Parazitické rastliny

Prírodné vedy » Biológia

Autor: Butterfly
Typ práce: Referát
Dátum: 03.05.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 254 slov
Počet zobrazení: 11 939
Tlačení: 954
Uložení: 957
Pupenec roľný
Convolvulus  arvensis
Trváca bylina s plazivým podzemkom a ovíjavou stonkou dlhou až 1m. Listy sú úzko kopijovité, holé. Jeho vzácnejší teplomilný druh má chlpaté vajcovité listy so strelovitou bázou. Pupenec roľný sa počíta medzi kozmopolitné druhy. Vertikálne vystupuje od nížin až po subalpínsky stupeň. Rastie na obilných a rumoviskových spoločenstvách, v strednej Európe patrí medzi najčastejšie a najnepríjemnejšie druhy.

Zubovník šupinatý
Lathraea squamaria
Cudzopasná lesná trvalka so silným rozkonareným podzemkom pokrytým bielymi dutými šupinami. Dužinaté byle dorastajú do výšky asi 20 cm, sú šupinaté, ukončené jednostranným ovisnutým strapcom  pyskovitých kvetov. Celá rastlina je svetloružová až tmavoružovo zafarbená. Parazituje na koreňoch smreka a listnatých stromov, od nížin po horský stupeň.

Záraza nabelastá
Orobanche coerulescens
Nezelená cudzopasná trvalka vysoká až 40 cm. Byľ je silná, šupinatá, na báze zhrubnutá a žltkastá. Súkvetím je hustý strapec bledo fialových modrých dvojpyskovitých kvetov. Parazituje na koreňoch paliny poľnej

Povoja plotná
Calystegia sepium
Trváca bylina s popínavou byľou dlhou až do 30 cm. Kvety sú najčastejšie diele. Cirkumpolárny druh, s vertikálnym rozšírením do podhorského stupňa. Je typickou rastlinou pobrežných krovín, priekop, lužných lesov a osticových lúk. Podobného vzhľadu je opletník slinčí s ružovými kvetmi, ktorý je v strednej Európe zriedkavým  adventívom.

Brečtan Popínavý
Hedera helix
Ker so stonkou dlhou často až 20 m, ktorá sa zachytáva na povrchu kmeňov stromov a krov alebo skál a pôdy. Vždy zelené, dlho stopkaté listy sú dvojaké a to laločnaté alebo celistvookrajové. Kvety sú  vo vnútri zelené na vonkajšej strane hnedé. Čierne bobule majú v priemere až 10 mm. Dosť hojný druh skalnatých, najmä teplomilných, ale i lužných lesov siahajúcich do horského stupňa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu