Klimatoterapia a ochorenia imunitného systému

Prírodné vedy » Biológia

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.02.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 293 slov
Počet zobrazení: 1 073
Tlačení: 130
Uložení: 119

TÉMA 22 Klimatoterapia a ochorenia imunitného systému

a/ - Charakterizujte pojmy klimatoterapia, liečivá klíma 
- Rozdeľte klimatoterapiu
- Definujte pojmy počasie - klíma, meteorosenzitivita, meteorotropizmus
- Popíšte faktory podnebia, fázy aklimatizácie
- Vymenujte indikácie a kontraindikácie klimatoterapie

b/ - Objasnite funkciu imunitného systému
- Charakterizujte ochorenia imunitného systému: AIDS, peľovú nádchu, liekovú alergiu
- Uveďte príčiny, príznaky, diagnostiku, liečbu, komplikácie a prognózu

c/ - Analyzujte význam primárnej prevencie a zdravotno – výchovnej osvety

d/ - Definujte prvú pomoc pri alergii

 

a/

Charakterizujte a rozdelte klimatoterapiu

Klimatoterapia -Klimaticka liecba je metoda fyzikalnej terapie,ktora vyuziva ucinne faktory klimy pri udrziavani a podpore zdravia,liecbe ochoreni a patologickych stavov a pri obnoveni stratenych funkcii a schopnosti.

Liečivá klíma pôsobí na ľudský organizmus priaznivo ako komplex fyzikálnych faktorov.Za klimaticky priaznivé sa pokladajú miesta s malým množstvom alergénov,s miernymi výkyvmi teplôt,s dostatkom slnečného svitu,s čistým vzduchom a v niektorých miestach so zvýšenou hodnotou atmosferickej elektriny a s dostatkom aerosólov pri vodných tokoch a ihličnatých porastoch.

Podla faktorov,ktore maju hlavny podiel na liecebnom ucinku klimatoterapie,rozlisujeme:

l -aeroterapiu-pobyt na cerstvom vzduchu,ktory je zakladom klimatoterapie;pokojova liecba sa strieda s pohybom na cerstvom vzduchu.

l -helioterapiu-liecba z vyuzitim slnecneho ziarenia

l -talasoterapiu-liecba z vyuzitim morskej klimy,zakladom je aeroterapia

l -speleoterapiu-lecba z vyuzitim klimatickych podmienok v jaskyni

Definuj pojmy počasie klíma, meteosenzitivita,meteorotropizmus

l Pocasie-je momentalny stav atmosfery na urcitom mieste,ktory sa meni pomaly alebo rychlo v priebehu dna a roka.Jeho podstatou a zmenami sa zaobera odbor meteorologia.

l Klima-je dlhorocny charakter pocasia na urcitom mieste a zavisi od slnecneho ziarenia,fyzikalnych a geologickych podmienok a od pomerov atmosferickej cirkulacie.Klima urciteho miesta alebo oblasti je urcena zemepisnou sirkov a nadmorskou vyskou.Podla zemepisnej sirky rozlisujeme tropicku,subtropicku,miernu,subarkticku a arkticku klimu.Podla nadmorskej vysky mozeme rozdelit klimu v SR na nizinnu,podhorsku,horsku,vysokohorsku a velhorsku.

l Meteorosenzitivita a meteorotropizmus-Niektory ludia reaguju na zmeny pocasia velmi intenzivne,su meteorosenzitivni a tvoria asi 10% celkovej populacie.Pricinou je zvysena vnimavost nervovej sustavy,ktora sa pri zmenach meteorologickej situacie prajavuje zvysenou unavou,bolestami hlavy, naladovostou,naspavostou a pod.Pojmom meteorotropizmus oznacujeme rozlicne tazkosti a chorobne stavy,ktore suvisia so zmenami pocasia.Patria sem reumaticke bolesit,bolesti po amputaciach,kardiovaskularne poruchy,alergicke ochorenia,ekzemy,glaukom,pooperacne jazvy a pod.Pocasie moze ovplyvnovat aj psychycky stav .Znizenie meteorosenzitivity mozno dosiahnut systematickym,pomalym a dlhodobym otuzovanim,ktore posilni mechanicku imunitu,t.j. Zvysi odolnost organizmu proti fyzikalnym faktorom. Definuj pojmy pocasie-klima meteorosenzitiva,meteorotropizmus

Popiste faktory podnebia,fazy aklimatizacie

l Faktory podnebia:

l -slnecne ziarenie-dlzka slnecneho svitu,intenzita UV ziarenia a celkoveho tepelneho ziarenia

l -teplota ovzdusia-ovplyvnuje ju intenzita a dlzka slnecneho ziarenia

l -barometricky tlak-suvisi s nim parcialny tlak kyslika

l -vlhkost vzduchu-obsah vodnych par v ovzdusi

l -pohyb vzduchu a smer vetra

l -ionizacia vzduchu

l -pritomnosti prachovych castic a bakterii

Fazy aklimatizacie

l 1.faza-adaptacia-zacina sa v prvych sekundach v novom,zmenenom prostredi a trva niekolko minut,hodin az dni.Tato faza najviac ovplyvnuje dychaci a kardiovaskularny system,metabolizmus a endokrinne zlazy.

l 2.faza-habitutacia-v tejto faze organizmus ucelovo a spravne reaguje na zmenene prostredie,pricom sa jednotlive funkcie v organizme stabilizuju.

l 3.faza-optimalne ustalenie funkcii-je to dokoncenie aklimatizacie t.j.optimalne fungovanie organizmu v novych podmienkach.Aklimatizacia trva najmenej 4 tyzdne,pri prechode do extremnych podmienok vsak moze trvat niekolko mesiacov ci rokov.

Indikacie a kontraindikacie klimatoterapie

l Indikacie: Respiracne ochorenia, Kozne ochorenia, Reumaticke ochorenia, Stavy po infarkte myokardu,najskor však po 2 mesiacoch, Anémie, Rekonvalescencia po infekčných ochoreniach,po operáciách a chemoterapii.

l Kontraindikácie:, Dekompenzované kardiovaskulárne ochorenia, Štrukturálny empfizém, Oslabení rekonvalescenti

b/

l Objasnite funkciu imunitného systému

l Imunitný spolu z humorálnym a nervovým systémom patria medzi 3 základné systémy,ktoré udržujú integritu organizmu.Najdôležitejšou funkciou imunitného systému je v podstate rozpoznanie a zlikvidovanie všetkeho „cudzieho“ co do organizmu vniklo z vonku,alebo vzniklo priamo v ňom.Imunita sa delí na prirodzenú a získanú.

l 1)Prirodzená (nešpecifická,vrodená)

l Zahrnuje mechanizmy,ktoré sú v prípade potreby okamžite k dispozícii a nie sú závislé od toho,či sa organizmus z nežiadúcim činiteľom už predtým stretol.Človek ich zdedil od vývojovo nižších organizmov,má ich teda vrodené.Medzi mechanizmy prirodzenej imunity patri napr.fagocytóza uskutočnovaná bunkami,ktoré sa volajú fagocyty.Základnou úlohou fagocytózy je očisťovanie vnútorného prostredia od všetkého nepatričného.Veľmi dôležitú funkciu v prirodzenej imunite ma tzv.komplementový systém a jeho jednotlivé zložky.

l 2)Získaná (špecifická,adaptívna)

l Organizmus ma aj také mechanizmy,ktoré sa rozvíjajú postupne v priebehu života,prejavujú sa až po určitom čase. Medzi najdôležitejšie mechanizmy patrí pôsobenie špecifických protilátok,

l Chrakterizuj ochorenia imunitného systemu

l AIDS (angl.acquired imunodeficiency syndrome)-Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti,je vážne vírusové ochorenie.Charakteristickým znakom AIDS je zníženie imunity,takže chorý sa stáva bezbrannym voči všetkým infekciám vrátane mikróbov,ktoré sú pre zdravého človeka neškodne.Na slovensku je v súčastnosti niekoľko desiatok infikovaných touto chorobou.Úmrtnosť na toto ochorenie je veľmi vysoká.Pôvodcom nákazy je vírus HIV.Svojimi biologickými vlastnosťami sa zaraďuje do tzv.retrovírusy.Mimo organizmus sa HIV ničí bežným i dezinfekčnými prostriedkami,ale infekčnej schopnosti sa zbavuje aj po dlhšom zaschnuťí mimo ťela a samozrejme i varom.

l PEĽOVÁ NÁDCHA-Vyvoláva I.typ imunitnej reakcie.Alergénom sú peľové zrniečka,ktoré môžu mať rôznu veľkosť a odlišný tvar.Na vyvolanie klinických príznakov stačí 3-5 peľových zrniečok.Zo stromov je najvýznamnejší alergén breza,lieska,jeľša.Počas teplých jarných a letných mesiacov sa peľ roznáša vetrom do vzdialenosti až niekoľkých kilometrov.

l KO:Príznaky sú pocit svrbenia a upchatia nosa s hojnou vodnatou až hlienovou sekréciou,zápal spojiviek.

l Dg:sa opiera o klinické príznaky,ktoré sa pravideľne opakujú v peľovej sezóne a o kožné testy.

l LIEKOVÁ ALERGIA-až 25% nežiadúcich účinkov liekov tvorí liekovú alergiu.Liek sa naviaže na bielkovinový nosič a vytvorí s ním silný antigén.Najčastejšími alergénmi sú penicilín,ampicilín,biseptol ale alergická reakcia bola opísaná pri všetkych bežne používaných liekoch.

l KO:najčastejším prejavom sú kožné príznaky-maju pestré formy-od žihlavky a generalizovanej škvrnitopapulóznej vyrážky az po vyrážky typicke pre osýpky,šarlach a pod. 

l L.iečba Treba okamžite prerušiť podávanie lieku a podať antihistaminiká, v ťažších prípadoch kortizonoidy.

l Prevencia:zásadne by sa nemal podávať liek,po ktorom sa v minulosťi vyskytli alergické prejavy.V zdravotnom zázname sa má črvenou farbou vyznačit druh liekovej alergie.

C/
-Dôsledná a precízne vykonaná primárna prevencia má dôležitejšie miesto ako medikamentózna liečba, hlavne u detí.

-Vďaka preventívnym prehliadkam možno zachytiť začiatok vážnych ochorení metabolizmu, kardiovaskulárneho aparátu či močových ciest.

-Dôsledne vykonané základné i mimoriadne očkovania majú rozhodne výrazný podiel na takmer úplnej eradikácii mnohých ochorení a znížení počtu závažných priebehov infekčných chorôb.

-Význam prevencie zdôrazňuje aj SZO. Zlepšuje totiž zdravotný stav populácie, zabraňuje vzniku mnohých, najmä prenosných ochorení, odhaľuje prvotné príznaky hlavne srdcovocievnych a onkologických ochorení, ktoré sú veľmi dobre liečiteľné.

-V primárnej prevencii je na prvom mieste boj proti fajčeniu, zmeny v stravovacích návykoch a ochrana pred nadmerných slnečným žiarením.

 d/

Alergia- hypersenzitívna odpoveď organizmu na opakovaný podnet alergénu

Anafylaktický šok-

Alergénom môže byť potravina (arašidy, orechy, ryby), lieky (injekcia penicilínu), bodnutie hmyzom (ovad, včela). Postihnutý je najčastejšie srdcovo-cievny a dýchací systém. Reakcia sa objavuje v priebehu niekoľkých sekúnd až minút po styku s antigénom.

-Po pocite strachu a úzkosti nasledujú príznaky postihnutia životne dôležitých orgánov: pokles krvného tlaku a následný šokový stav spôsobený prienikom tekutiny z ciev (zníži sa objem cirkulujúcej krvi)

PP

  • Pacient musí byť uložený vodorovne s vyvýšenými dolnými končatinami.
  • Potrebné je rýchle podanie adrenalínu, zaistenie dýchania a krvného obehu
  • Pri opuchu hrtana je potrebné zabezpečiť priechodnosť dýchacích ciest. Bez rýchlej lekárskej pomoci môže ísť o život ohrozujúci stav.
  • Odporúča sa ( u precitlivených jedincov) mať pri sebe lieky prvej pomoci (napríklad tabletu účinného antihistaminika a adrenalín v jednorazovej injekčnej striekačke)
  • Zavolať RZP

-Ak nieje podaná okamžitá liečba (adrenalín, zaistenie dýchania, obehu) môže končiť smrteľne

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Zdravotná škola – odborné predmety (fyzikálna terapia, zdravie a klinika chorob, prvá pomoc, organizácia zdravotníctva)



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu