte hlavu, nadvihnite bradu a súčasne tlačte na čelo. Táto poloha umožní ľahko otvoriť ústa.

Prstami ruky položenej na čele stlačte postihnutému nosové dierky a druhou rukou pevne uchopte bradu, aby sa otvorili ústa. Hlboko sa nadýchnite, pevne priložte svoje ústa na ústa postihnutého a rýchlo dva razy vdýchnite. V umelom vdychovaní pokračujte každých 5 sekúnd.

Po každom vdychu sledujte pohyb hrudníka a počúvajte, či postihnutý vydychuje. V tejto činnosti pokračujte, kým postihnutý nezačne sám dýchať, alebo až do príchodu lekára.

Vonkajšia masáž srdca

Je to spôsob na obnovenie zastavenej činnosti srdca, ktorý sa praktizuje súčasne s umelým dýchaním z úst do úst. Tento úkon môže vykonávať len človek so skúsenosťou alebo patričným výcvikom. Pod vonkajšou masážou srdca rozumieme opakované prikladanie dlaní obidvoch rúk na stred hrudníka a silné stláčanie frekvenciou 80 stlačení za minútu. Po každých 15 stlačeniach majú nasledovať dva vdychy z úst do úst. Táto činnosť má pokračovať až do obnovenia dýchania.

Meranie pulzu

Ak postihnutý nezačal dýchať po dvoch vdychoch z úst do úst, zmerajte mu pulz v krčnej oblasti. Ak pulz nie je hmatateľný, začnite s masážou srdca, ak s tým máte skúsenosti.

Stabilizovaná poloha

Pri bezvedomí alebo ospalosti je najbezpečnejšie uložiť postihnutého do stabilizovanej polohy. Postihnutý môže ľahko dýchať, a ak vracia, zabráni sa zaduseniu zvratkami. Priotráveného treba uložiť do stabilizovanej polohy, keď sa mu poskytla prvá pomoc, napr. dýchanie z úst do úst, a keď nie je podozrenie na šok. Postihnutého položte na brucho s pokrčenou jednou nohou a zdvihnutou rukou na tej istej strane. Hlavu otočte na tú istú stranu, a to tak, aby brada prečnievala cez podložku. Postihnutého prikryte prikrývkou alebo ho teplo oblečte.

  1. Čo robiť pri záchvate?

Niektoré otravy vyvolávajú záchvat. Záchvat sa vyskytuje u ľudí pri vedomí, ale aj v bezvedomí. Postihnutý zvyčajne spadne na zem, myká sa alebo vykonáva nekoordinované pohyby končatinami a celým telom. Ak ste svedkom záchvatu, zapamätajte si nasledujúce body:

- nepokúšajte sa postihnutého znehybniť

- nedávajte mu nič do úst

- pokúste sa zabezpečiť, aby sa postihnutý nezranil nárazom do okolitých predmetov alebo nábytku

- po záchvate uložte postihnutého do stabilizovanej polohy.

  1. Čo robiť pri anafylaktickom šoku?

Anafylaktický šok vzniká ako následok rôznych alergických reakcií na liečivo. Krvný tlak rýchlo klesá a dýchacie cesty sa zužujú. Reakcia zvyčajne nastáva niekoľko minút po podaní liečiva. Hlavnými príznakmi sú:

- bledosť

- tlak v hrudníku

- ťažkosti s dýchaním

- vyrážky

- opuch tváre

- kolabs.

  1. Predovšetkým treba zabezpečiť dýchanie. Pri zastavenom dychu treba okamžite začať s poskytovaním umelého dýchania z úst do úst.
  2. Ak postihnutý normálne dýcha, položte ho na podložku tvárou nahor, nohy zdvihnite nad úroveň srdca aby sa zabezpečila primeraná cirkulácia krvi. Na podpretie nôh použite stolček, škatuľu a podobne.
  3. Postihnutého prikryte dekou alebo inou vhodnou prikrývkou. Nedávajte mu nič do úst.
  1. Ako vyvolať vracanie?

Za určitých okolností je vhodné vyvolať vracanie a tak vylúčiť liečivo zo žalúdka skôr, než sa absorbuje. Pokúsiť sa o to treba len po dôkladnom zvážení a nikdy nie vtedy, ak je postihnutý v bezvedomí. Najjednoduchším spôsobom, ako vyvolať vracanie, je podať ipekakuanový sirup, ktorý by mal byť v domácej lekárničke. Odporúčané dávky sú 10 ml pre dieťa do 18 mesiacov, 15 ml od 18 mesiacov do dvoch rokov a 30 ml pre dospelých. Vracanie vyvolá za 20 – 30 minút. Nezasúvajte prsty do hrdla. Ak dôjde k vracaniu, zapamätajte si nasledujúce:

  1. Zabezpečte, aby sa postihnutý dostatočne predklonil a tak sa zabránilo zaduseniu alebo vdýchnutiu
  2. Zvratky uschovajte na neskoršiu analýzu.
  3. Podajte vodu na vypláchnutie ústnej dutiny. Voda sa musí vypľuť, nie prehltnúť.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Dorzalna zostava

Zdravotná škola – odborné predmety (fyzikálna terapia, zdravie a klinika chorob, prvá pomoc, organizácia zdravotníctva)

Diskusia: Využitie reflexnej masáže pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu (GITU)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu