Tvorba moču

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ofelia (20)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 06.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 220 slov
Počet zobrazení: 738
Tlačení: 69
Uložení: 69

Tvorba moču

Moč (urina) je vodný roztok odpadových látok metabolizmu odplavujúci z tela produkty exkrécie. Vzniká v obličkách filtráciou krvi, tvoriť sa začína v glomeruloch nefrónov. Krv s odpadovými látkami sa po príchode do obličky filtruje prechodom cez klbko krvných vlásočníc. Filtráciou krvi sa odovzdáva z glomerulov do Bowmanových vačkov primárny moč(denne vzniká 150 – 180 litrov), ktorý je podobného zloženia ako krvná plazma, ale neobsahuje bielkoviny. Z primárneho moču sa v systéme kanálikov spätne vstrebáva voda a dôležité látky (glukóza, aminokyseliny, minerálne látky...) do krvi.

Toto spätné vstrebávanie reguluje hormón vazopresín. Takouto úpravou filtrátu vzniká definitívny moč (denne asi 1 – 1,5 litra), ktorý vteká do obličkových kalichov a obličkovej panvičky, ktoré sú súčasťou drene obličiek. Obličkové kalichy zbierajú moč vytvorený v nefrónoch, kalichy vyúsťujú do obličkovej panvičky, z ktorej vystupuje močovod ústiaci do močového mechúra. Vyprázdňovanie močového mechúra (mikcia) je vyvolávané tlakom, ktorý v ňom stúpa. Už pri objeme asi 150 ml človek pociťuje nútenie na močenie. Stiahnutím steny močového mechúra a uvoľnením zvierača močovej rúry sa moč vytláča do močovej rúry. Močenie je riadené centrami v mieche.

Definitívny moč je kvapalina svetložltej farby s mierne kyslím pH (asi 6 – 6,5). Obsahuje približne 95% vody, organické látky - viac ako 3% dusíkatých látok (predovšetkým močoviny) a anorganické látky - najmä chloridy, sírany, uhličitany. Jeho zloženie je dôležitým ukazovateľom zdravotného stavu organizmu.

Činnosť obličiek je riadená nervovo i hormonálne pôsobením antidiuretického hormónu - aldosterónua tkanivového hormónu renínu, ktorý sa tvorí v obličkách.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu