Choroby vylučovacej a kožnej sústavy

Prírodné vedy » Biológia

Autor: ofelia (20)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 06.05.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 677 slov
Počet zobrazení: 979
Tlačení: 76
Uložení: 71

Choroby vylučovacej a kožnej sústavy

  • Močové kamene- vznikajú vyzrážaním minerálnych látok z moču (často soli kyseliny šťavelovej a močovej) v obličke a / alebo v močovom mechúre. Močové kamene blokujú odtok moču, príčinou ochorenia môže byť aj nedostatok tekutín.
  • Zápaly močových ciest(močovej rúry, mechúra, močovodu) - najčastejšie bakteriálneho pôvodu.
  • Zlyhanie obličiek- je stratou funkcie obličiek. Má rôzne príčiny a rieši sa dialýzou(liečebná metóda nahrádzajúca funkciu obličiek, odstraňujúca splodiny metabolizmu z organizmu) alebo transplantáciou.
  • Bradavice- tuhé útvary vyčnievajúce z kože, majú vírusový pôvod.
  • Rakovina kože- často vzniká z pigmentových buniek, ktorých výskyt sa zvyšuje najmä pôsobením nadmerných dávok UV-žiarenia. Nádor kože sa nazýva melanóm.

Toto je doplnok: Choroby kože
o Akné - pri zvýšenej hormonálnej aktivite spôsobuje zväčšenie mazových žliaz → väčšia produkcia mazu
- zrohovatené bunky upchávajú vývody žliaz a dochádza k infekcii 
( mastné kyseliny + maz = zápaly (uhry) )

o Atopická dermatitída 

o Psoriáza 

o Kožný melanóm = rakovina kože - účinkom UV žiarenia dochádza k mutáciam v bunkách a tie vedú k chorobným zmenám

Choroby vylučovacej sústavy

urémia - porucha vnútorného prostredia obličky (postihnutý pomerne za krátky čas umiera) → dialýza, pacient je napájaný na umelú obličku. Jeho krv sa vedie do špeciálneho prístroja, v ktorom sa zbavuje odpadových látok a očistená sa vracia späť do tela.
močové kamene - v močových cestách (upchávajú ich)
- odstraňujú sa ultrazvukom, ktorý ich rozbije a menšie kamienky sa potom vylúčia močom. 
„blúdivé obličky" - zmenu polohy obličky, a tým sa upchávajú odvodné cesty

Umelá oblička alebo (hemo)dialyzačný prístroj je zariadenie na odstránenenie odpadových látok z krvi, ktoré sa tam prirodzene hromadia a v dôsledku nefunkčnosti obličiek sa ich organizmus nemôže zbaviť. Umelá oblička sa skladá z vlastného dialyzačného prístroja, ktorý obsahuje dialyzačný monitor a pumpu, ktorá poháňa krv cez filtračnú časť - dialyzátor. Dialyzátor alebo hemodialyzátor je zložený zo sústavy polopriepustnych membrán. Prebieha tu hemodialýza.

Hemodialýza (skr. HD) je druh dialýzy; je to liečebná metóda nahrádzajúca základnú funkciu obličiek – očisťovanie krvi od splodín látkovej premeny.

Telesná teplota a jej udržiavanie

Udržiavanie stálej telesnej teploty má zásadný životný význam. Spolu so stálym pH a osmotickým tlakom vytvára telesná teplota optimálne prostredie pre činnosť enzýmov, a teda pre priebeh životných procesov. Telesná teplota sa mení v priebehu dňa len málo, kolíše v rozmedzí asi 1°C, medzi hodnotami 36,4 až 37,4°C. Teplota rôznych tkanív a orgánov sa líši v závislosti na ich činnosti a prekrvenia (napr. v pečeni po požití bielkovín sa zvýši na 40°C). Pretože človek žije väčšinou v chladnejšom prostredí, jeho telo teplo stráca a stratené teplo musí nahradzovať uvoľňovaním energie zo živín. Za určitých okolností sa naopak telo musí zbavovať nadbytočného tepla, ktoré vzniká najmä pri telesnej práci a pri zvýšenej teplote prostredia. Udržiavanie stálej telesnej teploty je teda umožnené súhrou vytvárania a výdaja tepla. 

Teplo sa vytvára v tele pri chemických premenách látok, najmä vo svaloch a v pečeni. Výmena tepla medzi telom a okolím a výdaj nadbytočného tepla sa uskutočňuje:

  • Sálaním (vyžarovaním tepla do prostredia). Uplatňuje sa pri ňom prekrvenie kože. Krv, pretekajúca kožou, sa ochladzuje a teplo sa odovzdáva do okolia. Sálanie predstavuje až 60 % všetkých tepelných strát.
  •  Odparovaním potu a vody pri dýchaní (asi 25 % celkových tepelných strát).
  •  Prúdením tepla v závislosti na rýchlosti výmeny vzduchu tesne pri povrchu kože. Prúdenie vzduchu (vietor) výmenu urýchľuje a telo môže uvoľniť až 15 % celkových tepelných strát.
  • Vedením tepla (prevodom tepla z povrchu tela do okolitého prostredia). Pretože vzduch je zlý vodič tepla, za normálnych klimatických podmienok straty tepla týmto spôsobom predstavujú asi 1 %.

Uskutočňuje sa prostredníctvom termoregulačného ústredia v hypotalame. Do ústredia sú privádzané informácie z receptorov pre chlad a teplo. Z tohto ústredia je riadená prostredníctvom vegetatívnych nervov jednak činnosť kožných ciev a potných žliaz, jednak činnosť kostrového svalstva a pečene. Z ústredia idú tiež vzruchy do hypofýzy, ktorá ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy a činnosť nadobličiek.

Termoregulačné ústredie je ovplyvňované mozgovou kôrou. Zlyhaním riadiaceho centra alebo pri nedostatočnej činnosti regulačných mechanizmov dochádza k podchladeniu (hypotermii) alebo k prehriatiu (hypertermii) organizmu.

K „obrannej hypertermii“ dochádza vplyvom pôsobenia niektorých látok, napr. bakteriálnych jedov, na termoregulačné ústredie. Zvýšenie telesnej teploty nad 37,5 0C niektoré mikroorganizmy neznášajú. Súčasne pri zvýšenej teplote sa zvyšuje tvorba protilátok. Veľmi vysoká horúčka (cez 41 0C) však poškodzuje nervové bunky a môže viesť k smrti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Prírodné vedy » Biológia

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu