Ateroskleróza

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ofelia (20)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 06.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 252 slov
Počet zobrazení: 403
Tlačení: 61
Uložení: 65

Ateroskleróza

Ateroskleróza je dlhodobý chorobný proces, postihujúci stenu tepien. Vedie k postupnému zužovaniu priesvitu tepny, ktorá sa môže tiež úplne uzatvoriť. To potom vedie k poruchám tkanív a orgánov, ktoré tepna vyživuje. Ak dôjde k úplnému uzáveru tepny, a tým i k úplnému prerušeniu prístupu živín, predovšetkým kyslíka, postihnuté tkanivá väčšinou odumierajú. Konkrétne dôsledky uzáverov sú závislé na celom rade ďalších okolností, predovšetkým na tom, či postihnutý orgán má možnosť získavať výživu ešte inou, náhradnou cestou.

Tou sú predovšetkým tepnové spojky, napojené na iné a ďalšie časti tepnového riečišťa, ktoré väčšinou zostáva uzatvorené a otvárajú sa až pri uzávere hlavnej prívodnej tepny. Klinické prejavy aterosklerózy sú mnohotvárne a závisia na tom, ktorý orgán je postihnutou tepnou zásobovaný. Krajným prípadom uzáveru tepny, zásobujúceho srdcový sval (myokard), je známy infarkt myokardu.

Pokiaľ k podobnému uzáveru dôjde na niektorej z tepien, vyživujúcej mozgové tkanivo, vzniká mozgová mŕtvica, prípadne niektorá z jej priaznivejších variant. Poruchy cievneho zásobovania na podklade aterosklerózy sa však môžu týkať i ďalších orgánov a častí tela – od očí cez najrôznejšie brušné orgány až po horné a dolné končatiny. V prípadoch, keď je takáto tepna iba zúžená, nie však uzatvorená, dochádza k výraznému zníženiu funkcie nedostatočne vyživovaného orgánu, predovšetkým pri zvýšených nárokoch na prísun živín, napr. pri fyzickej záťaži. Zúžením tepien, vyživujúcich srdcový sval, vzniká angina pectoris, prejavujúca sa pri fyzickej záťaži bolesťou na hrudi. Pri postihnutí tepien dolných končatín a panvy sa prejavuje bolesť pri chôdzi v dolných končatinách, predovšetkým v lýtkach. Sú i ďalšie postihnutia a z nich plynúce ťažkosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu