Hydroterapia a jej využitie v psychiatrii

Prírodné vedy » Biológia

Autor: diana
Typ práce: Ostatné
Dátum: 18.02.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 2 320 slov
Počet zobrazení: 1 803
Tlačení: 147
Uložení: 135

TÉMA 23 Hydroterapia a jej využitie v psychiatrii

A/

a/ - Charakterizujte a rozdeľte hydroterapiu
- Vymenujte účinky vodného prostredia a hydroterapeutické procedúry s masážnym 
efektom
- Popíšte teplotu jednotlivých hydromasážnych procedúr, dávkovanie
- Popíšte ich aplikačné techniky
- Vymenujte indikácie a kontraindikácie jednotlivých aplikačných techník
b/ - Charakterizujte psychiatrické ochorenia
- Vymenujte poruchy intelektu, vnímania, poruchy emotivity a poruchy pamäti
c/ - Vysvetlite psychologický prístup k duševne chorým - psychoterapia 
d/ - Popíšte prvú pomoc pri psychických poruchách

Je to metóda fyzikálnej terapie, pri ktorej sa aplikuje na povrch tela voda v rôznom skupenstve rôznej teploty .prípadne so špeciálnymi chemickými látkami. Využíva sa pri udržiavaní a podpore zdravia, pri liečbe ochorení a patologických stavoch a pri obnovovaní stratených funkcií a schopností .

Je prepojená s termoterapiou, pretože na organizmus pôsobia účinky:

- mechanický (hydrostatický tlak vody, perličkový kúpeľ, vírivka )

- tepelný

- chemický ( rozličné prísady do kúpeľa)

Mechanický účinok vody pri hydroterapii spočíva v pôsobení hydrostatického tlaku a hydrostatického vztlaku.

Hydrostatický tlak- vody je úmerný výške vodného stlpca a mernej hmotnosti vody. Pri ponorení stúpa o 22,4 mmHg na každých 30,5 cm hlbky vody, čím sa úmerne zvyšuje tlak na spojivové tkanivo. Hydrostatický tlak pôsobí až na periost, preto je celkový kúpeľ v bazéne diferentnejšou procedúrou ako vaňový kúpeľ tej istej teploty.

Hydrostatický vztlak - je špecifický účinok kúpeľa, uplatňuje sa podľa Archimedovho zákona. Po ponorení do vody po krk váži človek len jednu desatinu svojej hmotnosťou

Rozdelenie hydroterapie podľa teploty:

  • izotermické (34-36°C) - pacienti nepociťujú teplotu vody ani ako teplú. ani ako studenú (indiferentná teplota vody).
  • hypotermické (34-10°C) - znižujú teplotu tela a môžu byť miestne a celkové.
  • hypertermické (od indiferentnej teploty po teplotu tolerancie - najvyššia teplota, ktorú pacient znesie určitý čas bez poškodenia) - zvyšujú teplotu tela a môžu byť tiež miestne a celkové.

Z technického vybavenia sa hydroterapia sa rozdeľuje sa na veľkú a malú vodoliečbu

Veľká vodoliečba: Hydroterapeutické procedúry s masážnym účinkom

Sprchy: je hydromasážna procedúra, pri ktorej sa využíva tepelný a mechanický účinok vody. Podľa teploty vody môžu byť: studené, teplé, striedavé a zostupné, podľa dopadu kvapiek vody

môžu byť celkové a sedacie.

Studená sprcha má teplotu vody 24-28 °C a aplikuje sa najviac 1 minútu.

Indikácie horúčky, ukončenie, zložitých vodoliečebných procedúr, súčasť sauny.

Teplá sprcha má teplotu 38-44 °C a aplikuje sa 2-5 minút.

Indikácie predhriatie pred chladnou procedúrou.

Pri zostupnej sprche sa teplota vody postupne znižuje z 40 °C na 30°C.

Indikácie hypertenzia.

Striedavé sprchy sa teplotou vody a aplikáciu neodlišujú od škótskych strekov, prúd vody je však slabší.

Celková sprcha sa aplikuje tak, že kvapky vody dopadajú na telo zhora i zo strán.

Sedacia sprcha sa vyznačuje tým, že kvapky vody prichádzajú zospodu.

Streky: sú procedúry, pri ktorých sa strieka voda na telo pod rozličným tlakom, v závisloti od priemeru násadca (0,5-2 cm).Streky sa aplikujú zo vzdialenosti 3-5 m

môžu byť studené, striedavé a parné.

Studené streky nôh a lýtok začíname zozadu poliatím obidvoch dolných končatín do výšky stehien. Potom postupujeme silnejším prúdom vody od päty po vonkajšej strane do výšky stehien a v oblasti kolena prúd zmiernime. Späť sa vraciame po vnútornej strane dolnej končatiny od stehna k päte so slabším prúdom vody. Strek opakujeme 2-3-krát.

Indikácie funkčné poruchy prekrvenia v oblasti nôh a lýtok, artrózy, preťaženie svalov.

Streky nôh a lýtok so striedavým tepelným podnetom začína sa teplotou vody 38 °C a potom studenou vodou od 25-10 °C. Studené streky dolných končatín robia sa rovnako ako studené streky nôh a lýtok.

Indikácie chronické kĺbové bolesti, lumboischiadický syndróm po utúpení akútnych bolestí, svalové bolesti pri preťažení, gonartróze alebo koxartróze.

Pri strekoch dolných končatín so striedavým tepelným podnetom najprv teplou potom studenou vodou.

Perličkový kúpeľ: má teplotu vody 37 °C a trvá 10-20 minút. Do kúpeľa je vložený perličkový rošt z plastu, do ktorého sa pridáva stlačený vzduch. Masáž pôsobí na celý povrch tela.

Indikácie: choroby srdca a ciev, angina pectoris, hypertenzia, nervové a kožné och., reumatizmus, chronické zápaly orgánov malej panvy.

Kontraindikácie: čerstvý infarkt myokardu, dekompenzácia v krvnom obehu, zápal osrdcovníka, ťažká artérioskleróza, neuróza, tuberkulóza, epilepsia, horúčka.

Podvodná masáž: masáž pod vodou sa robí pri teplote vody 35- 37 °C masážnou hadicou vzdialenosťou od tela 10- 15 cm a s uhlom dopadu 30- 70°.

Indikácie: poúrazové stavy, opuchy, chronická žilová nedostatočnosť, spastické a chabé obrny, chronická zápcha.

Kontraindikácie: obehová dekompenzácia, horúčky, akútna hlboká tromboflebitída.

Vírivý kúpeľ: aplikuje na končatiny s izotermickou vodou v osobitne tvarovaných vaničkách, príp. na celé telo v Hubbardovom kúpeli. Vírenie vody zabezpečuje elektrické čerpadlo. Pri kúpeli sa uplatňuje tepelný podnet a priaznivé účinky má aj jemná masáž víriacou vodou.

Indikácie: stavy po operáciách a úrazoch pohybového systému.

Malá vodoliečba

Omývanie - robíme pomocou špongie namočenej v teplej alebo studenej vode, aplikáciu striedame. Pacient je pri procedúre predhriaty a leží pod prikrývkou. Omývanie robíme dlhými ťahmi. Vodou s teplotou 14-26°C omývame najprv tvár a krk, pokračujeme na horné končatiny od prstov k ramenu a po vnútornej strane k dlani a prejdeme na bočné plochy hrudníka a brucha, ktoré omyjeme 4 až 6 dlhými ťahmi. Dolné končatiny začíname omývať na chrbte nohy smerom k bedrovému kĺbu a vrátime sa cez ingvinálnu oblasť smerom dole. Postup opakujeme na druhej dolnej končatine. Omývanie trvá 4-5 minút. Po omytí pacienta vytrieme dosucha a prikryjeme. Indikácie: akútne a chronické ochorenia dýchacích ciest( horúčka, astma. Bronchitída...)

Škótske striedavé omývanie - striedavé omývanie teplou a studenou vodou (škótske omývanie) začíname omývaním končatín teplou vodou (42-48°C) a pokračujeme omývaním trupu 2-4 minúty. Rovnako postupujeme pri omývaní studenou vodou (10-16°C), ktoré trvá 30 sekúnd. Pacienta po procedúre vytrieme do sucha. Indikácie: poruchy termoregulácie, hypertyreóza, horúčka, neurocirkulačná asténia .

Otieranie – je procedúra pri ktorej tepelný podnet (6- 18°C) doplňuje mechanický účinok otierania. Pri čiastočnom otieraní pacient leží pod prikrývkou, časť tela je obnažená. Namočíme uterák , vyžmýkame ho a priložíme ho na končatinu, brucho alebo hrudník a rýchlymi pohybmi pretierame druhou rukou telo asi 15 sekúnd. Mokrý uterák odstránime a suchým, drsným uterákom vytrieme časť do červena. Pri celkovom otieraní pacienta predhrejeme a namočenú, vyžmýkanú plachtu mu preložíme popod zdvihnuté horné končatiny, od pravého podpazušia cez hrudník k ľavému podpazušiu a cez chrbát spať. Pacient pripaží a koniec plachty preložíme od jedného ramena spredu na druhé, čim ovinieme trup i ramenné kĺby. Cez mokrú plachtu pretrieme rýchlymi pohybmi cele telo 2-3 minúty, mokrú plachtu odstránime a suchým uterákom pacienta vyutierame dosucha. Procedúra sa končí celkovým suchým zábalom. Indikácie: horúčky, srdcová dekompenzácia.

Kefovanie - môže byť mokré, suché, alebo pod tečúcou vodou. Kefy sú najvhodnejšie z prírodného materiálu. Je to metóda pri ktorej sa prekrvuje koža, klesá svalový tonus a uvoľňujú sa vazoaktívne látky. Nad kosťami, citlivými miestami a v oblasti bradaviek a kŕčových žíl tlak pri kefovaní zmierňujeme prípadne vynecháme. Začíname vždy od prstov a pokračujeme proximálnym smerom, v okolí pupka smere hodinových ručičiek. Procedúru ukončíme studeným omytím, vytretím do sucha a ošetrením kože krémom alebo olejom. Indikácie: funkčné poruchy krvného obehu, ochorenia kože, periférne lokalizovaný reumatizmus.

Oviny podľa Priessnitza a Kneippa - majú 3-4 vrstvy látky, ktoré sa prikladajú na telo kruhovo . Vo vnútornej, poslednej vrstve aplikujeme vlhké, chladné (ľadové) a menej často teplé podnety. Vnútorná vrstva má rozličnú veľkosť a pokrýva menej ako 50% povrchu tela.

Zábaly - majú rovnakú stavbu ako oviny, pokrývajú však viac ako 50% tela.

Obklady - majú rovnakú stavbu ako oviny. Vrstvy sa prikladajú cirkulárne, okrem vnútornej vrstvy, ktorou aplikujeme teplý 40-45°C alebo studený podnet 12-16°C na menšiu časť tela. Obklad meníme každých 10-15 minút

Polievanie - sa robí súvislým vodným prúdom, ktorý dopadá na povrch tela. Aplikujeme najnižšiu teplotu vody, ktorú pacient znesie (24-8°C). Hadicu na polievanie držíme pod 45-stupňovím uhlom vo vzdialenosti 5-10cm od povrchu kože. Začíname od prstov smerom proximálne po vonkajšej strane končatiny a vraciame sa po vnútornej strane smerom k prstom. Veľké plochy a oblasť srdca pred procedúrou omyjeme. Dávkovanie je individuálne, najdlhšie však 2 minúty. Pri zblednutí akrálnych častí alebo namodralom sfarbení kože polievanie okamžite skončíme.

B/ 

Duševná alebo psychická porucha, je označenie pre výrazný odklon od spôsobu vnímania a správania psychicky zdravého jedinca. Prejavuje sa poruchami v oblasti duševného diania alebo prevažne telesnými príznakmi, ktoré sú zapríčinené psychickými činiteľmi. Postihuje teda vyššiu nervovú činnosť, pritom však nie je podložené makroskopickým poškodením mozgu.

Sú to jednak biochemické procesy odohrávajúce sa v mozgu, genetické faktory, ale aj pôsobenie sociálnych faktorov- výchovy, spoločenského a rodinného zázemia a svoju rolu zohrávajú napr. aj individuálne psychologické rysy človeka.

Netreba zabúdať na psychotropné alebo psychoaktívne látky, ktoré pôsobia nielen na telesné funkcie, ale majú rôzne účinky aj na centrálny nervový systém.

Psychiatrické ochorenia sa delia na 4 hlavne poruchy :

  • Poruchy intelektu
  • Poruchy vnímania
  • Poruchy emotivity
  • Poruchy pamäti

PORUCHY INTELEKTU

-intelekt je rozumová schopnosť daná súborom vrodených funkcií a získaných predpokladov, pozorovacej činnosti a vedomostí. Intelekt závisí aj od štruktúry osobnosti.

-inteligencia je schopnosť správne si uvedomiť danú situáciu, porozumieť jej a vedieť ju riešiť čo najvhodnejšie a najrýchlejšie. Inteligencia závisí najmä od vrodených vlôh jedinca.

-talent: týmto pojmom sa označujú mimoriadne vyvinuté intelektovich schopnosti.

-genialita znamená mimoriadne rozvinuté schopnosti intelektu, ktoré majú veľký spoločenský význam.

Rozlišujú sa dva základné skupiny porúch intelektu:

1.retardácia- nedostatočné rozvinutie intelektu

2.degradácia- postupný úbytok rozvinutého intelektu.

  1. Mentálna retardácia
  • DEBILITA
  • IMBECILITA
  • IDIOCIA
  • SLABODUCHOSŤ
  • ZANEDBANOSŤ
  1. Degradácia intelektu
  • Demencia- úbytok intelektu. Rozvoj tejto poruchy nebýva vždy rovnaký. Závisí od príčin, schopnosti postihnutého kompenzovať poruchu, od jeho sociálneho prostredia a schopnosti jednotlivca prispôsobiť sa.

Čiastočná ( ostrovčekovitá, parciálna )demencia- vyznačuje sa nervovým postihnutím psychických funkcií. V začiatočných fázach býva postihnutá vštepivosť pamäti- porucha novopamäti, kritickosť, schopnosť abstrahovať a vyššie city.

Celková (totálna ) demencia- postihnutie psychických funkcií vcelku.

PORUCHY VNIMANIA

-poruchy vnímania sa rozdeľujú na kvantitatívne a kvalitatívne. Kvantitatívne poruchy sa rozumie zvýšená alebo znížená vnímavosť. Pre psychické poruchy je príznačnejšia skupina kvalitatívne poruchy vnímania.

Ilúzie- vnemy, pri ktorých sa objektívna skutočnosť nesprávne vníma. Vyvoláva ich skutočný podnet, ktorému však nezodpovedá ich obraz vo vedomí. Pravé ilúzie sa vyskytujú pri duševných chorobách a poruchách, kde u chorého existuje subjektívne presvedčenie o skutočnosti vnímaného.

Ilúzie sa delia podľa jednotlivých zmyslov.

Halucinácie- vnemy, ktoré vznikajú bez súčasného vonkajšieho podnetu, pričom majú pre jedinca charakter skutočnosti.

PORUCHY EMOTIVITY

-emócie vyjadrujú subjektívny vzťah človeka k jeho vlastným prejavom a k jeho okoliu.

-afekt je prudká, veľmi intenzívna emotívna reakcia, ktorá sa vyznačuje rýchlim vznikom, búrlivým priebehom a krátkym trvaním

-nálada vyjadruje trvalejšiu dispozíciu na emotívnu reakciu. Oproti afektu ma menšiu intenzitu, ale dlhšie trvanie. Podľa kvality sa delia na 1.nižšie ( radosť, strach, hnev, ľútosť ) a na vyššie ktoré sa nazývajú city: 1. sociálne city – láska, nenávisť, úcta ...

  1. estetické city- zmysel pre krásu, obdiv, vznešenosť
  2. etické city- cit pre spravodlivosť, česť, krivdu
  3. intelektuálne city- významné pri tvorivej a poznávacej činnosti človeka

Poruchy nálad- vyznačujú sa neprimeranosťou v dĺžke trvania a intenzity prejavu. Rozlišuje sa expanzívna a depresívna nálada

1.Expanzívna nálada- prejavuje sa zvýšenou emociálnou reaktivitou, zvýšenou činnosťou, sebavedomím a vitalitou. Chorý zasahuje do činností svojho okolia a stáva sa tak nápadným.

  • Eufória- ľahší stupeň expanzívnej nálady s prejavmi zvýšenej spokojnosti.
  • Manická nálada- zvýraznená veselosť, rozjarenosť, žartovanie, smiech, zvýšené sebavedomie
  • Hypomanická nálada- je miernejší stupeň
  1. Depresívna nálada- znížená emocionálna reaktivita, znížené sebavedomie. Je to chorobne smutná nálada, sprevádzaná stiesnenosťou, zníženou vitalitou, aktivitou a útlmom. Reč je tichá, spomalená.
  • Anxiozna nálada- do popredia vystupuje úzkosť. Chorí sú pod vplyvom úzkosti nepokojní, plačú, veľmi často plačú, výskyt samovražedných aktivít.

Poruchy vyšších citov

1.Sociálna tuposť- porucha až úplna neschopnosť citového kontaktu. Porucha sa vyskytuje pri schizofréniách, demenciách, psychopatiách.

  1. Emocionálna deprivácia a emocionálna degradácia- poruchy etických citov so znížením morálnych zábran, stupňovaním pudových reakcií pri celkovej poruche osobnosti.

Fóbie- nutkavé obavy s pocitom bezdôvodného, patického strachu z niektorých predmetov a situácií

PORUCHY PAMETY

-pamäť je schopnosť prijať, uchovávať a podľa potreby neskôr vybavovať a uplatňovať predchádzajúce vnemy, zážitky a deje. Vnemy sa ukladajú v pamäti vo forme stop- engramov.

-vštepivosť schopnosť pamäti prijímať nové vnemy

-úschovnosť schopnosť pamäti uchovávať vštepené vnemy

-vybavenosť je schopnosť uvedomiť si a podľa potreby si vybaviť v pamäti uložene poznatky a zážitky

-učenie je aktívne, sústavné a úmyselné zapamätávanie, na ktorom sa zúčastňuje predovšetkým vštepivosť a úschovnosť pamäti.

Hypomnézia- znamená oslabenie pamäti buď v jednotlivých častiach, alebo ako v celku.

Hypermnézia- nebýva častá a znamená zvýšenú istotu pri vybavenosti. Zvyčajne býva narušená presnosť pamäti.

Amnézia- strata pamäti na určitý čas. Strata pamäti trvalého rázu sa vyskytuje pri niektorých duševných chorobách.

PSYCHOLOGICKY PRISTUP K DUŠEVNE CHORYM

- K chorému treba uviesť tri aspekty:

  • Rešpektovanie osobnosti chorého vrátane duševných zmien pri ochorení
  • Osobnosť zdravotníka a jeho primerané postoje k chorému, ako aj k svojej práci
  • Celé ovzdušie nemocničného prostredia, celková atmosféra vzájomnej interakcie

PSYCHOTERAPIA

 Psychoterapia sa definuje ako liečebné ovplyvňovanie chorôb pomocou psychologických prostriedkov. Psychoterapia znamená zámerné a cieľavedomé pôsobenie psychoterapeuta na pacienta. Psychoterapia je proces, v ktorom sú vytýčené liečebné ciele, so zámerom odstrániť alebo dostať pod kontrolu obťažujúce a nepríjemné príznaky tak, aby sa pacient mohol vrátiť k normálnemu fungovaniu.

Racionálna psychoterapia- usiluje sa pôsobiť na rozum pacienta vysvetľovaním príčin a podstaty príslušného ochorenia.

Sugestívna psychoterapia- využíva zdravotnícku autoritu na ovplyvnenie pacientových postojov, správania, a to v podmienkach obmedzenia alebo vylúčenia pacientovej kritickosti.

Abreaktívna psychoterapia- je založená na starých kladných skúsenostiach s liečebným účinkom opetovného prežitia traumatizujúcej situácie.

Psychodysleptická psychoterapia- využíva vlastnosti niektorých látok vyvolávajúcich prechodný stav podobný psychóze. Ide najme o dietylamid kyseliny lyzergovej (LSD).

Tréningová psychoterapia- základom je učenie a nácvik so stupňujúcou sa náročnosťou.

Averzívna liečba- podstatou je spájanie neželaného správania s nepríjemným podnetom.

Autogénny tréning- pri tréningu pacient podľa vypracovaného návodu uvoľňuje svalstvo.

Interpersonálneho- korektívna psychoterapia- mení pacientovu osobnosť postihnutím nových skúseností v rámci liečebného zásahu.

Korektívna skúsenosť- utvorenie osobitnej novej situácie v pacientovom zaobchádzaní s ľuďmi.

Skupinová dynamika- skupinu tvoria pacienti a terapeuti. Pacienti hovoria o sebe a o svojich problémoch.

Psychodráma- improvizované zjednodušené divadlo na psychoterapeutické ciele.

D/Prvá pomoc pri psychických poruchách

- Nikdy nepristupujeme k psychiatrickému pacientovi osamote, usilujte sa aby bola na blízku najmenej jedna osoba

- Pri komunikácií dbajte aby medzi vami a pacientom bola vzdialenosť najmenej 2 metre

- Hovorte vždy pokojne, pomaly a nezvyšujte hlas

- Ak pacient ohrozuje seba i svoje okolie , musíte fyzicky obmedziť jeho slobodu (podanie lieku, zvieracia kazajka), používajte len nevyhnutnú mieru násilia, snažte sa konať korektne

- Pacienta vždy rešpektujeme a snažíme sa ho pochopiť, porozumieť mu o čo mu ide, čo chce svojím správaním dosiahnuť. Ak sa vám pacient vyhráža, berte jeho vyhrážky vážne- platí to aj pri vyhrážaní sa pokusom o samovraždu

- Ak nastane situácia pri ktorej ste nútení použiť fyzické násilie, platí zásada: celý akt musí byť dobre personálne zaistený dostatočným počtom osôb a bezpečný pre všetkých zúčastnených. Vtedy musíme konať rýchlo, primerane a korektne, predovšetkým z hľadiska vyloženého fyzického násilia

- Ak má chorý zbraň, nepokúšajte sa o nijakú aktivitu: okamžite privolajte políciu

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Zdravotná škola – odborné predmety (fyzikálna terapia, zdravie a klinika chorob, prvá pomoc, organizácia zdravotníctva)



Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.046 s.
Zavrieť reklamu